2022. június 26., vasárnap

Örményország, KŐORSZÁG - az első keresztény államról szól az előadás Avanesian Alex újságíró, dramaturg, rádiós rendező jóvoltából

Ha kedd, akkor Hétvezér Est
Avanesian Alex újságíró, rádiós rendező, dramaturg: KŐORSZÁG

Tisztelt Hétvezér Est Látogatók! 

Avanesian Alex örmény származású újságíró, rádiós rendező, dramaturg lesz a Fejér Szövetség közművelődési és közéleti előadás sorozata, a Hétvezér Esték 554. előadója.
 
 
A magyarországi örmények egyik vezető személyisége. 1995 és 2002 között az Országos Örmény Önkormányzat első elnöke. Több örmény témájú kulturális egyesület vezetője, valamint a Magyar Rádió nemzetiségi adásainak főszerkesztője.
 
A legenda szerint az a hely, amelyen Jereván épült, Noé lakhelye volt az özönvíz előtt. Örményországot a kövek országának nevezik. E szó hallatán mindjárt hegyláncokat, sziklákat és szurdokokat képzel maga elé az ember. Ha valahol fa nő, annak gyökerei a kövek közé szorultak. A szőlő pedig, természetesen, a kavicsos talajban tört magának utat. A vékony földréteg csupán egyet jelent: a sziklák elfáradtak, és a föld ezt kihasználta. A különböző színű nagy és kicsi köveket mintha rézből öntötték volna. És mintha gigantikus ujjak hasítottak volna beléjük szurdokokat. Az óriási szirtek különös világa, a számtalan forrást adó kővilág. Az Ararát két kőhullám a síkságon. Ahogy a költő mondta: Te kő-kenyerű, kőszárny-lengető, Kőhalmok hona: örmény honunk.
 
Az előadás során megismerkedünk Örményország múltjával történelmi kialakulásával. Megtudhatjuk hogyan vált államvallássá a kereszténység. Betekintést nyerhetünk az örmény a népi gyógyászatba, valamint az örmény ábécébe, amely a magyar rovásíráshoz hasonló ősrégi írásból alakult ki.
 
Budavár visszafoglalása a törököktől örmény segítséggel, és még sok mindenről lesz szó film bejátszásokkal képekkel. A vetített képes előadás során láthatjuk Örményország műemlékekben gazdag, csodálatos tájait is.
.
Ajánljuk az előadást és egyben általában is a Hétvezér Esték programját tisztelettel figyelmükbe, azaz szeretettel várunk minden régi és új érdeklődőt
 
 2022. év nyári napfordulóján
Szent Iván - Napisten - június havának 28. napján (kedden) 18:00 órától
a Királykút Emlékházba
Avanesian Alex újságíró, rádiós rendező, dramaturg
KŐORSZÁG
című előadására

Figyeljék híreinket, hiszen ha kedd, akkor - biztosak lehetünk benne, hogy újra és elmaradhatatlanul - Hétvezér Est!

A Hétvezér Est rendezősége nevében a
Fejér Szövetség Sajtószolgálata

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése