2013. december 31., kedd

Nyílt levél a városvezetéshez utoljára a Királykút Emlékház ügyében

Utoljára arról, hogy a Királykút Emlékházból kizárták a Hétvezér Estéket!
    
Nyílt levél a "Városvezetéshez"

Tudjuk és Önök is tudják, hogy semmilyen szabályt, előírást - nemhogy törvényt - nem sértettünk meg a Királykút Emlékház bérlésével. Hogy szó sincs arról, hogy bárkik elől vettük volna el a lehetőséget, sőt, a ház általunk telt meg élettel nemcsak egyszer-egyszer, hanem heti rendszerességgel. Nem vártunk köszönetet, azonban azt sem, hogy megakadályozzák, hogy tovább bérelhessük a helyet. Kifogásaikat, ha voltak, vannak is, egyszer sem jelezték számunkra, tehát fel nem vállalt kitiltásunkat Önök minősítették "hátsó szándékkal vezéreltté" ezzel.

Tudjuk, hogy olvassák híreinket és követik honlapunkat, ezért nem küldjük el sem a sajtónak, sem Önöknek személyesen ezt a nyílt levelet.
Tudjuk, hogy ebben az évben már felmerült soraikban és ezért tárgyalták is, hogy kitiltsák a Királykút Emlékházból a Hétvezér Estéket. Mi írtunk is ezért, ez ügyben már Önöknek egy levelet, amire válasz - persze - nem érkezett ugyan, de akkor még meg merték hosszabbítani szerződésünket az illetékesek.
Tudjuk, hogy Önöknek ellentmondani nem merő "gondnokoknak" kellett Önök helyett ezt a kicsinyes döntést velünk közölni, hogy nem bérelhetjük tovább - a 200. előadás után - a Királykút Emlékházat a Hétvezér Esték közéleti, közművelődési előadássorozatának helyszíneként a következő évekre.
Tudjuk, hogy a hivatalos válasz tűzveszélyesség és egyéb "mellébeszélés" lenne ahelyett, hogy nevén neveznék indokaikat, félelmeiket.
Annyira tudjuk, hogy mi az ok, hogy haragudni sem tudunk azokra, akiknek köszönhetően két évet tölthettünk el a Királykút Emlékházban, de megkérdezték Önöket, s már nem merték felvállalni, hogy szerződést kössenek velünk a 2014-es évre az Önök határozott - "szó sem lehet róla" - válaszának eleget téve.

Tudják, hogy tudjuk mindezt, de arra sem méltattak minket, hogy kifogásaikat nekünk írják meg.
Ehelyett másokat hoztak kényelmetlen helyzetbe. Másokkal, akiknek hatáskörében állna ténylegesen dönteni, azokkal mondatták ki elfogadhatatlan döntésüket.
Tudják, hogy annyira ellentétes az eljárásuk a meghirdetett, a társadalmat fokozott közéletiségre, a közügyek gyakorlására buzdító propagandájukkal szemben, hogy fel sem merték vállalni, amit tesznek.
Tudják, hogy minket, közösségünket, de nemcsak minket, hanem látogatóinkat, közönségünket is, mint magánszemélyeket - mind jogilag, mind erkölcsileg - súlyosan megsértettek ezzel.
Tudják, hogy mennyire sértő azoknak is, akik a Fejér MAG Egyesület hivatalos cégbírósági bejegyzéséig magánemberként teremtették meg, bérelték közösségünk és közönségünk számára ezt a már nemcsak Fehérvárott ismert, nevezetes minőségűvé és történetűvé fejlődött lehetőséget, hogy mindenki azt várta tőlünk, hogy ne hagyjuk ezt a döntést ennyiben.

Mi mégsem teszünk Önök ellen egy lépést sem. Sem jogi, sem más lépést ez ügyben.
Hiszen tudják, hogy amint eddig sem, ezután sem szorulunk rá a segítségükre, támogatásukra.
Ha hitték, ne higgyék, hogy ezzel bármit elértek! Nem tilthatnak ki Fehérvárról minket, azonban magukat lassan, de biztosan kizárhatják a közügyekből, mivel senki előtt nem fogjuk eltitkolni, amit tettek. Nem nekünk, Önöknek kell magyarázkodni emiatt is, ha hiszik, ha nem.

Az alábbi levelet ajánlva figyelmükbe kívánunk különösen Önöknek őszintébb és nyíltabb 2014-es évet, hogy megtalálják helyüket a közemberektől hemzsegő és már megállíthatatlanul közeledő nagybetűs KÖZÉLETBEN!

Dr. Boór Ferenc (a felsővárosi)
a Fejér Szövetség elnöksége nevében

Tisztelt  Földi Zoltán!

Igaz telefonon már beszéltünk a témáról, de mégis szükségét láttam e levél megírásának is.
 Öröm volt számomra látni azt a városunkra nem jellemző, sőt, igen ritka példát, amit sikerült megvalósítani a Királykút falai között. Egy közösségi házat életre kelteni nem kis feladat, olyat, ami otthont nyújt, vagy nyújtott eddig a Felsőváros alulról szerveződő közösségeinek.
 Jó volt látni  a helyi pezsgő életet, a máshol kihalt, üresen kongó fehérvári művelődési házak,  vagy a Civilek Háza kontrasztjaként.

 De most valaki szeretné beverni az első szeget ezen függetlenül is működni képes közösség nem létező koporsójába.
 A hiba ott történt, hogy ezt az első szeget élő köröm alá sikerült beverni. Emlékeztetnélek, most volt a Fejér Szövetség Hétvezér Estjeinek 200. előadása. Ez egy több lábon álló, életerős közösség. Néha más lábára is rááll egy kicsit. Tudjuk.

 A hírek terjednek már. A nyugdíjasok, építészek, egyéb közösségek is egymást kérdezik. Mi leszünk a következők?
 Kinek lobog az új zászló a felsővárosi közösségi ház falán?
 Volt a  közelmúltban olyan rendezvény, ahol - a hírek szerint - egy felsővárosi lakos sem vett részt. Jól van ez Így? Ezen kérdéseket már azóta kaptam, hogy beszéltünk. Akkor is nem sértődésből kerestelek, most sem így érzek.

 Köszönöm válaszaid és azt, hogy megtetted idáig, ami erődből telt. Nem volt kevés! A közösségi ház, a Wass Albert köz, a kemenceépítés, mind kemény munka volt.
 Tisztában vagyok vele, a változások mindig kellemetlenek valakinek. De a "csillagok járása változó". A tűzbiztonság komoly dolog. Sokan a szürke hamut is hűtenék. Azt csak ők tudhatják, mi okuk rá? "A virágnak megtiltani nem lehet, hogy ne nyíljék, ha jön a szép kikelet", "s jutott eszembe számtalan szebbnél szebb gondolat, míg állni látszék az idő, bár a szekér szalad "

 Látszólag kicsit elkalandoztam a témától, így zárom soraimat.
 Boldog ünnepeket kívánok a FEJÉR SZÖVETSÉG felsővárosi közössége és magam nevében.

Kovács Ferenc

Emlékeztetőül: vonatkozó korábbi bejegyzéseink (a 190.-től a 200.-ig):
Tóth Ferenc agrármérnök lesz a 200. Hétvezér Est előadója
A 200. Hétvezér Est előtt született üzenet az erkölcsről politikusoknak (felvétellel)
Adventi ajándék a 199. Hétvezér Esténk
Levelesládánkba érkezett - az utolsó, Királykútra szervezett Hétvezér Est előtt másfél héttel
Lehet-e erkölcsös egy politikus? - tesszük fel a kérdést a 198. Hétvezér Estén
Vetráb József Kadocsa ad elő a 197. Hétvezér Estén
Morvai Krisztina és Gaudi Nagy Tamás lesz a vendég a 196. Hétvezér Estén
Sümegh László: A kereszténység helyzete napjainkban, a nyugati civilizációban, avagy a nyugat agóniája - HVE 195.
Rácz Sándorra emlékezünk a 194. Hétvezér Estén, a forradalmi évforduló előestéjén
193. Hétvezér Est - Kocsis István: A Szent Korona misztériuma és tana, időszerű kérdései
192. Hétvezér est Ifj. Tompó László: Revíziós sikereink 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése