2017. november 26., vasárnap

Áldás vagy átok?

Ha kedd, akkor Hétvezér Est…

Szelestei Miklós: Kannabisz gyógyászat - múlt és jelen


A 393. Hétvezér Est előadója Szelestei Miklós a Magyar Orvosi Kannabisz Egyesület megalapítója és elnöke. A modern idők embere – emberiség történetében nem először – a természet csodáját nem úgy és arra használja, amire való, azaz a Teremtő megteremtette. Mindig akadtak és akadnak olyanok, akik, önös önző ösztönöktől vezérelve, - a mammon szolgálatában - képesek megrontani azt, ami eredendően a közjó, s benne minden ember jó létét és jól létét hivatott megteremteni. Kiváló példa erre a kender. A kender vagy latinul cannabis növény évezredeken át fontos szerepet játszott az emberiség életében, a fejlődésben, míg a modern iparágak és gyógyszerek megjelenése, valamint pszichoaktív hatása az 1930-as éveben történő betiltásához vezetett. Pedig a kendernek nincs olyan része, ami haszonnövényként ne szolgálná az embert. Rostja, magja, olaja évezredek óta használatos, mint textilnövény, mint építőanyag, és mint gyógyszer.
Napjainkban azonban egyre több kutatás, köztük embereken végzett klinikai vizsgálatok bizonyítják, hogy fontos helyet tölt be az általános gyógyászatban. Széleskörű fiziológiai hatásait már a gyógyszercégek is felismerték, hagyományos felhasználását még előítélet övezi, azonban a gyógyászati megítélése egyre inkább az elfogadás irányába mutat. Az orvosi kannabisz alapú termékeknek gyulladás-csökkentő, fájdalomcsillapító, nyugtató, alvást segítő, görcsoldó, vizelet visszatartó, illetve izomlazító hatásai is ismertek. 
A "bűnös" növény a
kender (latinul: Cannabis)
A teljes igazság feltárása még várat magára, de ahogy a régi közmondás tartja, ami késik, nem múlik. . Szelestei Miklós szerint fontos, hogy milyen minőségben, milyen gyártótól, milyen terméket, milyen áron vásárolnak és rendelnek az emberek, elsősorban Ausztriából, Csehországból vagy Szlovéniából. Fontosnak tartja, hogy orvos írja föl a betegeknek, ellenőrzött módon.  Természetesen hiányolja a hazai törvényi szabályozást a témában, mivel a magyar betegek legális módon, online úton, vagy külföldről kénytelenek olajokat beszerezni. Szelestei Miklós és az általa indított mozgalmat támogatók célja, hogy a tiltott, üldözött, a vádlottak padjára parancsolt száműzött növény a gyógyászatban foglalhassa el azt a semmi mással nem pótolható helyet, ami megilleti. Újjá éleszteni, helyreállítani, visszahelyezni becsületébe a kendert, a hírhedtté vált kannabisz növényt, hosszadalmas, sziszifuszi, fárasztó és sokak ellenszenvét kiváltó feladat. Szelestei Miklós és követői azonban ezt vállalták föl. Ezen az előadáson is ezt teszi az előadó.   
Az előadás végén interaktív beszélgetésre is lesz lehetőség.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk a nem mindennapi ismeretterjesztő estre.

Az előadás ideje: 2017. Enyészet hava, azaz november 28. kedd 18.00 óra 
Az előadás helye: Királykút Emlékház, Mikszáth Kálmán u. 25 

Fejér Szövetség Sajtószolgálat  


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése