2016. április 18., hétfő

Három éve történt a "Tavaszi vetés" Kajászón

Három éve történt ... 2013. április 19-én ... a Tavaszi Vetés

"NFA kontra KAJÁSZÓi közember" per SZOLIDARITÁS szla: 1.180.136Ft  < 1.5+1.5 mFt
2012.10.17-2013.04.19. tartó kajászói lázadás
utolsó akciója volt a Tavaszi vetés
(a képre kattintva a képes beszámoló
)
Három éve Kajászón a helyi Gazdatanács úgy döntött végül, hogy megműveli azt a területet, amelyet az NFA és a volt bérlő is a törvénytelenségeiket titokban elsimítandó parlagon hagyott.

Három éve történt az a vetés, amely semmilyen kárt nem okozott, csak hasznot hozott. Hasznot hozott még annak is, aki bosszúból olyat tett, amilyet addig Magyarországon talán még senki, s talán sohasem látott, legalábbis évszázadok óta erre példát felhozni senki sem tudott. S három év után a Kúria döntésével megszületett a döntés, az elmarasztaló.

Három éve már annak, hogy nem volt elég, hogy az NFA kitárcsáztatta az élő, zöldellő Napraforgót, de közpénzből milliós pazarlással még őrző védő szolgálatot is fogadott Kajászón ahelyett, hogy fogadta volna egyszer is a száz alkalomból legalább egyszer a tiltakozó gazdákat, pl. a vetés napját követő munkanapokon. Nem. Az NFA beperelt inkább egy joggal tiltakozót.

Három éve az NFA egyet kiválasztott a Gazdatanács tagjai közül és példát teremtett arra, hogy a törvénytelenség "jogállami" hatalmi segédlettel még tovább is fokozható. Kártérítésként nem kevesebbet követelt Böcsödi Gergelytől, egy kajászói gazdától, mint 5.7 milliót, kamatostól, miközben titokban törvénytelenséggel játszotta el a törvénytelenség helyreállítását Kajászón.

Pedig három éve a vetés  - ahogy mondom - nem kevés hasznot hozott, hiszen az NFA addig sorozatban és szándékosan tévedett (magyarul: össze-vissza hazudozott). Állította, hogy minden törvényes Kajászón, de titokban a törvényes maximumot, azaz 6000 Aranykoronát meghaladó földterületből mintegy 2200 Aranykoronányi területet mégis csak leválasztott. Titokban, hiszen folyamatosan törvényes szerződésről papolt, azaz - megismétlem, hátha félreérhető volt - szándékosan tévedgetett, tehát hazudozott. Sőt, a vetés után gazdák után kapkodott, hogy lesz-e mégis - no nem Kajászón, ahol korábban nem egy, de legalább öt pályázót visszautasított, hanem - Tabajdon, meg Martonvásáron hirtelen - a törvénytelenségét és már az állami földtulajdon elhanyagolását is takargatandó - néhány vállalkozó szellemű gazdálkodó, aki - miután a kajászóiak művelni kezdték a "közbirtokot" - elvégezné a piszkos munkát, vagy elsimítaná a törvénytelenségét, ami már ordító volt. Nem járt sikerrel, mert a két kiszemelt gazda a távolból végül visszakozott.

Sebaj, gondolta az NFA, akkor majd megműveli az, aki az élő, kihajtott vetés kitárcsázására is vállalkozott Mezőfalváról (az sem a szomszéd, de az Agrárkamara zászlós vezéreként nyilván "bármire" hajlandó). Hajlandó is volt.

Hasznot hozott a "Tavaszi vetés" akció Kajászónak, mert a vetésben már részt nem vállaló kajászói gazdatanács tag családja nyerte a  legnagyobb földdarabot azon a földbérleti pályázaton, amelyet a "Tavaszi vetés" miatt már teljesen nyilvánvalóvá vált törvénytelenségeinek elsimítására hirdetett meg végül - kénytelen kelletlen - az NFA a törvénytelenül bérlő Kiss Árpád nádarató tetőfedő vállalkozó törvényes limitet meghaladó, több mint 8000 Aranykoronás területéről tavaszra leválasztott tagon. Talán nem volt elég nem kajászói pályázó? Ugyanis a többi területen már nem kajászói gazda húzott hasznot a "Tavaszi vetés" akcióból, hanem kettő másik Martonvásárról, akik közül az egyik az NFA által beperelt Böcsödi Gergely ellen is tanúskodott (pedig volt nem is egy helybéli pályázó gazdálkodó).

Hasznot egyedül Gergelynek nem hozott a vetés, hogy a törvénytelenség ellen fellépve, annak felszámolásáért nemhogy anyagi kárt nem okozott, nemhogy erkölcsi kárt sem okozott, hanem anyagi áldozatokat éppen ő hozott, hiszen munkával, az NFA által parlagon hagyott terület gyomtalanításával, megművelésével tiltakozott, ha már az NFA vezetésének, a miniszternek, a kormánybiztosnak a törvénytelenség elleni panaszt sem olvasni, sem meghallani, a törvénytelenséget megszüntetni nem akaródzott. 

Bár Böcsödi Gergely kárt nem okozott, s Kiss Árpád törvénytelen szerződése is bizonyított volt, Gergőt ítélték el károkozásért, nem Kiss Árpádot, nem a hamis nádaratót tiltották el Kajászóról és minden állami földbérleti lehetőségtől, amint ez a jogszabályban, az NFA és Kiss Árpád által kötött szerződésben előírt volt. 

Korábban a kajászói gazdáknak több támogatója is volt. Az államtitkárságról lemondott Ángyán József is tiltakozott, s mikor 100-150 fős gazdafórumot szervezett a Fejér Szövetség Kajászón, rendesen kipakolt. Az NFA akkori elnöke már neki sem, s a gazdáknak sem válaszolt, a sajtóban azonban mellébeszélt és tücsköt-bogarat összehordott.

A szeptemberi gazdafórum sem az első, de nem is az utolsó volt, hogy a kajászói gazdák a törvénytelen NFA földbérleti szerződések miatt emeltek szót, vagy írtak petíciót. Októberben, az Őszi   határszemlén, mikor a kajászóiak először kerítették körbe a kápolnásnyéki tetőfedő-nádarató vállalkozónak jogtalanul odaítélt majd' 8200 Aranykoronányi földbirtokot, mondván, amíg a törvényesség helyre nem állíttatott, addig közbirtokosságba veszik a területet Kajászón, két országgyűlési képviselő is jelen volt. Kevés volt ahhoz, hogy az NFA füle-botja megmozduljon.

http://www.noltv.hu/video/4686.html
 A képre kattintva:
Őszi szántás Kajászón 2012.11.11-én
Novemberben a nádarató vállalkozó helyett mezőgazdálkodó "alvállalkozó" - mintha mi sem történt volna - szántani kezdett a kajászói "közbirtokon". A Gazdatanács - minthogy beadványaira az NFA továbbra sem válaszolt - úgy döntött, megállítja a törvénytelent és Őszi szántásba fogott azon a darabon, amely földterület már a törvénytelenség törvénytelenségének netovábbja volt. Azaz azon a tagon kezdett szántani, amellyel a hamis állítással szerződő Kiss Árpád jócskán meghaladta a törvényesen megművelhető értékhatárt (minthogy szerződésében azt nyilatkozta, hogy az elnyert birtoktest a törvényesen elnyerhető 6000 Aranykoronánál kevesebb lett, azaz volt, azaz ő is hamisan nyilatkozott, avagy szándékosan tévedett - magyarul: szerződésben, írásban hazudott). Az "Őszi szántás" során a kajászói gazdák újból lekerítették és szántani kezdték a maradék közbirtokot, és - mint addig is - írtak az NFA-nak egy újabb petíciót, s egy országgyűlési képviselő a kajászóiak mellett a parlamentben emelt szót.

https://www.youtube.com/watch?v=QoEpkmxksQY
Részlet Sebestyén Róbert elképesztő
nyilatkozatából a képre kattintva látható
avagy a megtévesztés gyenge művészete
Nos, kedves olvasó! Mit gondol, leállította a törvénytelenséget az NFA-t felügyelő államtitkár, vagy a kormánybiztos? Ugyan, dehogy. Írtam már. Másnap az NFA elnöke a TV2 élő adásában akkorát hazudott, hogy a szerkesztő asszony is legalább kétszer rákérdezett, hogy jól hallja-e, amit Sebestyén Róbert hebegett-habogott. Ez a szándékos tévedés (magyarul: nyílt és arcátlan hazudozás) a  Gazdatanácsok Szövetsége és az Összefogás a Magyar Földért és Vidékért Egyesület büntető feljelentésének, s a szövetség titkárának Gergő perében tett tanúvallomásának is tárgya volt. Gondolja valaki, hogy a bizonyított törvénytelen kajászói földbérleti szerződésnek, vagy az NFA elnökének nagy nyilvánosság előtt elkövetett bizonyított megtévesztő nyilatkozata (magyarul: hazudozása) bármely ügyészt, vagy bírót meghatott? Ugyan, dehogy!

Az ügyészségeken és a bíróságokon abba a bizonyos latba valami más pottyanhatott. Ugyanis a Fejér Megyei Főügyészség a feljelentésre válaszul eljárást nem a törvénytelenségeket halmozó NFA ellen, hanem a feljelentő és a törvénytelenség felszámolásáért a törvénytelenkedő NFA és Kiss Árpád ellen pert kezdeményező egyesület ellen indított. Mint hamarosan kiderült, az NFA nemcsak Gergőt fogta perbe, de még a Gergő mellett kiálló egyesület ellen is eljárást indíttatott (hatalmában volt?). A Fejér Megyei Főügyész az NFA törvénytelenségi ügyén - pedig az is nála landolt - egy percig sem, azonban az egyesület feloszlatásán majd egy évig dolgozott, ha a feloszlatásra nem is talált, holott szorgosan keresett, valami okot.

A képre kattintva:
Tavaszi vetés Kajászón 2013.04.19-én
Már három éve, hogy mindez történt, hogy a kajászói gazdák vetési akciójával a törvénytelenség tovább már nem volt takargatható, s az NFA anélkül, hogy bevallotta volna törvénytelenségét, megint szándékosan tévedett egy nagyot (úgy-e értjük, hogy ez mit jelent magyarul? Már megint hazudott egy hatalmas nagyot). Azt állította, hogy a törvénytelenül szerződött Kiss Árpáddal  már az "Öszi szántás" akció előtt szerződést bontott és a felismert hibát azzal orvosolta, hogy - bár ez is, már megint (!) és még mindig törvénytelenül (!!) - a pályázati szerződésben hamisan nyilatkozó vállalkozóval kötött újabb szerződést ugyanazon a birtokon, pontosabban nem teljesen ugyanazon, hanem annak csak 6000 Aranykoronát meg nem haladó részén, miközben a terület megosztásáról - már mondtam - az NFA elnöke az "Őszi szántás" után tett nyilatkozatában még semmit sem tudott (miközben összevissza csúsztatott - magyarul: hazudozott) és a megosztásról csak hónapokkal később gondoskodott.

Szinte fáj már ismételgetnem a kajászói sajtónyilatkozatot: "Ex turpi causa non oritur actio", azaz hogy törvénytelenség nem alapít jogot, avagy gyengébb felfogó képességű illetékesek, ügyészek és eljáró bírók kedvéért magyarul: törvénytelenséggel a törvénytelenség nem orvosolható. Mindhiába, mert nagy az Istennek állatkertje, s a baromi nagy zajban az igazság egyre nehezebben hallható (pedig minden gond nélkül máig kibogozható).

Három éve már, hogy világosan kiderült, Kiss Árpád törvénytelenül hamiskodva nyert Kajászón földbirtokot, s az érvényes jogszabályok alapján, törvényszegése okán egy deka állami területet sem művelhetne legalább 5 évig sem Kajászón, sem sehol. Ehhez képest e három év alatt szépen gyarapodott, hiszen - a hírek szerint - már el is végzett egy aranykalászos tanfolyamot és a kajászói törvénytelen földbérleti szerződéséből még saját mezőgazdasági gépekre is jutott, úgyhogy talán már saját maga műveli és nem mással művelteti a törvénytelenül szerzett földbirtokot.

Amint írtuk már, az Összefogás a Magyar Földért és Vidékért Egyesület beperelte az NFA-t a törvénytelen szerződés felbontása érdekében és már az első tárgyaláson kiderült, megerősítést nyert a bíróságon, hogy a panasz jogos. Nos, kedves olvasó, mit gondol, mi lett az ítélet, amelyet nemcsak a másodfokon eljáró Fővárosi Törvényszék, de még a Kúria is jóváhagyott?
 
<iframe src="http://apps4.trilobita.hu/mch3/embed/fki84b" frameborder="0" allowFullscreen width="650" height="449"></iframe>
A föld a szabálytalané marad,
mert gazdaegyesület nem perképes,
ha a törvénytelenség felszámolásából
nem származik haszna
Az, hogy a tagjai között gazdákat - mi több, az NFA és Kiss Árpád törvénytelen szerződésével kisemmizett, azaz a pályázatban is részt vett kajászói gazdákat - tudó és képviselő érdekvédelmi egyesület, az Összefogás a Magyar Földért és Vidékért Egyesület nem perképes egy törvénytelen földbérleti szerződés ügyében, mert ... - figyelem (!), az indoklás több, mint korszakalkotó (!) - ... mert ha felszámolnák a törvénytelenséget az egyesületnek közvetlen anyagi haszna abból nem származtatható.  Világos?! Akinek nincs haszna abból, ha a törvénytelenség megszűnik, nem perelhet! - csak idézem saját szavaimmal, szabadon azt az indoklást, amely - ha jól emlékszem -  egy 1959-ben hozott törvényre hivatkozott.

Az elismert és bizonyított törvénytelenség felszámolására indított per tehát megbukott. A büntető feljelentésünk több ügyészségen és rendőrkapitányságon addig-addig vándorolt, míg többszöri nekifutásra bűntett hiányára hivatkozva szenvedett ki, vagy kapott nyugodalmas "jó napot"!

Megmaradt tehát a kártalan NFA által indított kártérítési per Böcsödi Gergely ellen megfélemlítésként és/vagy kicsinyes bosszúból. Ott maradt a kajászói gazda az NFA sokmilliós követelésével szemben majdnem egyedül, hiszen a politikai viharok és a választási kampányokban kiélezett viszonyok okafogyottá válásával az országgyűlési képviselők és nagy arcok részéről egy kis falucska gazdájának önvédelmi küzdelmeire, a perre figyelem már nem juthatott. Hiszen ez érthető, el nem is várható, úgy-e kedves Olvasó?! Szerencsére vannak még az országban olyanok, akik nem így vélik, s nem is lógnak költségvetési csapokon, ezért nem volt a perben tárgyalás, hogy a Fejér Megyei Bíróság legnagyobb tárgyalótermében a Fejér Szövetség tagjaival és a szövetséget megkereső gazdálkodókkal ne lettek volna tele a padsorok. S idejükből, figyelmükből tanúvallomásokra, beadványokra is jutott, amelynek következtében a Fejér Megyei Bíróság végül mintegy 1.3 millióra csökkentette, de mégis csak kártérítési kötelezettséggel sújtotta a törvénytelenség ellen munkával tiltakozót, akinek - amint  az az NFA által leválasztott és pályázatra bocsátott, s azóta az állam által talán már magántulajdonba is juttatott földterület történtéből is világosan kiderül - mindvégig igaza volt.

A Fejér Szövetség szolidaritási adománygyűjtést indított, s többnyire a Fejér Szövetség, a Gazdatanácsok Szövetsége, az Összefogás a Magyar Földért és Vidékért Egyesület és a Magyarok Világszövetsége tagjainak és a NOL olvasótáborának köszönhetően az együtt érző állampolgárok meghozták ezt az áldozatot, összedobtak több, mint egymilliót, miközben a másodfokú tárgyalásra és döntésre várt még Gergő és a szövetségesi tábor. 

Hab a tortán! A másodfokon eljáró bírónő indoklása, amellyel Gergő fellebbezésének elutasítását indokolta, lássuk mi is volt (idézve ugyan, de megint csak szabadon)!

"Számtalan lehetősége lett volna még a tiltakozásra Böcsödi Gergelynek anélkül, hogy a parlagon hagyott kajászói területen tiltakozásként gyomtalanított és saját költséggel vetett el napraforgómagot!"

Hogyne! Hisz' akkor ez a történet is azzal a mesés fordulattal érne véget, ami már oly' megszokott, hogy
"és máig is boldogan írogatnak petíciókat a gazdák Kajászón, ha meg nem haltak"

Mert hangoskodni, pártoskodni, szándékosan tévedni (magyarul: hazudozni) a végtelenségig és még a bíróságon is lehet, de megoldást hozó munkával tüntetni, kérem, azt szigorúan tilos!
  
Isten áldja meg mindazokat, akik végigolvasták, vagy végig követték és meg is értették, át is élték, hogy a "Tavaszi vetéssel" mi is ért véget három évvel ezelőtt Kajászón, s hogy Böcsödi Gergely és a mellette mindvégig kiállók története miért is példaértékű, azaz miért is több, mint említésre és tiszteletre méltó! 

Dr. Boór Ferenc
Fejér Szövetség

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése