2018. január 8., hétfő

Történelmi utazás Szent László nyomában a Délvidéken

Ha kedd, akkor Hétvezér Est…
Horváth Zoltán György: Szent László freskók a Délvidéken 

A 398. Hétvezér Est előadója Horváth Zoltán György, lesz aki második alkalommal lesz vendégünk. Talán nem szükséges megismételni a Budapesti Műszaki Egyetemen egyetem oktatója munkásságának bemutatását. Aki szeretné mégis fe eleveníteni ismereteit Horváth Zoltán Györgyről, ajánljuk figyelmébe a tavaly nyári Hétvezér Est beharangozóját. 

Az, hogy hazánk a középkorban, a honfoglalástól a XVI. századi török hódoltságig jelentős hatalmi tényező, mai szóval élve „nagyhatalom” volt, a történelemről hiteles és alapos ismeretekkel rendelkezők számára nem kétséges. Ez a virágkor az európai művészetben szinte pontosan egybeesik a romantika és a gótika időszakával, így persze nem csoda, hogy Magyarország, vagyis a Kárpát-medence ezeknek a korszakoknak az építészeti és képzőművészeti tárháza.

Mindezt megtudhattuk már Horváth Zoltán György előző előadásából. Míg azonban az előző alkalommal Erdélybe kalauzolt bennünket az előadó Szent László emlékének állított tárgyi és szellemi hagyaték megismertetésével, most folytatva az akkor megkezdett kultúrtörténeti utazást Szent László királyunk máig élő kultuszának jeles bizonyítékai kultuszának Délvidéki emlékeit ismerhetjük meg. Szent László az ideális példa a  szellemiség, a lelki nemesség, a lovagi erények megléte mellett, aki az erőt is megtestesítette,  ami elengedhetetlen a középkori nagyhatalom, Magyarország fenntartásához.  Rátekintve Magyarország térképére, feltűnő, hogy a László-ábrázolások és különösen a legendaciklusok a határvidékek tágabb környékén a leggyakoribbak: a Kárpát-medence délkeleti csücskében, Székelyföldön, de általában a határvidékeken, így a Délvidéken is. Ott ahol a katonáskodás a mindennapok természetes része volt. Ebben pedig nyilvánvalóan mintára, példaképre volt szükség – már a fiúgyermek növekedése során is.

Ki lehetett volna eszményképnek alkalmasabb, mint a nemzeti lovagszent, Szt. László király, aki tiszta erkölcsiségével, országszervező, nagy formátumú szellemiségével, délceg termetével és fizikai erejével a szellem, a lélek és a test példamutató egységét valósította meg és sugározta szét saját korában és a személyéhez fűződő számos legendával is színesítve egészen napjainkig. 

Szeretettel várunk minden érdeklődőt az előadásra.
Az előadás Ideje: 2018. január 09. kedd 18.00 óra
Helye: Királykút Emlékház, Mikszáth Kálmán u. 25 

Fejér Szövetség Sajtószolgálat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése