2014. május 12., hétfő

Hogyan kérhetünk mentességet a kötelező védőoltások alól?

Ha kedd, akkor Hétvezér Est
Dr. Várhelyi Péter, Bodó Krisztina: Hogyan kérhetünk mentességet a kötelező védőoltások alól?

A nagy érdeklődésre való tekintettel, a Fejér Szövetség 220. előadása ismét a kötelező „védőoltások” kérdésével foglalkozik.

Ma még legtöbb szülő elfogadja és tudomásul veszi a kötelezettséget, és teljesen megnyugtatja a védőnőtől, háziorvostól kapott információ, miszerint a mellékhatás legtöbbször csak egy kis pír, hőemelkedés lehet.

Természetesen, ha egyéb mellékhatást, szokatlan dolgot észlelünk, jelenthetjük az esetet, de sem az orvosi rendelők várótermeiben, sem a napilapokban nem találkozunk ilyen esetekkel, vagy csak nagyon ritkán.

Ez azt jelenti, hogy a védőoltások valóban védenek és biztonságosak?

Az alábbi internetes oldalakról megtudhatja a választ:
Magyar nyelvű:

Többnyelvű:
www.efvv.eu; Német-francia-olasz nyelvű:

Angol nyelvű:

A felvilágosító információk hatására egyre többen jelzik az oltásokkal kapcsolatos panaszaikat, és sorra alakulnak meg az oltásokat „más szemmel” néző csoportok, szervezetek. Ezek közül a legjelentősebb a „Kötelező helyett választható” mozgalom, amely nem az oltások ellen, csak azok kötelezettségének megszüntetéséért harcol, hogy európai emberekhez méltón nálunk is választható legyen. Honlapjukon részletesen tájékozódhat tevékenységükről, eddigi eredményeikről: www.valaszthato-oltas.hu

A világon szinte egyedüliként Magyarország az a hely, ahol sokszor még egészségügyi indokkal sem lehet mentességet kérni az oltások alól. Ezért az oltás ellenes mozgalmak az oltási rend ésszerű megváltoztatását tűzték ki célul, figyelembe véve az európai tendenciákat és nem utolsósorban a gyermekeink érdekeit.

Ez év februárjában a Társaság a Szabadságjogokért jogvédő és jogfejlesztő civil szervezet, a TASZ is kibővítette honlapját kötelező védőoltásokkal kapcsolatos tudnivalókról, akik ingyenes jogi tanácsadást és jogi képviseletet is vállalnak.
http://tasz.hu/betegjog/vedooltas-1x1

Az előadás folyamán először Bodó Krisztina ismerteti azt a lengyel tanulmányt, amely rávilágít arra, hogy „egyre több és több kérdés és kétség merül fel, aminek tisztázására mind az orvosok, mind a szülők válaszokat várnak”[2] Ezután néhány esetet hallunk azoktól, akik már elkezdték a védőoltással, mentességgel kapcsolatos kálváriájukat.
Az est második részében pedig Dr. Várhelyi Péter ügyvéd, mondja el a jogi tudnivalókat a mentesség kérésével kapcsolatosan és válaszol a feltett kérdésekre is.

Szeretettel várunk minden érdeklődő szülőt, nagyszülőt, akik minél teljesebb körű tájékoztatást szeretnének kapni. Az éremnek van másik oldala is, amelyet ismernünk kell ahhoz, hogy felelősségteljesen dönthessünk abban a kérdésben, amely gyermekünk egész életére kihatással lehet vagy akár végzetes is.

Az előadás ideje: 2014. május 13. (kedd) 18 óra
Helye: Hotel Magyar Király Szálló, Trónterem, Székesfehérvár, Fő út. 10.

1 megjegyzés: