2018. május 14., hétfő

Atila és/is Szent István (4. befejező rész) - Athelingok és/is Constantinok

Ha kedd, akkor Hétvezér Est ...
Dr. Boór Ferenc: Athelingok és/is Constantinok?
Atila és/is Szent István - a magyarság zivataros évszázadai Atilától Szent Istvánig (4. rész)

A Fejér Szövetség Hétvezér Estéinek soron következő, 415. előadója újra Dr. Boór Ferenc műegyetemi tudományos munkatárs, a Szent György Lovagrend lovagja, a Fejér Szövetség alapító társelnöke. Előadása annak a ciklusnak utolsó, összefoglaló része, amelyben Atila és Szent István történelmi szerepének párhuzamait taglalta. A 4. rész összefoglaló csattanója lesz az Atilától Szent Istvánig terjedő hihetetlenül zavarosnak tűnő, ám az eddigiek alapján mintha mégis magától értetődővé váló korszaknak, amelyet az első három rész, mint a magyarok zivataros évszázadait taglalt.

Az 1. rész kiindulópontja a már régóta feszegetett "titok" feltárásából indult, ami miatt Kolozsvári Grandpierre Endre egyik kései TV felvétele is, melynek címe: "Könyv ítélőszék" volt, nagy vihart kavart. A 2. rész a történelmi kort vette célba, azaz a világtörténelmi felfogás számos népének és korának rendkívül homályos és zavarkeltő időszakaszait mutatta be az ún. "népvándorlástól" az ugyancsak úgynevezett "avarvészig", számos szerephez jutott királyi személyiség furcsa párhuzamait taglalva. Az előadás végül ott szakadt félbe, mikor kiderült, hogy az Atila örökségébe visszatérő Turul-házi Csaba utódok első - vitathatatlanul királyi méltóságot nyert - királya nem csupán - a krónikáinkban németeknek nevezett - aváriai bajor lovagokat és szlavóniai, horvát és velencei hercegségeken meghatározó (burgundiai?) Orseoló örökösöket fogadta be, hanem az angol-szász uralkodóház menekültjeit is, a száműzött angol-szász Eduard és Edmund örökösöket is, kiknek gyermek bárdjai a magyar királyságban születtek és - végül - az utolsó angolszász bárd, Edgar király - nemes egyszerűséggel csak az utolsó Atheling - nővérével, a későbbi skóciai Szent Margittal teremtették meg mégis az angol uralkodók folytonosságát.

A befejező, 3. előadás a Gut-Keled ház különös szerepét taglalta, de a végére nem jutott. Megtudtuk ugyan, hogy az utolsó angol-szász király, avagy Atheling, melyhez a Gut-Keledek leghitelesebb dokumentuma szerint e dicső család tartozott, testvéreivel együtt, Skóciai Szent Margittal, Edmunddal és Krisztinával együtt István udvarában született, de hogy ez mit is jelent a saka-szkíta-hun-avar-magyar történet folytonosságának kérdésében, az erre az előadásra maradt. Azaz a 4. rész nem más, mint az előző három rész lezárása. Avagy mondhatni: most kerül az I-re a pont.
 
Szeretettel várjuk az érdeklődőket. S bár a befejező, 4. rész az előadás sorozat valóban végső fejezete, biztosak lehetünk abban, hogy a vita e korról és szereplőiről a legkevésbé sincs és lesz lezárva.

Az előadás ideje: 2018. Pünkösd - Ígéret hava, azaz május 15. kedd 18.00 óra
Az előadás helye: Királykút Emlékház, Mikszáth Kálmán u. 25.

Fejér Szövetség Sajtószolgálata

1 megjegyzés:

  1. Gutkeled bajbel = Nekcsei bajbel

    http://szkitia.blog.hu/2018/05/06/kitalalt_kozepkor_vagy_vilagkor_matatasok_folytatas

    VálaszTörlés