2019. április 22., hétfő

Fanfár királyainkért: a 823 éve elhunyt III. Béla apostol magyar királyért

Kegyeleti szertartás III. Béla halálának évfordulós napján 

Tisztelt Honfitársak!
Tisztelt Szövetségesek!

2019. Szelek - Szent György - április hava 23. napja, a régi és az új naptárak szerint is Béla és egyben Szent György napja. 

III. Béla apostol magyar király elhunytának 823. évfordulóján emlékezünk meg a hajdani Fehérvár koronázó templomában eltemetett magyar királyi párról, III. Béláról és Antiochiai Anna királynéról Székesfehérvárott, a Nemzeti Sírkert és Emlékhely területén, a két királyi méltóság - 2017. óta már jelölt - síremlékénél. Nekik szól e napon csendesen a fanfár királyainkért Székesfehérvár Koronázó terén, s gyúlnak mécsesek a síremléken.

Ezúton értesítünk és hívunk minden fehérvári polgárt az Alba Regia Civitas Rend - Fejér Szövetség hagyományosan rövid és csendes kegyeleti szertartására, melyet

2019. április 23-án, kedden 16:30 és 17:00 között tartunk
a hajdani Koronázó templom (Romkert) területén
III. Béla apostol magyar király és Antiochiai Anna magyar királyné tiszteletére
a királyi pár
- a hosszú évszázadok után végre nem csupán általunk és ekkor e két címerpajzzsal is -
jelölt síremlékénél!

A kegyeleti szertartás tervezett menete:
16:30-ig Gyülekező az Alba Mária közéleti műhely és örökség boltban (Koronázó tér 4. I. em.) és zászlóbontás a közéleti műhely ablakaiban
16:45-ig Gyülekező a Nemzeti Sírkert és Emlékhelyen
16:55-ig Közös ima III. Béla és Antiochiai Anna feltételezett sírhelyén
17:00-ig Zászlóbevonás a Koronázó tér 4. számú épületének I. emeleti ablakaiban 

https://www.youtube.com/watch?v=fEShndW0CUkKorábbi honlap bejegyzésünk a III. Béla halálának 820. évfordulóján tartott kegyeleti megemlékezésről itt olvasható: 820 éve hunyt el III. Béla apostoli magyar király 

Bizalommal az ősi erényben
Dr Boór Ferenc társelnök
Fejér Szövetség

Képek a 2018. április 23. - Szent György hava Béla napján tartott megemlékezésről.
https://photos.app.goo.gl/xxbTExudNBPOW7Bp1
Album képek megtekinthetők a képre kattintva

2019. Szelek - Szent György - április hava 23. napja, a régi és az új naptárak szerint is Béla napja.

A Béla ősi magyar név, amelynek ősnyelvi gyöke a BAR-BAL-BEL a régmúltba vezet, s forrása a B-P-F-V és az R-L hangáthallás és -váltás szabályai szerint a BAL-BÁL-BÉL-PÁL-PÉL-PILis, s a BAR-BOR-POR-PÁR-PÍR és a VÁR-VÉR-VIRuló-VERes-VÖRös- ..., pörösen piros-vörös, avagy fenségesen fényes fehér jelentésű szavaknak, melyek a magánhangzó kettőzés díszítő és/vagy értelembővítő hatásával lettek a BAÁR-BEÉR-BOÓR-BAÁL-PAÁL-POÓR-PEÉL-PEÉR-FEÉR-VEÉR-VAÁL név- és szóalakok forrásai is. S amint a tűz hevüléstől függő színe is a vörösből izzó fehérre váltva lobog az ég felé a régmúlt jelképeinek valósághű világában, úgy e gyökszó is e két szín, a VERes-VÖRös-PIRos és FEhÉR-FEjÉR kifejezések alapja, melyek a királyi méltóság kifejezői is voltak, lettek és maradtak, mióta beszél az ember, s szavakat keres a méltóságra és az örökkévalóságra. 

E szógyök sejlik fel máig a magyar FEL-FÖL szóban ugyanúgy, mint a FÁRaó-FÁRosz, a FIRe-FEuER és a BELo-BjELo-BLAnca-BÍLa-VALkea fehéren fénylő értelmet hordozó, idegenné vált alakokban is.

2016. április 23-án, III. Béla neve napján avatták Visegrádon, a Károly Róbert által alapított Szent György Lovagrend
  • lovagdámájává Sajó Máriát, a Fejér MAG Egyesület titkárát és 
  • lovagjává Dr. Boór Ferencet, a Fejér MAG Egyesület elnökét,
a Fejér Szövetség két társelnökét.

2019. április 27-én, szombaton újabb avatásra kerül sor Visegrádon, a Lovagrend alapításának történelmi helyszínén. E napon avatja a Lovagrend
  • lovagdámájává Simon Irént, a Fejér Szövetség alapító tagját.
https://www.youtube.com/watch?v=Ps48T0XJsJE
a 2016. évi avatás a képre kattintva
Mert tán nem oktalan, hogy a két címer pajzs, III. Béla király és a Szent György Lovagrend címerpajzsa az éppen piros/vörös alapon fehér kettős kereszt jelképeivel (színeiben és arányaiban is feltűnően)  hasonlatos, s hogy szövetségünk újabb tagját avatják hamarosan lovagdámává. Mint tudjuk, oktalanságok nincsenek, csak véletlenek, melyeknek okát még nem véljük.

Sok sikert kívánunk ez alkalomból Simon Irén lovagdámai munkájához is a 2019. évi Szelek, avagy Szent György havának Szent György napját követő szombattól élte minden napján, s azon is túl, az emlékezet utolsó pillanatáig. 

Fejér Szövetség Sajtószolgálat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése