2018. május 18., péntek

Dunaszerdahelyi gondolatok a megnyitón, túl a harmincon is

Tudománytörténeti Vándorkiállítás

    A Pálfy György Tudománytörténeti Vándorkiállítás jelenlegi házigazdája a dunaszerdahelyi Vámbéry Ármin Alapiskola. Az ünnepélyes megnyitó 2018. május 16-án, szerdán volt. A tárlat néhány napig megtekinthető az iskola aulájában.
    Mindenkit szeretettel várunk!
    „Minden ország akkora, amennyivel hozzájárul az emberiség fejlődéséhez, függetlenül attól, hogy a térképen mekkora terület jelöli helyét a világban.”(Szent-Györgyi Albert)
    Tisztelettel és nagy örömmel fogadtuk a hírt, hogy iskolánk otthont ad, hacsak néhány napra is, Pálfi György Tudománytörténeti Vándorkiállításának.
    Dr. Pálfi György nyugalmazott egyetemi tanár, nyugalmazott szakmúzeum-igazgató 16 éves tudományos kutatómunkája alapján állította össze a 330 Kárpát-medencei származású magyar tudós személyek találmányait, világraszóló eredményeit.
    A tárlat bemutatja a magyar származású Nobel-díjas, Wolf-díjas, a közlekedés és egyéb területeken nemzetközi díjakat nyert tudósok, mérnökök, feltalálók munkáit. Büszkeséggel tölt el bennünket, magyarokat, hogy a művészetek és a tudomány szinte minden területén bizonyítottunk, és világhírű sikereket érünk el ma is.
    A vándorkiállítás a „Magyarországi származású tudós elmék világraszóló eredményei” címet kapta, és azzal a céllal született, hogy a fiatalok választ kapjanak a kérdésre, miért érdemes tanulni, dolgozni, célokat kitűzni és azokat erős akarattal megvalósítani.
    Pálfi György fáradtságot nem ismerve gyűjtötte össze és tárja elénk a magyar géniuszok szellemi alkotásait, és ez a vándorkiállítás fantasztikus lehetősége annak, hogy mindezt gyermekeinknek, fiataljainknak, de akár a szülőknek, pedagógusoknak is továbbadjuk.
     Történelmi küldetésünk van!
    Ahogy a kiállítás szervezői, úgy mi is azt gondoljuk, hogy az utódok önbecsülését és tenni akarását azzal növelhetjük, hogy e világhírű elődeink és a jelenben élők szellemi nagyságát tiszteljük.
    A magyarok tudása legendás volt, még ma is az, és ezt a legnagyobb tudósok is elismerték. Minek köszönhetjük ezt a sok kiemelkedő tehetséget? A gének? A történelmi sorsfordítók? A kutatás iránti vágy? Megismerni a megismerhetetlent?
    Bármi is volt az, magyarázatokat keresve erre választ még igazán senki sem talált. Bizonyított azonban, hogy eme tudósok néhányan már gyermekkorukban különböztek társaiktól a kíváncsiság, a kutatás, a tudomány egyes területein. Ők kitartottak, s e céltudatosság, elszántság világhírűvé tette őket. Munkásságukat többen külföldön végezték, mivel itthon tudományos munkára kevés lehetőség volt.
    Ma is vannak köztünk, gyermekeink, diákjaink között tehetségek, őket felismernünk, támogatnunk, buzdítanunk kell, és tudjuk, ez a kiállítás is ezt szolgálja.
     A mi célunk és feladatunk, hogy e világhírű zsenik, tudósok, feltalálók neve ne merüljön a feledés homályába. Nagy köszönet és hála azért, amit ők az utókornak adtak találmányaikkal, felfedezéseikkel, hiszen kényelmesebbé, élhetőbbé és fejlettebbé tették nemcsak a magyarság, de az egész emberiség életét.     Fontos, hogy az itt elénk tárt tudományos munkák eredményeit ne csak megismerjük, hanem a mindennapokban használva fel is ismerjük.
    Büszkeséggel töltsön el mindannyiunkat, hogy magyar gyökerektől ennyi világhírű tudóst ismerhetünk!

Tisztelt Jelenlévők!
    Engedjék meg, hogy Pálfi György professzor úr szavait idézve zárjam gondolataimat:
    „Természetes dolog, ha egy nemzet büszke azokra a fiaikra, akik tudásukkal az egész emberiséget szolgálták. Ez erősíti népének egészséges önbecsülését és azt a tudatát, hogy ott a helye a művelt nemzetek sorában.”
Mgr. Bartal Csóka Adriána
forrás: https://varmin.eu/ | 2018. május 17.


Továbbította a
Fejér Szövetség Sajtószolgálat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése