2016. május 8., vasárnap

Kegyelettel a Fehérvárott eltemetett III. László király és Anjou Katalin királyi hercegnő emléke iránt (videóval frissítve)

2016. év Pünkösd-Ígéret-május hava 7. napján, III. László apostoli magyar király elhunytának 811. évfordulóján emlékezett meg a Magyarok Világszövetsége Fejér Megyei Szervezete - Fejér Szövetség a történelmi Fehérvárott eltemetett III. László magyar királyról és Anjou Katalin királyi hercegnőről Székesfehérvárott, a Nemzeti Sírkert és Emlékhely területén, a királyi csontokat őrző osszáriumnál, avagy mondhatnánk, a síremlékhellyel "el nem ismert" magyar királyok síremlékénél, vagy még pontosabban az ismeretlen sírhelyű és síremlékkel meg nem tisztelt magyar királyok vélt csontmaradványainak gyűjtőhelyén.


Nekik szólt e napon - még mindig csendesen - a fanfár királyainkért Székesfehérvár Koronázó terén, s gyúltak mécsesek az emlékhelyen, a hajdani koronázó templom maradványait őrző Romkert területén.
https://www.youtube.com/watch?v=3JuRm3zsGOE

A Fejér Szövetség székhelyén, Székesfehérvár, Koronázó tér 4. számú épületének I. emeletén, az Alba Mária közéleti műhely és örökségbolt ablakaiban 2016. május 7-én 16 óra 30 perckor bomlottak ki két oldalt az MVSZ és a Fejér Szövetség lobogói és középen, a bejárat felett az apostoli magyar királyok és királynék címereivel díszített kegyeleti lobogó (melyen a címerpajzsok hátterében a hajdani koronázó bazilika beltéri rajzolata látható).

Képek a kegyeleti szertartásról
Kegyelettel királyi méltóságaink iránt Székesfehérvárott, a Koronázó téren
2016. év Pünkösd-Ígéret-május hava 7. napján

A szövetség tagjai megkoszorúzták a hajdani koronázó templom Mátyás kápolnája előtti területen az apostoli magyar királyság királyi méltóságainak azonosítatlan csontmaradványai őrzési helyén állított közös királyi síremléket. A kereszttel jelzett kőtábla fedélen e napokban, május 7-én és május 8-án, az elhelyezett koszorúk és mécsesek emlékeztetik a látogatókat III. Lászlóra (1199? – 1205. május 7.), az Árpád-házból származó Imre magyar király és Aragóniai Konstancia magyar királyné egyetlen fiára, aki megkoronázását követően a középkori Magyar Királyság tizenkilencedik, a magyar történelem legfiatalabb királya volt és a (harmadik) Anjou-ház tagjaként Anjou Katalin (1370. július 17. előtt – 1378. május 8. után) magyar, horvát, szlavón, dalmát és lengyel királyi hercegnőre, a Magyar Királyság lehetséges (prezumptív) trónörökösére, Valois Lajos francia királyi herceg jegyesére, I. Mária magyar és I. Hedvig (Jadwiga) lengyel királynő nővérére.

A kegyelet harangja e májusi hétvégén valójában két királyi gyermekről, két rendkívüli személyről, róluk és értünk szólt.
Vonatkozó korábbi híreink: 

A következő kegyeleti megemlékezésre II. Géza apostoli magyar király emlékéért Székesfehérvárott, a Koronázó téren és a Nemzeti Sírkert és Emlékhely területén, a hajdani koronázó bazilika Romkertjében 2016. május 31-én 16:30 órától kerül sor.
Fejér Szövetség Sajtószolgálat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése