2022. április 28., csütörtök

Elkezdődött a megrongált Országzászló emlékmű helyreállítása

Mintegy egy évvel ezelőtt, 2021. júliusában tettem feljelentést az Országzászló Védnöki Testület nevében ismeretlen elkövető ellen, aki megrongálta a fehérvári Ereklyés Országzászló és Trianon Emlékmű bronz koronázó pallosát.


 A kép forrása az FMC világhálós oldalán, illetve facebook oldalán - FMH cikke

A tettes (vagy más) visszatért a helyszínre és hozzá nem értéssel kívánta "helyreállítani" (szerencsére a márványlapot nem megtörve) az elgörbült pallost, amivel csupán annyit ért el, hogy az kettős görbületet szenvedett.

A rendőrség részéről a második bejelentésem után is megtörtént a helyszínelés, azonban néhány hónapja kaptam meg a levelet, hogy a tettes ismeretlen, s a nyomozati eljárást adatok hiányában beszüntették.

Ez a rossz hír, azonban jó hír az, hogy a koronázó pallos, avagy a II. Mátyás féle koronázó kard bronz másolatának helyreállítása elkezdődött és 2022. június 4.-re (remélhetőleg) be is fejeződik.

 

 

 

 

A fenti képekből látható egyrészt,

  • hogy a pallos nem két részből álló imitáció csupán, hanem egybeöntött 1688 mm-es másolata az eredeti, a Parlament épületében őrzött koronázó kardnak (hogy miért éppen 1688 mm, arról itt olvasható a magyarázat), illetve másrészt,
  • hogy mennyire költséges egy - sokak által talán észre sem vehető kicsinységnek tűnő, azonban - az emlékműhöz és annak eszmeiségéhez méltatlan, megrongált állapot helyreállítása.

Mindazonáltal bizalmam továbbra is töretlen az ősi erényben, s annak érvényesülésében:

Dr. Boór Ferenc elnök - társelnök
Fejér MAG Egyesület - Fejér Szövetség
Országzászló Védnöki Testület ügyvivő

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése