2022. március 6., vasárnap

10. alkalommal emlékezünk meg a székely vértanúkról a Székesfehérvár-Maroshegy határában 10 éve avatott székelykapunál

ÖNRENDELKEZÉST SZÉKELYFÖLDNEK!

Felhívás 

Ezúton hívunk  és  szólítunk  minden együttérző fehérvári polgárt,
hogy 2022. március 10-én, csütörtökön, helyi idő szerint 17 órától álljunk ki a
SZÉKELY NEMZET ÖNRENDELKEZÉSÉÉRT
Székes Fejér Város  Csíki Székelykapujánál,
Székesfehérvár-Maroshegy délnyugati határának körforgalmában! 

Tisztelt Székely Nemzeti Tanács!
Tisztelt Székelyföldi és Fehérvári Honfitársaink!
Tisztelt Szerkesztőségek!

Ezúton értesítjük Önöket, hogy a Székely Nemzeti Tanács megemlékezéséhez csatlakozva, székely testvéreinkkel együtt érezve, a székely nép önrendelkezéséért folytatott küzdelmeiket támogatandó Székesfehérvár Önkormányzata, a Székelybál Alapítói Kör, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, a VÁLASZ Független Civilek Egyesület, a Fejér Szövetség és társult szervezetei, az Alba Regia Civitas Rend, a Fejér MAG Egyesület, a Rákóczi Szövetség Fejér megyei szervezete, a Szent György Lovagrend Fejér megyei priorátusa és a Trianon Társaság Fejér Megyei Szervezete a nemzeti összetartozás jegyében és évében, 2022. március 10-én, kedden, a székelyföldi megemlékezésekkel egyidőben 17 órakor Csíkszereda és Székesfehérvár testvérvárosi szerződésének szentesítéseként 10 évvel ezelőtt állított  és avatott Székes Fejér Város Csíki Székelykapujánál mécsesekkel jelölik és világítják ki Székelyföld határait.

Tisztelettel várunk minden csatlakozót a közös imádságra és mécsesgyújtásra Székesfehérvár dél-nyugati kapujában, a székelyföldi utcaneves Maroshegy városrész határában, a Csíkszereda és Székesfehérvár testvérvárosi szerződését szentesítő székelykapunál.


Szólítunk minden együttérző fehérvári polgárt,
találkozzunk Székesfehérvár dél-nyugati határában,
a Székes Fejér Város Csíki Székelykapujában!

Események a székelykapunál:
https://www.youtube.com/watch?v=h-CVjvEBaNQ
Székelyföld film a képre kattintva

16:30-tól Mécsesek kihelyezése
16:55 Székely-magyar nemzeti zászlók kitűzése, 
17:00 Magyar imádság - Isten áldja meg a magyart!
17:05 Megemlékezés a székely mártírokról
17:15 Felfénylik Székelyföld határa - mécsesek gyújtása
17:30 Imádság Székelyföld önrendelkezéséért!
17:45 Székely Nemzeti Imádság - Székely Himnusz

A megemlékezésen közreműködik Becze Margit és Kápusztai Ivett.
 
Bizalommal az ősi erényben:
Dr. Boór Ferenc elnök - társelnök
Fejér MAG Egyesület - Fejér Szövetség

Marosszék Székely Tanácsának üzenete
 
 
Harmadik éve kell szembenéznie Marosszék Székely Tanácsának azzal a helyzettel, hogy a járványtani korlátozások akadályozzák a Székely Szabadság Napjának hagyományos megünneplését. Az elmúlt évben egy olyan fotókiállítással emlékeztünk Marosvásárhely főterén a Székely Szabadság Napjának történetére, amely átfogta 2013-tól 2019-ig a nagygyűléseket, menetoszlopokat, a kiáltvány átadását a kormányhivatal épülete előtt.
 

Az idén is rendhagyó módon készülünk a Székely Szabadság Napjára. Egy feldíszített, hangosbemondóval felszerelt gépjármű járja végig Marosvásárhely utcáit, és közvetíteni fogja az ünnep üzenetét. 2022. március 10-én nem azt kérjük a marosvásárhelyiektől, hogy gyűljenek össze meghallgatni a beszédeket, hanem mi fogunk elmenni hozzájuk a szabadság üzenetével.

168 évvel ezelőtt végezték ki Marosvásárhelyen a székely vértanúkat, és az elmúlt idő alatt függetlenül attól, hogy mit hozott a történelem, milyen megpróbáltatásokkal néztek szembe eleink, a mártírok emléke éltette a közösség, a nemzet szabadságvágyat.

Az autó a hangosbemondóval a koszorúzás után indul, 15 órakor a Székely Vértanúktól és bejárja a következő útvonalat: Székely vértanúk útja, December 22 út, Köztársaság tér, Forradalom utca, Rózsák tere, Győzelem tér, Dózsa György út, Bodoni út, 1848-as sugárút, Dózsa György út, 1918. december 1. út, Budai Nagy Antal utca, Pandúrok útja, Hosszú utca, Testvériség útja, Merészség utca (Cutezantei), Jeddi út, 1918. december 1. út, Győzelem tér, Rózsák tere, Baross Gábor utca, Lajos király útja, Kossuth Lajos utca, Tisza utca, Szabadi út, Decebal utca, Burebista utca, Maros-híd, Kossuth Lajos utca, Petőfi Sándor tér, Bernády György tér, Klastrom utca, Gheorghe Marinescu utca, Székely vértanúk utcája – emlékmű.

Egy év múlva a Székely Nemzeti Tanács huszadik évfordulójára készülve abban reménykedünk, hogy visszatérhetünk a hagyományokhoz, és a megszokott módon hirdethetjük a célt: Székelyföld államon belüli önrendelkezését.

Donáth Árpád, Marosszék Székely Tanácsának elnöke

Marosvásárhely, 2022. március 4.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése