2016. április 7., csütörtök

Immár valóban a harmadik alkalommal lesz vendégünk Born Gergely

Ha kedd, akkor Hétvezér Est
Born Gergely: A magyar néptánc titkos üzenete – Ősvallási tartalmak a magyar néptáncban III.

Honlapunk rendszeres olvasói már értesülhettek arról, hogy Born Gergely ez év február 09-re tervezett előadása új időpontban kerül sorra. Az új időpont április 12.-e. Tekintettel arra, hogy az előadás – az időpontját kivéve, - mindenben megegyezik a honlapunkon, február elején megjelent előzetes ismertetőben leírtakkal, elég lenne most erre hivatkozni. Azonban úgy gondoljuk, hogy olvasóinkat, vendégeinket és természetesen az előadót is illendő megtisztelni azzal, hogy hivatkozás helyett, legyen megismételve itt a korábbi ismertető, beharangozó.

Tehát a 315. Hétvezér Esten Born Gergely lesz a vendégünk, ezúttal harmadszor, a  tavalyi évben, ezzel a címmel megkezdett  előadás-sorozatának folytatásaként.

Born Gergely hasonló címmel tartott előadást már 2013-ban a New Yorki Magyar Házban. A magyar néptánccal szorosan összetartozó szerves műveltségünk és őstörténetünk olyan mély hatást gyakorolt rá, hogy tanári hivatása mellett szinte minden idejét ez a világ köti le. Különösen a magyar néphagyomány jelképrendszerével és a szent földrajz témáival foglalkozik előszeretettel.

Kalotaszegi tánc
a Magyar Állami Népi Együttes előadásában.
Fotó: Illyés Tibor
Maga a néptánc-kutatás is egy rendkívül összetett tudomány, hiszen – felsorolva a teljesség igénye nélkül - olyan különleges területeket ölel át, mint a folklór-ismeret, néprajz, néptánc-koreográfia, népdal, népzene, ritmus ismeretek, viselettörténet, stb.. Ezen túlmenően a földrajzi, történelmi, szociológiai, vallás-történeti és a népszokások, néphagyományok, földrajzi tájegységekhez kötődő alapos ismerete nélkül reménytelen vállalkozás lenne a címben megfogalmazott tartalmak elemzéseit, kutatásait végezni. Sőt azokból megalapozott, helytálló, a magyar néptánc mélylélektanát, jelrendszerét magában foglaló, elemző, eddig feltáratlan, ismeretlen üzeneteit megfejteni és közkinccsé tenni. Born Gergely erre vállalkozott, amikor ezt a nagy ívű vállalkozását elkezdte, hogy megfejtse a magyar néptánc titkos üzenetét. Bár e témában a soron következő előadás a sorozat harmadik része, nem jelenti azt, hogy maga ez az előadás azok számára, akik az első kettőt nem látták, nem lesz kerek és élvezhető. Ez a veszély semmiképpen nem fenyegeti a nézőt, hallgatót, hiszen Born Gergely nem csak jó tanár, jó táncos és jó táncpedagógus, hanem jó előadó is, aki színes előadásmódjával, mozgással, énekkel fűszerezve köti le hallgatóságát, hogy az ismereteket átadja. Tehát szeretettel várunk erre az estre mindenkit, azokat is akik nem voltak részesei a két korábbi előadásnak, de érdeklődnek e téma iránt.

Az előadás ideje: 2016. április 12. kedd 18.00 óra
Az előadás helye: Székesfehérvár, Ady Endre. u. 32. I. em.                       
Fejér Szövetség Sajtószolgálat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése