2018. május 21., hétfő

Kezelhetők-e történelmi traumáink ?

Ha kedd, akkor Hétvezér Est…

Dr. Bordás Sándor: Történelmünk lelki örökségei


Mottó: „Minden emlékezés üzenet – üzenet annak a kornak, amelyben emlékezünk, a jelennek és a jövőnek, s ha az emlékezés, az emlékek nem „boldogítanak”, akkor egyben intelem is. A történelem azt nem tudja megmondani, hogy a jelenben mit tegyünk, de arra gyakran kíméletlen élességgel mutat rá, mit kell elkerülnünk.”(Papp Sándor)
A Fejér Szövetség Hétvezér Estéinek soron következő, 416. estjének előadója Dr. Bordás Sándor, pszichológus, klinikai pszichológus 

Első alkalommal köszönthetjük a Kodolányi János Főiskola címzetes tanszékvezető, főiskolai tanárát a Hétvezér Estek előadói között. Ha valaki igazán ismeri a magyarság történelmi traumáinak lélektanát, az a Felvidéki magyarként, dunaszerdahelyi, a komáromi Sellye János Egyetem egykori egyetemi adjunktusa Dr Bordás Sándor.
A Kárpát-medence népeinek, s benne a magyarság vérzivataros történelme, megpróbáltatásai nem „csak” történelmi múlt, amelyet egyetemi tanárok és tudományos kutatók gazdag kutatási témának tudnak megjelölni, hanem napjaink kőkemény valósága is.  Gondoljunk csak a Kárpátaljai magyarok mindennapi megpróbáltatásaira, vagy erdélyi testvéreink vissza-visszatérő zaklatásaira. A sort folytathatjuk a Felvidéki magyarság, vagy a Délvidéki, egyre inkább már csak szórványban élő magyar testvéreink napi megpróbáltatásainak felsorolásával. 
Hogyan lehet ennyi egyénenként és közösségben is megélt traumát feldolgozni, erőt meríteni s emelt fővel folytatni a több mint ezeréves múltunkra támaszkodva, a mai kor legújabb kihívásával, az újkori népvándoroltatással felvenni a harcot?  Dr Bordás Sándor előadása a Trianoni-trauma közelgő kerek évfordulója kapcsán különös időszerűséggel bír.
Aki meghallgatja Dr Bordás Sándor előadását bizonyára sok kérdésre kap választ és lelkiekben is megerősödve, felvérteződve, tudatosabban lesz képes feldolgozni az előttünk álló legújabb-kori kihívásokat.   
Szeretettel várunk minden érdeklődőt az előadásra.  

 A beszélgetés ideje: 2018. Ígéret hava, azaz május 22. kedd 18.00 óra
Helye: Királykút Emlékház, Mikszáth Kálmán u. 25 

Fejér Szövetség Sajtószolgálat  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése