2022. július 30., szombat

Szegedi emlékmenet a Nemzeti Hadsereg tiszteletére

103 évvel ezelőtt, 1919. július 19-én bontott zászlót a Nemzeti Hadsereg, majd egy hét múlva, július 26-án kezdődött meg a toborzás Szegeden, az alsóvárosi Gazdakör épületében.

2011 óta szervezik meg helyi patrióták minden évben az emlékmenetet, amelyről egyetlen egy évben sem hiányzott a Fejér Szövetség küldöttsége.

Most is részt veszünk az emlékmeneten, amely a vitéz nagybányai Horthy Miklós kormányzó vezetésével megalakult véderő tiszteletének és emlékezetének helyreállításán túl, a megalakulás forrásának számító szegedi hajdani alsóvárosi gazdakör Földmíves utca 7. szám alatti épületének homlokzatán 1937-ben elhelyezett bronztáblát is vissza kívánja helyeztetni annak máig üresen tátongó helyére.

Az emléktáblát 2012-ben, a második patrióta emlékmenetre sikerült is felderíteni, melyen az egyedi kivitelezésű angyalos országcímer alatt a Nemzeti Hadsereg toborzását meghirdető Zadravecz István, Horthy Miklós és Vajas József arcképe is díszít, azonban a város "megrögzött" vezetése továbbra sem hajlandó ezt megtenni.

Egyezik a véleményünk a helyi patriótákkal: ami helyénvaló, azt helyre kell állítani!

Továbbította a
Fejér Szövetség Sajtószolgálata

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése