2016. április 22., péntek

László György könyvbemutatója a Hétvezér Estén

Ha kedd, akkor Hétvezér Est… 

László György: Sikoly a Vércsekő alatt 
 
A 317. Hétvezér Esten László György (1946 – ) erdélyi költő, író, műfordító lesz a vendégünk, amely alkalommal a legújabb könyvét mutatja be szerző , a „Sikoly a Vércsekő alatt” című filmregényét. László György termékeny művész, akinek tucatnyi műve olvasható. Ars poeticája a hagyományőrzés és a nemzetszolgálat jegyében körvonalazódik. Kalotaszeg szerelmese „civilben” népdalénekes is, költői előadóestjein sokszor lepi meg közönségét kalotaszegi népdalokkal. Mára már iroda-lom lett az irodalomból? Öncélú játék, amely már nem vállal fel hagyományos, netán tán örök értékeket? Nos, aki veszi magának a fáradságot, hogy szívós, kitartással és kifinomult ízléssel keresi, ebben a szellemileg, művészetileg is kifacsart világunkban az igazi, örök érvényű szépet és jót, azoknak egy jó hír. László György legújabb kötete körükben sikerkönyvnek fog számítani. 

A könyv a 70-es, 80-as évek Ceausescu-korszakának Romániáját a mutatja be. Azt, hogy a hatalom, a pénz, a politika mivé teszi a lelkeket és milyen mélységű emberi elkorcsosulás jellemzi ezt az időszakot. A könyv története játszódhatna bárhol, hiszen a megrázóan tanulságos történet olyan kor dokumentum, amely úgy hordozza magában a kora jellemző embertelenséget, jellemtelenségeket, mint ahogy a tengervíz cseppje idézi magát a tengert. A Vércsekő alatt megélt történet végletekig kifinomultan ábrázolja a tömegszellemet, a csőcselékké züllesztett közösséget, az emberi gyarlóságot, amely maga elkorcsosulásában már képtelen a szépet, a jót, az értéket befogadni. S aki mégis ragaszkodna a tisztességhez, méltósághoz, azt eltapossa könyörtelenül, lélektelenül a rendszert kiszolgálók hada. A nevesincs párttitkár, a helyi plébános, az élmunkás vagy a titkárnő, a párttitkárfeleség. Azonban változik a rendszer, az elvtársak urakká vedlenek, a helyi plébános püspökké növi ki magát, a tömeg pedig, amely a saját nyomorúságát, bűnrészességét igyekszik leplezni, tapsol most is, mint tette évtizedekkel ezelőtt. S nem látja, hogy önnön kishitűségével, nyomorultságával, lelki sivárságával élteti tovább ezt az emberi elkorcsosulást, mert gyáva szembenézni még a maga lelkiismeretével is. 

A történet főhőse, Gyopár Kati, a falu fiatal, szép, jellemes és okos teremtése, egymaga akar szembeszállni a gonoszsággal. Bukása, tragédiája jó előre látható. A „Sikoly a Vércsekő alatt” a magára hagyott magyarság ellen elkövetett bűnök vádirata arról, hogy tudatosan rontották meg egy tiszta, szép nemzet lelkületét, s hogyan igyekeznek ma is hasonló módon régi hagyományainkat, erkölcsiségünket kiirtani, eltaposni. S ehhez a „művelt” Nyugat, Európa milyen szemforgató módon segédkezik. Az igazság azonban akkor is igazság, ha senki nem meri kimondani. Ez a könyv is azt bizonyítja, hogy érdemes tisztának lenni, úgy élni. A közösségért tenni még az életünk árán is. Ez a könyv egy kiáltás, sikoly a nagyvilágba, hogy senki, soha ne feledje mit tettek a magyarsággal. Nem csak Trianonban, és annak előtte, hanem teszik az óta is. Napjaink demokratikusnak mondott Európájában is. László György regényének főhőse Gyopár Katica élete és halála azt példázza a ma felnövő generációknak, hogy a megtisztulás az egyetlen útja annak, hogy minden kis közösség és velük, bennük a nemzet is magára találjon. A mi dolgunk, hogy adjuk oda a kezükbe ezt a könyvet. Jöjjenek el, hallgassák meg László György írót legújabb kötetéről. (Forrás: "Világ Magyarsága" Nemzeti Hetilap Főszerkesztőjének ismertetője, Budapest 2016. március 24.) 
 
Az előadás ideje: 2016. április 26. kedd 18.00 óra
Az előadás helye: Székesfehérvár, Ady Endre. u. 32. I. em.Miss TeeTeabolt
Fejér Szövetség Sajtószolgálat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése