2017. január 15., vasárnap

Születőben az Országzászló tér helyreállítási terv

Hosszú évek után megvalósulni látszik, hogy Székesfehérvár Országzászló tere nevéhez hűen a Rimanóczy Gyula által tervezett emlékműhöz hűen helyreállított Ereklyés Országzászló méltó tere is lesz.
Úr oltára Te vagy, emeld fel a fejed! 

küldő: Fejér Szövetség <fejerszovetseg@gmail.com>
címzett: Fejszeszék; Kovacs; Schmidt; Imre; Sajó; Bernadett; Tímea; Lantay

Országzászlót az Országzászló térre
A Fejér Szövetség által 2012-ben kibocsátott matrica
Az Országzászló tér helyreállítását a városvezetés
2018. június 4.-i átadással tervezi.
Az erről szóló sajtótájékoztatónk videó összeállítása
a képre kattintva megtekinthető, illetve az FMH híre
itt olvasható
Kedves Nóra!
Köszönjük az emlékeztetőt.

Először is gratulálni szeretnénk a tervezőknek a körültekintő munkáért és köszönjük a Főépítészi Irodának a lehetőséget, hogy a tervezésnek ebben a lényeges fázisában megszervezte az egyeztetést.

Minthogy a tervek ábrái nincsenek a mellékletben, szeretném kérni, hogy azt is küldjék el, hiszen csak abból derül ki, hogy a 2. változat az, amely a virágórát nem mozdítja el jelenlegi helyéről, s ez is fontos szempont volt abban, hogy - minden körülményre tekintettel - ezt a változatot támogattuk. Amennyiben módjában áll, kérjük, küldjenek meg legalább egy-egy felülnézeti vázlatot a tervekről nem a nyilvánosság, csupán az értelmezés számára!

Pontosító megjegyzéseink az emlékeztetőhöz:
  1. Az emlékmű felépítésében egy elem kimaradt az emlékeztetőből. A párna alatt van egy (a párnával majdnem azonos magasságú) négyzetes alaplap, amelynek szélességi méretei már kisebbek, mint az ereklyetartó oszlop. Azaz a sorrend (itt is piramist formázva): alaplap, országpallos az alaplap és a párna közé szúrva, párna, Szent Korona (a bronz országpallos kivételével mind fehér "kőből").
  2. Az egyeztetésen elhangzott és hangsúlyoztuk, hogy az Országzászló tér keleti területén (a felvonulási tér körül) minél több ülő alkalmatosságra volna szükség, amely illik is az országzászló emlékműhöz (ha nem is a jelenlegi állapottal egyenértékű mennyiségben, de törekedve arra, hiszen oly mértékű mélyítést és lépcsőzetes kialakítás nem része a támogatott változatnak).
  3. Javasoltuk továbbá a tervezőknek a személyes egyeztetést Siklósi Gyula nyugalmazott professzorral is az általa javasoltak kérdésében és a Magyar Királyi Kardforgatók Rendjével a földereklye és az ereklyetartó (országalma, vagy annak egy másolata) kérdésében is. Ez utóbbi az áttetsző kivitelű Egészséges Magyarország (emlékeztetőben, mint Nagy-Magyarország szerepel - pontosabb a Trianon előtti Magyarország megnevezés) mögött egy esetleg kivilágítható ereklyetartó kamrában kerülne elhelyezésre.
Itt ismételjük meg, hogy az emlékeztetőben említett kezdeményezésünk, hogy a tervezés jelenlegi menetét egy Hétvezér Est keretében javasoljuk közkinccsé tenni a Királykút Emlékházban, annyiban bővült, hogyha lehet, akkor 2017. január 17.-ére javasoljuk előrehozni, amennyiben a városvezetés egyetértésével találkozik. Erre a kérdésre még a héten mindenképp választ várunk, hogy a Hétvezér Esték programját aszerint pontosíthassuk.

A korábbi időpont azt a előnyt is jelentheti, hogy a tervezőket nem éri túl későn az a tapasztalat, amit a nyilvános bemutatón (alapvetően a Fejér Szövetségbe tömörült 8 társadalmi szervezet és közösségi hálózatának tagjaitól) szerezhetnek, miközben nem is korlátozza őket, hogy a megállapodás szerint folytassák munkájukat. Erre az alkalomra feltétlenül meghívnánk a Magyar Királyi Kardforgatók Rendje képviselőit is, akik ugyancsak érintettek lehetnek az ereklyés országzászló kialakításában.

Köszönettel a rendkívül konstruktív együttműködésért:
Dr. Boór Ferenc elnök - társelnök
MVSZ Fejér Megyei Szervezete - Fejér Szövetség
+36302038648
2017. január 12. 8:36 Schmidt Nóra írta, <schmidt.nora@pmhiv.szekesfehervar.hu>:
Tisztelt Címzettek!

Mellékelten megküldöm a Székesfehérvár, Országzászló tér szabadtérépítészeti rendezése témájában 2017. január 10. napján 10.00 órától megrendezett egyeztető tárgyalás emlékeztetőjét, szíves felhasználásra.
Kérem, hogy amennyiben észrevételük van, jelezzék felém.

Köszönettel:

Schmidt Nóra Anna

Székesfehérvár MJV
Polgármesteri Hivatal
Főépítészi Iroda
telefon: 22 537-114
fax: 22 537-124

Az emlékeztető PDF-ben itt olvasható


Fejér Szövetség Sajtószolgálat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése