2017. november 8., szerda

Meghívó a Tudománytörténeti Vándorkiállítás 2017/18. évadjának 2. középiskolai állomására

„Minden ország akkora, amennyivel hozzájárul az emberiség fejlődéséhez,
függetlenül attól, hogy a térképen mekkora terület jelöli helyét a világban.”
(Szentgyörgyi Albert)

Tisztelt Pedagógusok és Közművelődési Szervezők!
Tisztelt Közéleti Tisztviselők!
Tisztelt Fehérvári Polgárok!
Tisztelt Szerkesztőségek!

Nagy örömmel jelentjük be, hogy az újabb középiskolai megnyitóval már újra párhuzamosan, egy-egy alap- és középfokú intézményben is látogatható lesz a Tudománytörténeti Vándorkiállítás Fejér megyében.

A Pálfi György nyugalmazott egyetemi tanár által összeállított, s a Kárpát-medence Természeti Értékeiért Alapítvány gondozásában álló és többek között a Magyarok IX. Világkongresszusa és a Magyarok Világszövetsége által is ajánlott Tudománytörténeti Vándorkiállítás a múlt heti zichyújfalui megnyitó után egy héttel egy szakgimnáziumban is látogatható lesz. A  2017. szeptember 6-án az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán megnyitott Fejér megyei évad (lásd: Fehérvár TV 2017.09.05. Híradó részlet) második középiskolai állomása a Székesfehérvári SZC Bugát Pál Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája.

Az intézmény mottója ugyancsak Szent-Györgyi Albert Nobel-díjas tudósunktól származó idézet:
"Az iskola dolga, hogy megtaníttassa velünk, hogyan kell tanulni, hogy felkeltse a tudás iránti étvágyunkat, hogy megtanítson bennünket a jól végzett munka örömére és az alkotás izgalmára, hogy megtanítson szeretni, amit csinálunk, és hogy segítsen megtalálni azt, amit szeretünk csinálni."

Ezúton hívjuk meg Önöket
a Tudománytörténeti Vándorkiállítás
2017/18. évadjának 5. megnyitójára
2017. november 13-án (hétfőn) 13:30 órára

Székesfehérvárra, a Bugát Pál Szakgimnáziumba

Pálfi György üzenete
a képre kattintva megtekinthető
A mintegy 330 magyarországi származású személyt és azok világra szóló szellemi alkotásait bemutató „Magyarországi származású tudós elmék világraszóló eredményei” című kiállítás tartalmát Dr. Pálfi György 16 éves tudományos kutatómunkája alapján összeállított és A2 méretű tablóképekben kivitelezett és számos egyéb kiegészítő (szórólapokon terjeszthető, illetve a helyszínen egyedileg kiállítható) ismeretterjesztő anyaga alkotja.

Dr. Pálfi György tudományos igénnyel összeállított gyűjteményének gondozására és a bemutatásban történő közreműködésre a Kárpát-medence Természeti Értékeiért Alapítványt kérte fel, amelynek első elnöke volt.

A kiállítás szervezői elkötelezett hívei a magyarországi származású géniuszoknak és annak a történelmi küldetésnek, hogy nemzetünk felemelkedése szolgálatában a magyarországi származású elődök és a jelenben élők szellemi nagysága iránti tiszteleten keresztül növelhető az utódok önbecsülése és tenni akarása
.

„Mert vannak dolgok, melyeknek emlékezete nélkül nincsen jövendő”
(Kossuth Lajos)

A megnyitó menetrendje:
  • Molnár Mónika igazgató asszony köszönti a megjelenteket a házigazda Bugát Pál Szakgimnázium nevében és
  • Dr. Gál Erzsébet elnök a Kárpát-medence Természeti Értékeiért Alapítvány nevében tolmácsolja Dr. Pálfi György professzor üzenetét.
  • Fórizs József, a Fejér Szövetség képviselője nyitja meg a kiállítást.
A megnyitó után rövid tárlatvezetést tartanak a szervezők és a kiállítást gondozó Alapítvány képviselői.


http://www.fehervartv.hu/video/index/18225
A Fehérvár TV tudósítása a Vándorkiállítás
2016. november 7.-i megnyitójáról a képre kattintva látható
A vándorkiállítás a Fejér Megyei Mérnöki Kamara támogatásával Székesfehérvárott, a Civil Központban a 2016. november 8-án 15 órakor kezdődő "20 éves a Fejér Megyei Mérnöki Kamara" ünnepsége társrendezvényeként indult útjára. A kiállítás ugyanazzal a tartalommal, ám már Fejér megyén belül is párhuzamosan - egy héttel az első novemberi megnyitót követően - a Bugát Pál Szakgimnáziumban, majd november 16.-ától pedig első fővárosi állomásként a Budapesti Műszaki Egyetemen folytatja vándorútját. Azaz most is, mint szeptember-október folyamán egyidejűleg a tanulók, diákok mindhárom korosztályához eljutva szólítja meg az ifjúságot és felkészítő tanárokat, az oktatás, a közművelődés és a tudomány műhelyeit Székesfehérvártól Zichyújfalun keresztül Budapestig. 

A  "Tudománytörténeti Vándorkiállítás" szervezőinek kezdetektől hirdetett, határozott célja és térítésmentes felajánlása, hogy minél több alap-, közép- és felsőfokú oktatási intézményben néhány hétre látogathatóvá tegyék a „Magyarországi származású tudós elmék világraszóló eredményei” című kiállítás anyagát mind a fiatalok, mind pedig szüleik és az érdeklődő felnőttek, pedagógusok számára is, Fejér megyében és azon kívül is megvalósulni látszik.

A vándorkiállítás december 9.-ig a következő helyszínen is látogatható lesz:

  1. 2017. november 6.-ától a zichyújfalui Fekete István Általános Iskolában (Iskola u. 6.)
  2. 2017. november 13-ától a Bugát Pál Szakgimnáziumban (Gyümölcs u. 15.) és 
  3. 2017. november 16.-ától a Budapesti Műszaki Egyetem Gyártástudomány és -technológia Tanszékén (1111. Budapest, Egry József u. 1. G épület aulája),
mindhárom a Magyar Tudomány Ünnepe keretében, s az utóbbi pedig a Vándorkiállítás első fővárosi oktatási intézménybeli tárlatának és a fogadó tanszéki Tudományos Diákköri Konferenciájának nyitányaként. A budapesti megnyitóra jövő héten küldjük ki a végleges meghívót.

A Kárpát-medence Természeti Értékeiért Alapítvány és a Fejér Szövetség tisztviselői az egyes helyszíneken a vándorkiállítás megnyitóján ugyancsak térítésmentesen vállalnak tárlatvezetést és igény szerinti kiméretben előadást. 
Előzetes jelentkezéseket a vándortárlat fogadására (jelenleg december eleji időpontoktól)
  • a Fejér Szövetség <fejerszovetseg@gmail.com> címén és/vagy
  • a Kárpát-medence Természeti Értékeiért Alapítvány <karpat.medence2012@gmail.com> címén várjuk.
A vándorkiállítás állomáshelyeinek időegyeztetését a helyi szervezők végzik.
Kapcsolat: Simon Irén, +36309693932 és Sajó Mária, +36205527370

A vándorkiállítás történései és legfrissebb hírei az állandó hírrovatunkban olvashatók: Magyarságtudomány 

Bizalommal az ősi erényben:
Dr. Boór Ferenc elnök, társelnök, a vándorkiállítás ügyvivő koordinátora
Magyarok Világszövetsége Fejér Megyei Szervezete - Fejér Szövetség
Személyes fogadóóra előzetes bejelentkezéssel minden pénteken 17-19 óra között az Alba Mária közéleti műhelyben, Székesfehérvár, Koronázó tér 4. I. em.
fejerszovetseg@gmail.com, www.fejerszovetseg.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése