2022. március 20., vasárnap

Az 540. Hétvezér Estén folytatódik a kirándulás a művészetek világába Záhonyi Andrással

Ha kedd, akkor Hétvezér Est
Záhonyi András író, művelődéstörténész: Kirándulás a művészetek világába (II. rész)

Tisztelt Hétvezér Est Látogatók!

Mintegy két hónappal ezelőtt kezdte meg előadás sorozatát Záhonyi András író, művelődéstörténész, a Magyar Nemzeti Írószövetség tagja, a FolkMAG, erdélyi napilapok, megyei újságok újságírója a Fejér Szövetség Hétvezér Esték címmel rendezett közművelődési és közéleti előadás sorozatának részeként, melynek főcíme változatlan, azonban az alcím, azaz a tartalom más lesz (az I. rész beharangozója itt olvasható).

A kirándulás a művészetek világában most nem a népművészet, népzene, néptánc és közösségépítés, -szervezés régi és új - főként Kárpát-medencei - hagyományait, népemlékezeti megnyilvánulásait veszi előadónk górcső alá, amely az első rész középponti területe volt. A szellemi - hangos és vetített képi - kalandozás az 540. Hétvezér Estén most a képző-, fotó- és táncművészet, zenészet, építészet világába vezeti az érdeklődőket tudományos kutatók és művészek, kortársak szemüvegén keresztül, avagy segedelmükkel.
 
Előadónk a 2. rész keretében számos ismert és kevésbé ismert alkotó, művész gondolatait idézi a művészet világában - nem céltalan - bolyongás egy-egy állomásának szemléltetésére, azaz szó lesz a médiamágiáról Bencsik Andrástól, bölcsészetről és a mérnöki hozzáállásról, szakbarbárságról és a polihisztorságról Váci Mihálytól, Márai Sándortól, Karinthy Frigyestől és Szathmári Sándortól. Nem hiányozhat Jókai, de Krúdy sem, amint a festészetre térve Csontváry, van Gogh, Munch, Klee, Tilless, ..., s az építész Gaudi sem. A modern kor képalkotására és formavilágára példát pedig Pogány Gábor Benő (szobrász), vagy Gazdáné Olosz Ella szőnyegszövő (Kovászna), Petrás Mária (énekes-keramikus) és sokan mások művei szolgálnak majd.
 
Ajánljuk tisztelettel az előadást figyelmükbe, azaz várunk minden régi és új érdeklődőt
 
 2022. év Böjtmás - Kikelet - március havának 22. napján (kedden) 18:00 órától
a Királykút Emlékházba
Záhonyi András
Kirándulás a művészetek világába című
-
képző-, fotó- és táncművészet, zenészek és építészek -
alcímű
előadására

Figyeljék híreinket, hiszen ha kedd, akkor - biztosak lehetünk benne, hogy újra és elmaradhatatlanul - Hétvezér Est!

Főszervező: Simon Irén
Műsorszerkesztő: Sajó Mária
Felelős szerkesztő: Dr. Boór Ferenc

A Hétvezér Est rendezősége nevében a
Fejér Szövetség Sajtószolgálata

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése