2016. december 11., vasárnap

"Sokasodnak a törpék a földön és rendre kivesznek az óriások"

Ha kedd, akkor Hétvezér Est…

Ifj. Tompó László: Kitagadottak – Mélyszántás III. – könyvbemutató

Az előadás ideje: 2016. december 13. kedd 18.00 óra
Az előadás helye: MissTee Teabolt, Szfvár, Ady E. u. 32. I. em.


A főcímben idézett szavakkal búcsúztatta Wass Albert Marschalkó Lajos újságírót, szerkesztőt az 1968-ban bekövetkezett halálakor. A 348. Hétvezér Est vendége ismét ifj. Tompó László lesz. Ha leltárt készítünk, hogy ez alatt az immár 7 éves múltra visszatekintő, a magyarság kultúrájával, történelmével, hagyományaival és többek között a közelmúlt és napjaink aktuális politikai kérdéseinek megválaszolásával is foglalkozó közéleti, közművelődési és kulturális előadás sorozat előadói között kit tisztelhettünk eddig legtöbb alkalommal, akkor elvitathatatlan, hogy a sorozat leggyakoribb vendége ifj. Tompó László. A mostani könyvbemutatót megelőzően a Hétvezér Estek közönsége az író korábbi köteteit már megismerhette. 
A szerző korábbi köteteiben a Mélyszántás  I.   és  a Mélyszántás II. -ben, a magyar történelem és irodalom az elmúlt jó hetven évben elhallgatott, háttérbe szorított, valamint tudatosan szélsőségesnek nyilvánított személyiségeiről írt rövid, alapos tanulmányokat. Kitagadottak című új könyv három magyar értelmiségiről hosszabb tanulmányt közöl: Wass Albert, Alföldi Géza és Marschalkó Lajos életművét, vagy ezeknek eddig alig ismert részleteit térképezi föl, a rá minden könyvében jellemző ritka, alapos  tárgyi tudással. Raffay Ernő így mutatja be az olvasóközönségnek a sorozat legújabb kötetét: A szerző ezt írja könyvéről:„Hazánk 1945-ös bolsevizálásával nemzeti-keresztény értelmiségünk  kiválóságai közül sokan emigrációba kényszerültek. Idehaza bitófa vagy börtön, netán teljes egzisztenciális létbizonytalanság várta volna őket.” E miatt aztán „olyan szerzőknek kíván gondolataik, tényfeltáró visszaemlékezéseik felidézésével emléket állítani ez  a kötet, akik valóban óriások voltak, hiszen lélegzetelállító lényeglátással párosult írásművészetükkel felkavarták a kommunista és liberális történelemszemlélet állóvizét, s merték történelmünk legneuralgikusabb kérdéseit megválaszolni, vagy leleplezni olyan marionett figurákat, akik korfordulóinkon egy  tál lencséért bármikor képesnek bizonyultak eladni lelküket, csakhogy a hatalom sáncain belül maradva, ne veszítsenek népszerűségükből, kényelmes életükből.” 
A XX. század két nagy kor -, és sorsfordulója 1918 - 1920 és 1945. Ifj. Tompó László e két korforduló három magyarjának legnagyobb kérdésfölvetéseire keresi a válaszokat: milyen ideológiai folyamatok és harcok, illetve mely személyek és etnikai csoportok tették tönkre Magyarországot? A szerző kiválóan ismeri Wass Albert, Alföldi Géza és  Marschalkó Lajos összes művét, s a nagy kérdések megválaszolására a legegyszerűbb, ám legpontosabb módszert választja: mint igazi tudós filosz, e nagy íróink legfontosabb műveit beszélteti, idézi, majd vérbeli elemzéssel leghatározottabb válaszokat adja a fölvetett kérdésekre. Ifj. Tompó László helyesen teszi föl a kérdéseket, s ennek megfelelően helyes  válaszokat ad reájuk. Aki e sorskérdésünket nem hamis  ideológiai szemüvegen keresztül - mint amilyen például a liberális fölfogás - akarja megismerni, az olvassa el ifj. Tompó e könyvét (is), amely nemzeti-, magyar alapvetés: az elmúlt jó egy évszázad pontos bemutatása. Ifjú Tompó Lászlónak legújabb művében Wass Albert, Alföldi Géza, Marschalkó Lajos életműve mindmáig ijesztően időszerű mivoltának bemutatása volt a célja, tudatosítva, hogy műveik ismerete mennyire időszerű és nélkülözhetetlen történelmünk, irodalmunk mélyebb megismeréséhez és megértéséhez.

Mindenkit várunk nagy szeretettel a könyvbemutatóra, amely a Hétvezér Estek sorozat történetében az utolsó alkalommal kerül megrendezésre a Miss Tee Teázóban. Az újévben új helyszínen folytatódik a rendezvény sorozat, amelyről olvasóinkat természetesen időben tájékoztatni fogjuk. 
Az előadás ideje: 2016. december 13. kedd 18.00 óra
Az előadás helye: MissTee Teabolt, Szfvár, Ady E. u. 32. I.  em.      

Fejér Szövetség Sajtószolgálat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése