2022. április 17., vasárnap

Hétvezér Est Einsteinről és a magyarokról

Ha kedd, akkor Hétvezér Est
Varga János mérnöktanár: EINSTEIN és a MAGYAROK kapcsolata

Tisztelt Hétvezér Est Látogatók! 

Varga János mérnöktanár második alkalommal lesz a Fejér Szövetség közéleti és közművelődési előadás sorozatának vendége. (2020.10.06-i első előadásának címe: Bolyai János élete az anekdoták tükrében). Az előadó 40 éve foglalkozik tudománytörténettel, fizikatanárként EINSTEIN életének és munkásságának tanulmányozásával. Nem Einstein-kutató, de barátjának mondhatja Illy József tudománytörténészt, aki az Einstein összkiadást (The Collected Papers of Albert Einstein) évtizedek óta szerkeszti Amerikában, aki cikkeinek elsőszámú lektora, és szerzője a magyarul még meg nem jelent: The Practical Einstein Experiments, Patents, Inventions József Illy Johns Hopkins U. Press, Baltimore, MD, 2012. $60.00 (202 pp.). ISBN 978-1-4214-0457-8 (A gyakorlati Einstein-kísérletek, szabadalmak, találmányok) könyvnek.

Az előadásának célja, hogy a nem szakmai közönség számára a teljességre törekvés igénye nélkül bemutassa eddigi kutatási eredményét, Einstein és a magyarok (tudósok, mérnökök, matematikusok, közéleti személyiségek stb.) gazdag, meghökkentően széleskörű kapcsolatát, külön kiemelve Einstein Székesfehérváron született matematikai segítőjét, később barátját.
Dr. Hudoba György fizikus által összeállított montázs Einstein magyar tudós kapcsolatairól
 
Aligha van nemzet a németen kívül, amelynek fiaihoz Einsteint olyan szoros tudományos és magánéleti szálak fűztek volna, mint a magyarhoz. Einstein szinte egész életében szoros tudományos és baráti kapcsolatot tartott fenn magyar mérnökökkel (!) és tudósokkal - elsősorban matematikusokkal, fizikusokkal.

Einstein menye, háziorvosa, matematikai asszisztenseinek harmada, legjobb barátja, két kamarazenekari partnere magyar volt, sőt még a hagyatékát a mai napig gondozó amerikai projekt (The Einstein Papers Project (EPP) igazgatója, Diana K. Buchwald is magyar származású.

Hány magyar tudós nevét rejti a BET-abszorpciós egyenlet, amelyért majdnem Nobel-díjat adtak? Igaz-e, hogy ezek a tudósok kapcsolatban voltak Einsteinnel? Igaz-e, hogy éppen ezek egyike vonta be Einsteint egy titkos katonai projektbe a II. világháború alatt, amelyről eddig semmit nem tudtunk?
 
Ki volt az a magyar tudós, aki holtversenyben alig maradt el Einsteintől a XX. század embere cím elnyerésében, akit vele egyidőben hívtak meg Amerikába dolgozni ugyanabba a tudományos intézetbe, ahova Einsteint is, akit Einstein titkára még Einsteinnél is okosabbnak tartott? A XX. század két legnagyobb tudósa együtt fejlesztett egy torpedórombolót a II. világháború alatt, közülük az egyik magyar volt, a másik Einstein. Ki volt az a magyar tudós, aki számítással határozta meg, hogy milyen magasan robbanjanak az Einstein egyenletet a valóságban megvalósító atombombák, és mely Japán városok legyenek a célpontok?

Tudta-e Ön, hogy Einstein matematikus asszisztensei között sok magyar volt? Kik voltak Ők, és miben segítették a nagy tudóst?
Milyen kapcsolata volt Einsteinnek a magyarokkal, és hogyan vélekedett róluk a nagy tudós?

Mit tanult Einstein a magyaroktól? Magyarok nélkül nem lenne relativitáselmélet? Miben előzte meg Bolyai János Einsteint?
 
Ezekről a dokumentumokkal bizonyítható, de kevéssé ismert kapcsolatairól hallhatunk egy megdöbbentően érdekes, kifejezetten a nagyközönségnek szóló - mélyebb fizikai előismeretet nem igénylő- előadást, külön részletezve Einstein székesfehérvári kapcsolatát, amely még az itt lakók körében is alig ismert. „Ön az egyetlen, általam ismert ember, akinek ugyanaz a beállítottsága a fizikával kapcsolatban, mint nekem...”. - mondta róla Einstein. Ez az ember tudományos kvalitása révén támogatta Einsteint - matematikusi asszisztenseként segítette- a relativitáselmélet mélyebb kidolgozásában, továbbfejlesztésében és a különböző fizikai elméletek egyesítésében, aki ez utóbbi területen – vagyis a gravitáció-elektromágnesség-kvantummechanika összekapcsolása terén - még magát Einsteint is túlszárnyalta.
 
Az előadásra való ráhangolódást jól segíti Forrai Mária EINSTEIN elfeledett magyar segítői c. interjúja, amely 2014-04-27-én hangzott el a Kossuth Rádió REGÉNYES TÖRTÉNELEM sorozatában. (Közreműködnek: Hámori József agykutató és Lukács Béla fizikus akadémikusok, valamint Újvári Sándor és Varga János fizikatanárok.

Az előadó legutolsó két publikációja:
Tudománytörténet családi vállalkozásban, VALÓSÁG, 2021/9 (RECENZIÓ)
(Hargittai Balázs [szerk.]: Négyszemközt a tudománnyal. Válogatás Hargittai István írásaiból. Bp., 2020, Akadémiai Kiadó, 449 p.)
Szent-Györgyi Albert - a sokoldalú biológus / Albert Szent-Györgyi – the versatile biologist [Kaleidoscope 2020/20, 89 - 118] 2020-06-18 (Apák napján)
Kaleidoscopehistory Online Művelődés-, Tudomány és Orvostörténeti Folyóirat, 2020/20
Szent-Györgyi Albert - a sokoldalú biológus
Albert Szent-Györgyi – the versatile biologist
[Letöltés]
[Szerző(k): Varga János mérnöktanár ]
(A modern orvostudomány története napjainkig )

Előadás utáni ajánlat a felcsigázott érdeklődés kielégítésére: A Vörösmarty Rádió 2013-04-08-án több, mint 120 perces interjút készített az előadóval, melynek címe: Albert Einstein Nobel-díjas fizikus, amely itt hallgatható meg és tölthető le. Tudománytörténettel kapcsolatos Publikációinak listája, illetve abban a cikkekre mutató linkek alapján az érdeklődők más hírességekről írt cikkeit is elérhetik. Tudománytörténeti előadásai a youtube.com oldalon érhetők el. Keresés: Varga János mérnöktanár. (A találati listát célszerű végig görgetni, mert más ui. nevű személyeket is előhoz!) Ha ellátogatsz az oldalra, akkor feltétlenül érdemes rákattintani a FELIRATKOZÁS gombra, mert akkor értesítést fogsz kapni az új feltöltéseiről.

Előadó honlapja: www.picaso.hu
Honlapismertető: www.picaso.hu/Letoltesek/_www.picaso.hu HONLAP AJANLO SERKENTO SZO.pdf
Varga János saját YOUTUBE csatornája

Egy interjúban Einstein így üzent a magyaroknak:
„Ők megértik, amit én mondok: Nekik annyira a vérükben van az igazság érzése, segíteniük kell abban, hogy mindenütt megszülessen a béke.”
[Pesti Napló, 1929, dec. 8. Bernard Lecache. Közli: Gazda István: Einstein és a magyarok, 2004, 645. o.]
 
Az előadás után lehetőség lesz kérdéseket feltenni és kötetlen beszélgetésre is alkalom nyílik. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!
 
Ajánljuk az előadást és egyben a Hétvezér Esték áprilisi programját tisztelettel figyelmükbe, azaz várunk minden régi és új érdeklődőt
 
 2022. év Szent György - Szelek - április havának 19. napján (kedden) 18:00 órától
a Királykút Emlékházba
Varga János mérnöktanár
Einstein és a magyarok kapcsolata
című előadására

Figyeljék híreinket, hiszen ha kedd, akkor - biztosak lehetünk benne, hogy újra és elmaradhatatlanul - Hétvezér Est!

Főszervező: Simon Irén
Műsorszerkesztő: Sajó Mária
Felelős szerkesztő: Dr. Boór Ferenc

A Hétvezér Est rendezősége nevében a
Fejér Szövetség Sajtószolgálata

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése