2013. július 15., hétfő

A Székely rendtartás és a Hol vagytok székelyek írója ma eltávozott (kiegészítve)

Elment egy SZIKAMBER

Tisztelt Olvasónk! 

Fájó szívvel tudatjuk, hogy

BARABÁSI LÁSZLÓ
írónk 
hosszan tartó betegség után ma délelőtt eltávozott közülünk.

70 évet élt. 
Temetése július18-án lesz Csíkszeredán. 
Emlékét őrizzük, nyugodjék békében!

  
*************
 
A mellékelt képeken:
1. Barabási László
2. A tavalyi Ünnepi Könyvhéten még utoljára együtt Barabási László és Varga Csaba
és most újra együtt egy más dimenzióban...
  
Fríg Kiadó, Baranyi Krisztina
I. Székely Sziget, Zetelaki gát, 2009. 

MVSZ: Elhunyt Barabási László


Elhunyt Barabási László (1943. április 15., Kolozsvár2013. július 15., Csíksomlyó) író-történész. A nyolcvanas években a Hargita Megyei Múzeumhálózat igazgatója volt, és mint ilyen a dáko-román kontinuitás hirdetője. Ugyanakkor, a Csíksomlyói könyvek megkerülésekor fontos szerepet játszott azok megmentésében. A nyolcvanas évek végén kegyvesztett lett és kitelepedett Magyarországra, ahonnan a ceausescu-rendszer bukása után visszatelepedett Csíksomlyóra. Ezután sorozatban jelentek meg őstörténeti tárgyú könyvei, amelyek többsége a Varga Csaba által alapított Fríg kiadó gondozásában jelent meg.

Nyilvánosan beismerte tévedéseit és írásban megkövette mindazokat, akiket a kommunista időkben tévtanok hirdetésével megtévesztett. Ezek után a Magyarságtudományi füzetek szerkesztő bizottsága kiadói tervébe emelte (MTF-21) Barabási László legújabb, a székelység történelméről írott könyvének kiadását.

Botos László, a Magyarságtudományi Intézet (USA) elnöke így vall Barabási László kiadás előtt álló könyvéről, és a hozzá fűződő viszonyáról:
„Székely őstörténettől szebbet, feltáróbbat, a székely életről senki sem írt.

Én részesültem abban a megtiszteltetésben, hogy személyesen nem is, de megismerhettem kilétét, és azt hiszem lelki kapcsolat volt közöttünk.  Engem megtisztelt kéziratával és bizalmával. Egy-egy meghatározó kérdésben, még javaslatom is elfogadta.   Erre vagyok a legbüszkébb.  Könyvét a Magyarságtudományi Füzetek részére előkészítettük, és talán az utolsó elhaló leheletével köszönte ezt. Előszavaként idézni fogjuk hitvallását.  Az írottakból pedig megismerhetjük a székely-magyar élet kemény katonai-becsületes életformáját, amire a fennmaradásért most van a legnagyobb szükség.”

Nyugodjék békében!

MVSZ Sajtószolgálat
7966/130716

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése