2017. november 14., kedd

Verses zenés irodalmi est

Ha kedd, akkor Hétvezér Est…

P. Maklári Éva, Bobory Zoltán és Cserta Gábor „Egymásra hangolva” című zenés irodalmi estje

A 391. Hétvezér Est vendégei P. Maklári Éva , Bobory Zoltán és Cserta Gábor. A Hétvezér Estek közönsége nem először hallhatott már prózát, verset irodalmi esteken, vagy nívós zenei koncerteket. Azonban a soron következő est különlegessége, hogy az irodalom és zene együttes élvezetét ígéri, s ami még további érdekesség, hogy szereplői egytől egyig székesfehérváriak. Így nagyon sokan és jól ismerhetik az est szereplőit, de mindig akadhat olyan ember, aki esetleg nem ismeri az est szereplőinek művészi, alkotói pályafutását. Ezért álljon itt pár mondatos beköszöntő bemutatkozó mindenkiről.  

P. Maklári Éva kisvárdai születésű. Debrecenben szerzett tanári diplomát, majd Székesfehérvárra kerülése után a Széchenyi középiskolában tanított magyart, oroszt, németet. A szavaláshoz később kapott kedvet, s az utóbbi időben a Vörösmarty Társaság tagjaként, főleg az ő rendezvényeiken szerepel. A nyáron megjelent „Falakon kívül” című kötete versekből, prózai írásokból áll. A kötethez Bobory Zoltán írt előszót, amelyben hangsúlyozza: különleges kiadványról van szó, mert abban három testvérmúzsa (vers, széppróza, képzőművészet) találkozik. A szerző rajzai szervesen kapcsolódnak a szövegekhez, bizonyítékai az alkotói képességnek.


Bobory Zoltán: Jósika Miklós-díjas költő a Vörösmarty Társaság elnöke. Születése (1946) óta Fehérváron él. Diákkorától aktív résztvevője a fehérvári irodalmi életnek. Hivatásos előadóművész, 19 évig vezette a legendás Látó-kört. 1994-től a Szent István Művelődési Ház igazgatója, ekkor alapította a Vár című irodalmi-közéleti folyóiratot. Önkormányzati képviselőként a Kulturális Bizottság elnöke volt. 2010 óta a Vörösmarty Társaság és a Szekfű-Lánczos Ösztöndíj Alapítvány elnöke.
A szintén székesfehérvári idősebb Cserta Gábor mérnök, akit a széles közönség zenészként, versek megzenésítőjeként ismer. Egyik kedvenc hangszere a harmonika, na meg a gitár, de mindenféle hangszer érdekli és játszik rajta. A stájerciterától római hárfáig, s ha kell ógörögül ad elő ókori sírverset.  A Cserta-családot az idén tüntette ki a fehérvári önkormányzat Pro Cultura Albae Regiae díjával a város közéletében és művészeti életében játszott szerepükért, ugyanis a hattagú család – szülők és a két lány és két fiú - az egész család arról híres, hogy mindannyiuk életének meghatározója a tánc és a zene.  Csertáék a Vörösmarty Színház zenés darabjaiban is gyakran muzsikálnak. A zenekarok bármikor számíthatnak rá, ha akár tamburásra vagy harmonikásra van szükség egy előadásban.  
 
Kívánjuk minden kedves érdeklődőnek, hogy hangolódjon rá erre a tartalmas, nívós, és szórakoztató zenés irodalmi estre és élvezze a verset, prózát és a zenét.  

Szeretettel várunk mindenkit az előadásra. 

Az előadás ideje: 2017. Enyészet hava, azaz november 14. kedd 18.00 óra
Az előadás helye: Királykút Emlékház, Mikszáth Kálmán u. 25  

Fejér Szövetség Sajtószolgálat

1 megjegyzés: