2018. január 25., csütörtök

Észak-Kelet-Magyarországon Szécsényben folytatódik a Pálfi György Tudománytörténeti Vándorkiállítás

„Minden ország akkora, amennyivel hozzájárul az emberiség fejlődéséhez,
függetlenül attól, hogy a térképen mekkora terület jelöli helyét a világban.”
(Szentgyörgyi Albert)

Tisztelt Pedagógusok és Közművelődési Szervezők!
Tisztelt Szécsényi Közéleti Szereplők és Polgárok!
Tisztelt Szerkesztőségek! 

Nagy örömmel jelentjük be, hogy a 2016 november 7-én Székesfehérvárott meghirdetett Pálfi György Tudománytörténeti Vándorkiállítás első 2018. évi dél-nyugat-magyarországi, Somogy megyei megnyitóját napokon belül az észak-kelet-magyarországi, Nógrád megyei megnyitó követi, melynek helyszíne a szécsényi Forgách-kastélyban működő Kubinyi Ferenc Múzeum. A Pásztói Patrióták néven is ismert Magyar Összetartozás Baráti Kör szervezésével a magyar géniuszok tárlata Fejér, Győr-Moson-Sopron, Pest és a napokban bekapcsolódó Somogy megye mellett Nógrád megyében is folytatja tudománytörténeti körútját.
 Ezúton hívjuk meg Önöket  
2018. február 1-én (csütörtökön) 16:00 órára a
Pálfi György Tudománytörténeti Vándorkiállítás 
(Forgách-kastél, , 3170 Szécsény, Ady Endre út 7.)
Egy évvel a 2016. évi Fejér megyei megnyitót követően, 2017-ben nyitottuk meg Pásztón a nyugalmazott egyetemi tanár, Prof. Dr. Pálfi György által összeállított, s a Kárpát-medence Természeti Értékeiért Alapítvány gondozásában álló, és többek között a Magyarok IX. Világkongresszusa által is ajánlott Tudománytörténeti Vándorkiállítás észak-kelet-magyarországi vándortárlatát. A nagy sikerű kiállítás 2018-ban Szécsényben, a Forgách-kastélyban folytatja Nógrád megyei vándorútját. A tárlat 2018. február 1.-től március 10.-ig nyitvatartási időben, keddtől vasárnapig 10:00 és 16:00 óra között lesz a Kubinyi Ferenc Múzeumban látogatható. 
Pálfi György üzenete
a képre kattintva megtekinthető
A mintegy 330 magyarországi származású személyt és azok világra szóló szellemi alkotásait bemutató „Magyarországi származású tudós elmék világraszóló eredményei” című kiállítás tartalmát Dr. Pálfi György 16 éves tudományos kutatómunkája alapján összeállított és A2 méretű tablóképekben kivitelezett és számos egyéb kiegészítő (szórólapokon terjeszthető, illetve a helyszínen egyedileg kiállítható) ismeretterjesztő anyaga alkotja. 

A szerző egyik kimagasló eredménye, hogy a Kétegyházán létrehozott - bátran kijelenthető, hogy világhírű - mezőgazdasági gyűjteményéből 1987-ig, az átadó ünnepségig, munkatársaival, hajdani tanítványaival közösen hozta létre Gödöllőn is, a Széchenyi István Egyetem kezelésébe tartozó - világ minden táján jegyzett - Mezőgazdasági Eszköz- és Gépfejlődéstörténeti Szakmúzeumot, miközben Kétegyházán az ifjúság körében folytatta tovább oktató-kutató műhelymunkáját. Elegendő megtekinteni csupán a Múzeum hivatalos honlapjának Kiadványok rovatát, hogy képet kapjunk Dr. Pálfi György alkotóerejéről. 

Már nyugalmazott egyetemi tanárként bővítette ismereteit a magyarországi származású tudósok világraszóló találmányainak és eredményeinek területén és alkotta meg lépésről-lépésre kiállítását. S minthogy hivatástudata hajtotta, nemcsak létrehozta a kiállítást, de számtalan általános-, közép- és felsőfokú iskolában, múzeumban és művelődési központban, belföldön és külföldön egyaránt szervezte évről-évre „Magyarországi származású tudós elmék világraszóló eredményei” címmel a kiállítását, tartott a magyar géniuszok tiszteletére évről évre több tucat emlékezetes és lebilincselő előadást.

Dr. Pálfi György tudományos igénnyel összeállított gyűjteményének gondozására és a bemutatásban történő közreműködésre a Kárpát-medence Természeti Értékeiért Alapítványt kérte fel, amelynek első elnöke volt.

Nem más, vagy mások, mint Dr. Pálfi György, az irigylésre méltóan "nyughatatlan" nyugalmazott egyetemi tanár tette a kiállítását közkinccsé, s teszi ím már 90 évesen ma is az Alapítvánnyal közösen a kiállítás fejlesztőjeként, tanácsadóként, s ha egészségi és erőnléti állapota engedi, rendkívül energikus előadóként is, mint hajdanán.

A kiállítás szervezői elkötelezett hívei a magyarországi származású géniuszoknak és annak a történelmi küldetésnek, hogy nemzetünk felemelkedése szolgálatában a magyarországi származású elődök és a jelenben élők szellemi nagysága iránti tiszteleten keresztül növelhető az utódok önbecsülése és tenni akarása.

„Mert vannak dolgok, melyeknek emlékezete nélkül nincsen jövendő”
(Kossuth Lajos)
A megnyitó menetrendje: 
  • Dr. Limbacher Gábor múzeumigazgató köszönti a megjelenteket a házigazda Kubinyi Ferenc Múzeum nevében
  • Dr. Gál Erzsébet elnök a Kárpát-medence Természeti Értékeiért Alapítvány nevében tolmácsolja Dr. Pálfi György professzor üzenetét, majd
  • Dr. Boór Ferenc egyetemi tudományos munkatárs, a Tudománytörténeti Vándorkiállítás ügyvivő koordinátora nyitja meg a tárlatot.
  • A megnyitón közreműködnek a Rózsavölgyi Márk Művészeti Iskola Szécsényi Tagintézményének zongora szakos növendékei közül Lévárdi Beáta művésztanár tanítványai, Holecz Martin, Sánta Dániel és Chen Jun Wen.
A megnyitó után rövid tárlatvezetést tartanak az Alapítvány és a Fejér Szövetség képviselői.


http://www.fehervartv.hu/video/index/18225
A Fehérvár TV tudósítása a Vándorkiállítás
2016. november 7.-i megnyitójáról a képre kattintva látható
A vándorkiállítás a Fejér Megyei Mérnöki Kamara támogatásával Székesfehérvárott, a Civil Központban a 2016. november 8-án a "20 éves a Fejér Megyei Mérnöki Kamara" ünnepség társrendezvényeként indult útjára. 2017 nyarán Győr-Moson Sopron megyében, a Nagycenki Széchenyi István Múzeumvasút kiállítótermében, majd a Fejér megyei vándortárlattal párhuzamosan a Budapesti Műszaki Egyetem Gyártástudomány és -technológia Tanszéke G. épületi aulájában a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat keretében és a Műegyetemi Nyílt nap részeként is látogatható volt. A 2017. év pásztói megnyitója után a 2018-as évben Pálfi György Tudománytörténeti Vándorkiállítása egyidejűleg három megyében, Fejér, Nógrád és Somogy megyében Észak-Kelet-Magyarországtól Dél-Nyugat-Magyarországig szólítja meg a tanulók és diákok ezreit, az oktatás, a közművelődés és a tudomány műhelyeit. 

A  szervezők kezdetektől hirdetett, határozott célja és térítésmentes felajánlása, hogy minél több alap-, közép- és felsőfokú oktatási intézményben és művelődési központban néhány hétre látogathatóvá tegyék a „Magyarországi származású tudós elmék világraszóló eredményei” című kiállítás anyagát mind a fiatalok, mind pedig szüleik és az érdeklődő felnőttek, pedagógusok számára is.

A vándorkiállítás 2018. márciusig a következő helyszíneken lesz látogatható:

  1. 2018. január 29.-től február 23.-ig a kaposvári Együd Árpád Kulturális Központ (7400 Kaposvár, Nagy Imre tér 2.)
  2. 2018. február 1.-től március 10.-ig a szécsényi Kubinyi Ferenc Múzeum (3170 Szécsény, Ady Endre út 7.)
A Kárpát-medence Természeti Értékeiért Alapítvány és a terjesztő szervezetek, a Fejér Szövetség és a Pásztói Patrióták tisztviselői az egyes helyszíneken a vándorkiállítás megnyitóján ugyancsak térítésmentesen vállalnak tárlatvezetést és igény szerinti kiméretben előadást. 
Előzetes jelentkezéseket a vándortárlat fogadására (jelenleg 2018. március eleji időpontoktól)
  • Észak-Kelet-Magyarországról a Pásztói Szabadidő SE <muzslaci@gmail.com> címén várjuk, egyébként pedig
  • a Fejér Szövetség <fejerszovetseg@gmail.com> címén és/vagy
  • a Kárpát-medence Természeti Értékeiért Alapítvány <karpat.medence2012@gmail.com> címén
A vándorkiállítás állomáshelyeinek időegyeztetését az alábbi szervezők végzik.
Kapcsolat: Észak-Kelet-Magyarországon Parádi László, +36306868995 és Forstner Antal, +36309349480 
egyébként pedig Simon Irén, +36309693932 és Sajó Mária, +36205527370 

A vándorkiállítás történései és legfrissebb hírei az állandó hírrovatunkban olvashatók: Magyarságtudomány 

Bizalommal az ősi erényben:
Dr. Boór Ferenc elnök - társelnök, a vándorkiállítás ügyvivő koordinátora
Magyarok Világszövetsége Fejér Megyei Szervezete - Fejér Szövetség
Személyes fogadóóra előzetes bejelentkezéssel minden pénteken 17-19 óra között az Alba Mária közéleti műhelyben, Székesfehérvár, Koronázó tér 4. I. em.
fejerszovetseg@gmail.com, www.fejerszovetseg.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése