2020. február 2., vasárnap

Imre herceg és Gizella királyné - történelmi dilemmák

Ha kedd, akkor Hétvezér Est
Dr. Boór Ferenc: Történelmi dilemmák - Imre herceg és Gizella királyné

Mottó: Közeledik a 100. évforduló. 2020-at írunk, kerek száz évvel többet, mint 1920-ban. Ez az év - nem tetszés kérdése - arról szól, amelyben szellem, test és lélek a Kárpát-medencében szétszakíttatott. Itt állunk, mi magyarok száz év után is darabjainkra hullva, több százezres, milliós lélekszámú nemzetrészeink porladó hősi emlékei felett időnként elnémulva, a kiutat keresve, "feltámadásra" várva. "Csak még egyszer előre!", s a száz év, mint több ezer korábban, sem lehet-lesz hiába! 

Boór Ferenc, a Fejér Szövetség társelnöke lesz a 495. Hétvezér Est előadója. Előadása annak a sorozatnak folytatása, amelyet Atila és/is Szent István címmel tartott négy részben a múlt év telén és tavaszán.

Most Szent István uralkodásának végnapjait veszi górcső alá a hivatalosan elfogadott, tanított és hirdetett értékeléseket elemezve az írott források és valóban ismert történelmi tények (következmények) alapján.
Az előadás során a szent család történetének részleteiről lesz szó; elsősorban az írott történelmi hagyatékok, azaz a hazai - Kézai Simon, Kálti Márk, Thuróczy János, Antonio Bonfini, Heltai Gáspár - és külföldi szerzők krónikái, illetve az ún. Esztergomi, Pozsonyi, Horvát, Altaichi, Hildesheimi évkönyvek és a Szent Imre, a Hartviki legenda vonatkozó részletei alapján. Mindamellett számba veszi az előadó a korabeli hiedelmek, vélemények fellelhető emlékeit is, illetve István király örökségeként létrejött Apostoli Magyar Királyság első évszázadának történelmi tényeit is.
"Fontos szétválasztani, hogy mik a történelmi tények és mik csupán vélemények, miközben az eleddig nem tisztázott részletekben, különösen István király, Imre herceg és Gizella királyné tekintetében az sem lehet mindegy, hogy mi az utókor vélekedése, véleménye. Azaz, nem mindegy mit tud, s hogy mit nem, s amit nem tud, arról mit hisz az ember!"

Az előadás előtt és után lehetőség van egyedi magyarságtudományi tanulmányok, könyvek kedvezményes vásárlására is. Várjuk a magyar történelem iránt érdeklődő vendégeinket!

Előadó: Dr. Boór Ferenc, műegyetemi tudományos munkatárs, a Fejér Szövetség társelnöke
Cím: Történelmi dilemmák - Imre herceg és Gizella királyné
Időpont: 2020. Böjtelő - Jégbontó hava, azaz február hó 04. napja, kedd 18.00 óra
Helyszín: Királykút Emlékház, Mikszáth Kálmán u. 25.

Szeretettel várunk mindenkit és minden kedden este 18 órától a Királykút Emlékházba, ahol, ha kedd, akkor - biztosak lehetünk abban, hogy újra és újra elmaradhatatlan a - Hétvezér Est!
Főszervező: Sajó Mária
Műsorszerkesztő: Simon Irén, Fogarasi Márta
Felelős szerkesztő: Dr. Boór Ferenc

Továbbította a
Fejér Szövetség Sajtószolgálata

3 megjegyzés:

  1. Tehát István király felesége a szentéletű Gizella és menye, Imre herceg felesége a másik Gizella, a "nem szentéletű" királyné végig keverve van történelmünkben- sőt egy személynek beállítva. Istenem, de jó, hogy már ezt is tisztábban láthatjuk. Arról nem is beszélve, hogy a "titkosírás" kódexe festők hogyan festik le-mesélik el az utókornak, amit leírni nem lehetett abban az időben, az igaz történetet Imre hercegről és a "vadkan-kanok"-ról....és még mennyi minden elhangzott ma este- köszönet érte :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Imret enm oltek meg az egesz tortczi kitalalt krimi;

      vagy ha mindenkeppen ''megoltekk'' akkor valszeg a Bajorok mert angolu a Vadkan = Boar

      Törlés
  2. Eszterházy/Iszter Pál, Nap Lajos, Zrinyi Ilona, Báthory Anna, Kun László

    https://szkitia.blog.hu/2020/01/27/kitalalt_kozepkor_vagy_vilagkor_matatasok_folytatas_864

    https://szkitia.blog.hu/2020/02/01/kitalalt_kozepkor_vagy_vilagkor_matatasok_folytatas_889

    VálaszTörlés