2016. április 28., csütörtök

Vendégünk a KIRÁLYKÚT EMLÉKHÁZBAN Fehér Farkas, aki már csak a távolságokkal harcol

Ha kedd, akkor Hétvezér Est…

Mónus József: Íjaimmal harcolva a múlt tiszteletéért 


Mónus József, a Fehér Farkas
A 318. Hétvezér Est vendége egy világhíres magyar lesz. Mónus József többszörös világbajnok tradicionális távlövő- és harci íjász. Európában egykoron így könyörögtek „a magyarok nyilaitól ments meg Uram minket". Ma a világon Kelettől-Nyugatig ismét tisztelik a magyarok nyilait. Igaz most másképpen parancsolnak tiszteletet az ősök útját járó hagyományőrző íjász kiválóságaink, - akiknek „nyílvesszője zúgva száll, célba biztosan talál”, - mint Atilla Nagy Királyunk idején. Idehaza, a Kárpát-medencében sincs szinte senki, aki ne ismerné Mónus József és Kassai Lajos nevét. Bár mindketten íjjal érték el sikereiket, de a távlövő harci íjászat és a lovas íjászat, két egymástól teljesen különböző „műfaj”. A közös bennük az íjon és nyílvesszőn kívül az az elhivatottság, amit leírni röviden nem lehet másképpen talán, mint létforma, életforma. Közös bennük az is, hogy a győztes jogán újból és újból megmutatják a világnak mit hoztak magukkal őseiktől a magyarok.
Mónus József többszörös világbajnok tradicionális távlövő- és harci íjász. Beceneve: FEHÉR FARKAS. Pénz, érdek, politika nélkül "harcol" az íjaival-nyilaival, melyeket ő maga készít. Szeretné, ha a magyarok barátokként állnának egymás mellé, és testvérként tudnának összefogni a magyarság megmaradása érdekében. A ZÁSZLÓ TISZTELETE vezérli az útját, elégtételt venni a múlt sérelmeiért, hogy GYŐZTESKÉNT mutathassa meg a világnak a Magyar zászlót. Mónus József most az országot járva mutatja be tevékenységét, kihangsúlyozva, hogy eredményeit elsősorban a SORS-nak, s a HIT erejének köszönheti. Több országban nyert már versenyt, ahol a dobogó legfelső fokán meglobogtathatta őseink zászlaját. Járt, többek között Kínában, Mongóliában, Lengyelországban, Olaszországban, az USA-ban. 

Nincs szem, mely követni tudná
Fehér Farkas égbe szálló nyílvesszejét
2006 óta, - amikor pályafutását eredetileg sportolóként kezdte - az íjászat mára már életformává vált számára. Eredményeit és személyét az egész világon számon tartják. Részvétele rangot ad egy-egy nagy versenynek. A Farkas nevet Mongóliában kapta. A nagy íjásznemzeteket, ahol tömegszerűen és életformaként foglalkoznak emberek ezzel a hagyományőrző sporttal, Keleten kell keresni. Mónus József is mongolokkal, törökökkel, kínaiakkal vívja a legnagyobb harcot. Ez a harc a múlt tiszteletére tanít, s elégtételt szolgáltat a történelmi igazságtalanságokért. A Farkas jelkép, annak a magányos harcosnak a szimbóluma, aki hamar követőkre talál, s végül mégis „falkában” harcol. A név egyúttal a nemzeti összefogást is jelképezi. Én mindig azért feszítem meg az íjamat, hogy a győztes jogán fölemelhessem a világ előtt a magyar zászlót. A siker pillanatában, amikor megmutathatjuk a lelkünket és felmutathatjuk a magyarságunkat, hirtelen minden fáradalmat elfelejtünk. Pedig a versenyt megelőző több hónapos gyakorlás, a több tízezer, szenvedésekkel és sérülésekkel leadott lövés komoly erőpróba. Én így, a magam módján próbálok meghajolni a nemzet történelmi múltja, s nagyjai előtt – meséli. Fontos hozzátenni, hogy minden állami támogatás nélkül, önerőből érte el ezt a teljesítményt. Harcát saját pénzéből, akaraterejéből vívja.

Az Íjász Világszövetség 
főtitkára Mónus Józsefnek 
írott levele, a legújabb 
Világrekord elismeréséről
"2012. augusztus 24-én a belső-mongóliai Ergun városában rendezett íjászversenyen saját készítésű íjával és nyílvesszőjével 653 méteres távolságra lőtt el, amivel felállította a távlövés új világrekordját. A korábbi rekordot is Mónus tartotta. 2010 márciusában egy budapesti rendezvényen 508,74 méteres lövéssel megdöntötte a távlövés addig nyilvántartott, 784 éves (!) rekordját, ami 502,5 méter volt. Szintén ő tartja a legmesszebbre leadott sikeres találat rekordját is: a 2012-es Kurultájon 453 méteres távolságból leadott hat lövéséből egy nyílvesszővel eltalálta a 140 x 140 centiméteres méretű céltáblát. 2013. június 22-én Törökországban, Gümüşhacıköyben megrendezett 2. Nemzetközi Tradicionális Íjász Fesztivál keretében megtartott török nyílt íjászbajnokságon az 50 fontnyira korlátozott húzóerejű távlövési versenyszámban és a “Korlátlan erősségű íjak versenyében” ért el sikereket. Ez utóbbi versenyszámot 467 métert lőve megnyerte a saját készítésű íjával és – a szintén többszörös világrekorder lovasíjász – Kassai Lajostól kapott cédrus nyíltestekből készített nyílvesszővel. 2015 szeptemberében az Egyesült Államok Utah állambeli Wendoverben, három nap alatt négy világcsúcsot állított fel. Az úgynevezett vadászhegyes kategóriában 9 méterrel javította meg a korábbi világcsúcsot. A vadászhegyes mellett, a korlátlan erejű amerikai "longbow" kategóriában (470,809 méter), az ázsiai stílusú, 50 fontra korlátozott íjak versenyében (408,52 m), valamint a "király-kategóriának" is nevezett korlátlan erejű íjak küzdelmében (645,935 m). 
Hajdú megye Príma-díjasa". Szülővárosa Hajdúnánás megbecsülése jeleként nemrégiben kiállítást rendezett a Városházán, amely féléven keresztül mutatja be szülötte világra szóló eredményeit. A világ mai legnagyobb távlövő bajnoka, két évvel ezelőtt a fejébe vette, hogy a pozsonyi csata tiszteletére 907 méterre lövi el a nyílvesszőjét. Irdatlan távolság, ember szinte már el sem lát odáig. Rendületlenül gyakorol és ebben az évben szeretné ezt az újabb világraszóló rekordot megvalósítani.

Mónus József személyében páratlan embert ismerhetnek meg, akik eljönnek erre a rendezvényre, amely a nagy érdeklődésre való tekintettel, a KIRÁLYKÚT EMLÉKHÁZBAN kerül megtartásra. 

Vonatkozó korábbi bejegyzéseink:
Mónus József: Harcoljatok magyarok!
Mónus még mindig a világ íjászatának tetején
Mónus József: A példa, a cél: 907 - Harcoljatok magyarok!
Hajdú-Bihar farkasa Mónus József íjász
Mónus József: 907 méter Pozsonyért, amivel a Boszporuszt is átlőném

Az előadás ideje: 2016. május 03. kedd 18.00 óra
Az előadás helye: KIRÁLYKÚT EMLÉKHÁZ
8000 Székesfehérvár, Mikszáth Kálmán utca 25.


Fejér Szövetség Sajtószolgálat

A rendezvény támogatója: a Miss Tee Teabolt 
Székesfehérvár, Ady Endre. u. 32. I. em.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése