2023. június 17., szombat

A Pálfi György Tudománytörténeti Vándorkiállítás 62. állomása a Soproni SZC Vas- és Villamosipari Technikum

 „Minden ország akkora, amennyivel hozzájárul az emberiség fejlődéséhez,
függetlenül attól, hogy a térképen mekkora terület jelöli helyét a világban.”

(Szent-Györgyi Albert)

Tisztelt Közéleti Szereplők és Közösségi Képviselők!
Tisztelt Oktató, Kutató és Közművelődési Munkatársak!
Tisztelt Pedagógusok és Sajtómunkatársak!
Tisztelt Szerkesztőség!
 
Örömmel tudatjuk, hogy a Magyarországi származású tudós elmék világraszóló eredményei” címet viselő Pálfi György Tudománytörténeti Vándorkiállítás Győr-Moson-Sopron vármegyében is folytatja vándorútját. A Székesfehérvárott elindított vándorkiállítás Fejér vármegyén kívüli első állomása a 2017. évben Nagycenk volt, s a 62. állomása is Győr-Moson-Sopron vármegyei. A Soproni Szakképzési Centrum Vas- és Villamosipari Technikum most egy éven keresztül ad otthont "A magyar géniuszok" néven terjedő kiállításnak.


Szeretettel hívjuk meg Önöket
a

Vas- és Villamosipari Technikum
tantestülete
és a Magyar Összetartozás Fogadalmi Hely Alapítói Baráti Köre nevében
a
Pálfi György Tudománytörténeti Vándorkiállítás
62. megnyitójára
 
2023. június 19-én (hétfő) 10:00 órára
az iskola épületébe

(Cím: 9300 Sopron, Ferenczy János u. 4.)
 
http://www.fehervartv.hu/video/index/18225
A Fehérvár TV tudósítása a Vándortárlat
2016.11.07.-i székesfehérvári megnyitójáról
(képre kattintva)
A mintegy 330 magyarországi származású személyt és azok szellemi alkotásait bemutató „Magyarországi származású tudós elmék világraszóló eredményei” című kiállítás tartalmát Dr. Pálfi György 16 éves tudományos kutatómunkája alapján összeállított és 80 db A/2 méretű tablóképekben kivitelezett és számos egyéb kiegészítő (szórólapokon terjeszthető, illetve a helyszínen egyedileg kiállítható) ismeretterjesztő anyaga alkotja. 


A szerző egyik kimagasló eredménye, hogy a Békés vármegyei Kétegyházán létrehozott - bátran kijelenthető, hogy világhírű - mezőgazdasági gyűjteményéből 1987-ig, az átadó ünnepségig, munkatársaival, hajdani tanítványaival közösen hozta létre Gödöllőn is, a Széchenyi István Egyetem kezelésébe tartozó - világ minden táján jegyzett - Mezőgazdasági Eszköz- és Gépfejlődéstörténeti Szakmúzeumot, miközben Kétegyházán az ifjúság körében folytatta tovább oktató-kutató műhelymunkáját. Elegendő megtekinteni csupán a Múzeum hivatalos honlapjának Kiadványok rovatát, hogy képet kapjunk Dr. Pálfi György alkotóerejéről. 


Már nyugalmazott egyetemi tanárként bővítette ismereteit a magyarországi származású tudósok világraszóló találmányainak és eredményeinek területén és alkotta meg lépésről-lépésre kiállítását. S minthogy hivatástudata hajtotta, nemcsak létrehozta a kiállítást, de számtalan általános-, közép- és felsőfokú iskolában, múzeumban és művelődési központban, belföldön és külföldön egyaránt szervezte évről-évre a kiállítását, tartott a magyar géniuszok tiszteletére több tucat emlékezetes és lebilincselő előadást.

Nem más, vagy mások, mint Dr. Pálfi György, az irigylésre méltóan "nyughatatlan" nyugalmazott egyetemi tanár tette a kiállítását közkinccsé, s tette élete végéig a terjesztőkkel közösen a kiállítás fejlesztőjeként, tanácsadóként, s ha egészségi és erőnléti állapota engedte, rendkívül energikus előadóként is.

A kiállítás szervezői elkötelezett hívei a magyarországi származású géniuszoknak és annak a történelmi küldetésnek, hogy nemzetünk felemelkedése szolgálatában a magyarországi származású elődök és a jelenben élők szellemi nagysága iránti tiszteleten keresztül növelhető az utódok önbecsülése és tenni akarása.

„Mert vannak dolgok, melyeknek emlékezete nélkül nincsen jövendő”
(Kossuth Lajos)

A prof. Dr. Pálfi György által évtizedes munkával összeállított, a Magyarok IX. Világkongresszusa által is ajánlott és a Fejér Megyei Mérnöki Kamara és a Fejér Szövetség támogatásával Székesfehérvárott, a "20 éves a Fejér Megyei Mérnök Kamara" ünnepség társrendezvényeként 2016. november 7-én útjára indított Pálfi György Tudománytörténeti Vándorkiállítás 2017 nyarán lépte át Fejér vármegye határát.

A megyén kívül először Győr-Moson Sopron vármegyében, a Nagycenki Széchenyi István Múzeumvasút kiállítótermében volt a tárlat látogatható, majd ősztől a Fejér vármegyei vándortárlattal párhuzamosan a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat keretében a Budapesti Műszaki Egyetem Gyártástudomány és -technológia Tanszékére, s onnan Északkelet-Magyarországra vándorolt, hogy a készleteket megsokszorozva újra Budapesten, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar Kari Könyvtárában - egy rendkívüli előadót is köszöntve - nyíljék meg az egyetemi közösség számára.

A soproni, majd a Nógrád vármegyei megnyitót hamarosan követte a "somogyországi" bemutatkozás is, s az újabb, észak- (Széchény TV 2018.02.01.), dél- (KörösTV Szarvas Híradó 2018.03.22.) és középkelet-magyarországi (Nyíregyháza TV Híradó 2018.05.17.) terjesztők bekapcsolódásával a Vándorkiállítás Nyugat-Magyarországtól Kelet-Magyarországig már a legtöbb  vármegyében terjed. 

https://youtu.be/nI2m5fDcbYQ
A Hírek.sk beszámolója a vándorkiállítás
48. állomásáról (Királyhelmec)
Néhai Pálfi György kiállítása már jelen határainkon túl, a Felvidéken (Fülek, Dunaszerdahely, Jóka, Királyhelmec, Nagyfödémes), Erdélyben (Szentegyháza, Székelyudvarhely, Borszék, Dés) szólította meg a tanulók, diákok és hallgatók ezreit, az oktatás, a közművelődés és a tudomány műhelyeit.

A  szervezők kezdetektől hirdetett, határozott célja és térítésmentes felajánlása, hogy minél több alap-, közép- és felsőfokú oktatási intézményben és művelődési központban néhány hétre látogathatóvá tegyék a tudománytörténeti kiállítás anyagát mind a fiatalok, mind pedig hozzátartozóik és az érdeklődő felnőttek, pedagógusok számára is. A terjesztők az egyes helyszíneken ugyancsak térítésmentesen vállalnak igény szerinti kiméretben tárlatvezetést és előadást. Ez irányú igényeket kérjük, a kiállítás megrendelésekor előre jelezzék kapcsolattartóink felé!

Előzetes igényeket a vándortárlat fogadására @-levélben a Fejér Szövetség <fejerszovetseg@gmail.com> címén várjuk. Időegyeztetésért bizalommal forduljanak: Simon Irén (+36309693932) és Sajó Mária (+36205527370) szervezőinkhez!

Legfrissebb híreink az állandó hírrovatunkban olvashatók: Magyarságtudomány.

Bizalommal az ősi erényben:
Dr. Boór Ferenc elnök - társelnök
Fejér MAG Egyesület - Fejér Szövetség
a tudománytörténeti vándorkiállítás koordinátora 
fejerszovetseg@gmail.com, www.fejerszovetseg.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése