2024. április 14., vasárnap

Két hét szünet után Viasz Zoltán furulyakészítő, sípfaragó lesz a soron következő előadó vendég...

Ha kedd, akkor Hétvezér Est 
Viasz Zoltán furulyakészítő, sípfaragóA magyar pásztorfurulya
 
Tisztelt Hétvezér Est Látogatók!
 
Viasz Zoltán
furulyakészítő, sípfaragó lesz a Fejér Szövetség közéleti és közművelődési előadás sorozatának - a sajnálatos, ám hibánkon kívüli két hetes kimaradást követően még mindig csak a - 633. előadó vendége. A sárbogárdon élő kézműves a Fejér Megyei Népművészeti Egyesület tagja, s több, mint húsz esztendeje készít népi fúvóshangszereket. Elsősorban különféle magyar pásztorfurulyákat és gyermeksípokat farag, de szívesen kísérletezik a szomszédos vagy a rokon népek hangszereivel is.

Viasz Zoltán elsősorban természetes anyagokkal, régi kézműves módszerekkel, kéziszerszámokkal dolgozik, így hangszerei egyediek, nincs két egyforma közöttük. Kedvelt alapanyaga a bodza, melyet a korabeli pásztorfaragók is előszeretettel használtak, de szívesen dolgozik különböző nádfélékkel, bürök- és keserűfű-szárral, és alkalmasint csonttal is. Díszítőművészetére elsősorban az archaikus geometrikus formák jellemzőek, melyeket időnként figurális elemek gazdagítanak.

 
Színezőanyagként természetes festékanyagokat, például zöld diót, rozsdát és kormot használ. Évek óta szerepel különböző helyi, megyei és országos kiállításokon, rendszeres résztvevője a Mesterségek Ünnepének. Zsűriztet is; munkáit javasolták a Fejér Megyei Értéktárba. Rendszeresen vesz részt mesterségbemutatókon, nyári táborokban és játszóházakban, ahol a gyermekek megismerhetik a hangszerkészítés alapfogásait. 2015-ben előbb a milánói világkiállításon képviselhette a megye kézműveseit a magyar pavilonban, majd az Élő Népművészet nevű, ötévente megrendezendő tárgyalkotó kézműves seregszemlén szerepeltek a munkái. 2016-ban pedig az országos Kapoli pályázaton második helyezést ért el dunántúli furulyáival. A 2021-ben megrendezésre kerülő Élő Népművészet kiállításon hangszereit arany oklevéllel díjazták.

Előadónk fontosnak tartja, hogy a kézműves technikák, mesterfogások ne menjenek feledésbe, igyekszik kutatni a még fellelhető ősi megoldásokat, s azokat a mai hagyományőrző és műkedvelő muzsikusok igényeihez illeszteni. Mostanában főként a Dunántúl furulyás hagyományával, illetve az ősi peremfúvós hangszerekkel, azok megismertetésével foglalkozik.


Ajánljuk szívből látogatóink figyelmébe ezt az előadást is és a Hétvezér Esték programját, azaz szeretettel várunk minden régi és új érdeklődőt
 
2024. év Tavasz - Szent György - Szelek - április havának 16. napján (kedden) 18:00 órától
a Királykút Emlékházba
(Székesfehérvár, Mikszáth Kálmán út 25.) 
Viasz Zoltán furulyakészítő, sípfaragó
A magyar pásztorfurulya
című előadására

A Hétvezér Est Rendezősége nevében:
Fejér Szövetség Sajtószolgálata

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése