2013. július 11., csütörtök

Filmvetítés és beszámoló egy székelyföldi "honfoglalásról" a 180. Hétvezér Estén

Ha kedd, akkor Hétvezér Est
Dr. Boór Ferenc: Nem elég ... - Székelyföldi magyar honfoglalás ma?
 

Boór Ferenc, a Fejér Szövetség szóvivője számol be legutóbbi székelyföldi útjáról a 180. Hétvezér Estén. Alkalmi előadónk a Székelyvéckei Baráti Társaság meghívásával, mint a Magyarok Világszövetsége küldöttségének tagja vett részt ötödmagával, Patrubány Miklós elnökkel és Bottyán Zoltán, Borsos Géza alelnökökkel és egy régen látott temesvári előadónkkal, Vetési Zoltánnal a már hagyományosan, évenként megrendezett gyermektáborban a távoli (szinte ismeretlen) faluban, a Maros és Hargita megye határában fekvő Székelyvéckén.

Legalábbis ismeretlen volt, míg aztán 6-7 év után határokon átívelő hírt adott magáról a falu. Akkor, mikor mi éppen csak leraktuk Fehérvár Csíki Székelykapujának alapjait, ugyanis egy hét múltán ők már avatták is a sajátjukat, Székelyföld talán legnagyobbikát Vécke bejáratában. Nem akármilyet. Mintha csak azt üzenték volna, hogy "Élünk és - csak azért is - életben is maradunk!

Ahogy a Székelyhon világhálós újság beszámolójában is megjelent: "A megyében páratlan kaput avattak Székelyvéckén, amely nemcsak méreteiben egyedi, hanem azért is, mert egyetlen, amely átível az úttest fölött – mondta el portálunknak Fekete Pál polgármester, akitől azt is megtudtuk: a 11,5 méter széles és 7,5 méter magas alkotás kiadásait teljes egészében a Székelyvéckei Baráti Társaság fedezte, ahhoz egyetlen lakosnak és az önkormányzatnak sem kellett hozzájárulnia egyetlen lejjel sem"

Évekkel ezelőtt a falu már a kihalás szélére jutott, sőt, felszámolását tervezték nagyberuházók. Népessége 20 év alatt megfeleződött, s bár a legközelebbi falu, Bordos cigányútra szaladt, Véckét elkerülte a betelepülők hada, Székelyvécke székely maradt. Néhány magyarországi pártolóval összefogva, az új polgármesterrel kezet fogva állították meg 5-6 év alatt a folyamatot. Házakat vásároltak, újítottak fel, s mára már néhány helybéli gazda el kezdte művelni a földeket Vécke határában. És Székelyvéckén az elmúlt években már többen születtek, mint haltak.

Csoda? Nem. Nem csoda. Tihanyi István fogorvos vezetésével, Freund Tamással, Eperjes Károllyal, Bock Józseffel, Angyal Balázzsal és másokkal együtt akadt néhány erős, nem elesett magyarországi gazdája a "székelyföldi magyar honvisszafoglalásnak". 

Aki nem hiszi, járjon utána ... avagy látogasson el ezen az estén a Királykút Emlékházba! 

Hivatkozás: www.szekelyvecke.hu/

Az előadások helye: Királykút, Székesfehérvár, Mikszáth Kálmán út 25.
Az előadások ideje:
2013. július 16. (kedd) 19.00-21:00 óra


Fejér Szövetség Sajtószolgálat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése