2023. október 23., hétfő

Míg fénylik az égen a Hold és a Nap, fohász és fáklyás kiállás a székelység önrendelkezéséért a királyi városban is

A Székely Autonómia Napja a Kárpát-medencei magyarság autonómiájáért szervezett egy hetes program záró napja. A II. Fehérvári Határtalan Fesztivál záró rendezvénye előtt Székesfehérvár dél-nyugati kapujában, Maroshegy határában és a belváros főterén, a Városház téren gyúlnak fáklyás őrtüzek Székelyföld önrendelkezéséért!
 
Felhívás!
 
Ezúton hívunk és szólítunk minden együttérző fehérvári polgárt,
hogy a II. Fehérvári Határtalan Fesztivál zárónapján,
október utolsó vasárnapján, a Székely Autonómia Napján
2023. október 29-én 16:30-tól, 
gyújtsunk együtt őrlángot, világítson Székelyföld határa
A SZÉKELY NÉP ÖNRENDELKEZÉSÉÉRT
a székelyföldi utcaneves városrész határában 11 éve állított
Székes Fejér Város Csíki Székelykapujában
(a Balatoni út körforgalmában, Székesfehérvár-Maroshegy kapujában)
 
 
Tisztelt Székely Nemzeti Tanács!
Tisztelt Csíkszeredai és Fehérvári Önkormányzat!
Tisztelt Fehérvári és Kárpát-medencei Honfitársaink!
Tisztelt Szerkesztőségek! 
 
Ezúton értesítjük Önöket, hogy a Székely Nemzeti Tanács felhívásának eleget téve, székely testvéreinkkel együtt érezve, Székelyföld önrendelkezéséért folytatott küzdelmeiket támogatandó a Fejér Szövetség (FEJSZE), a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM), a Válasz Független Civilek Egyesület és csatlakozó szervezetek, közösségek, köztisztviselők és polgárok,
teljes önrendelkezést követelnek a székely nemzetnek!
2023. október 29-én (helyi idő szerint) 16:30 órakor
Székes Fejér Város Csíki Székelykapuja alatt

mécsesekkel világítják ki Székelyföld határait,
hogy a 16:45-től kezdődő közös ima után fáklyákkal
alkossanak kört az autonómiáért a körforgalom peremén,
s a Fehérvári Országalmánál az "autonómia hét" zárásaként.

Az eseményen részt vesznek és közreműködnek:
Deák Lajosné önkormányzati képviselő (Szfvár MJV Önkormányzat), Szili Csaba megyei önkormányzati képviselő (VÁLASZ), Juhász László tanácsnok, önkormányzati képviselő (Székelybál Alapító Baráti Kör, VÁLASZ), Kónyi-Kiss Botond alelnök (HVIM), Sajó Victor elnök (FEJSZE) és még sokan, mások.
 
Tisztelettel várunk minden csatlakozót Székesfehérvár dél-nyugati kapujában, a székelyföldi utcaneves Maroshegy városrész határában, a körforgalomban, hogy Székelyföld határait kivilágítandó együtt gyújtsunk mécseseket, jelképes őrtüzeket Csíkszereda és Székesfehérvár testvérvárosi szerződését szentesítő székelykapunál és lobbantsuk fel a nemzeti összetartozás fáklyáit a székelység önrendelkezési küzdelmei melletti kiállásként ott, majd a Városház téren, a fehérvári Országalma körül.
 
Szeretettel várjuk a résztvevőket, illetve a Városház téren csatlakozókat a Városháza Dísztermébe a II. Fehérvári Határtalan Fesztivál 18 órakor kezdődő záró rendezvényére!

Bizalommal az ősi erényben:
Dr. Boór Ferenc elnök - társelnök 
Fejér MAG Egyesület - Fejér Szövetség 



A Székely Nemzeti Tanács felhívásai

2023-ban Székelyföld Autonómiájának Napja október 29-ére esik. Nagyszerű alkalom minden székely közösségnek és a velük szolidaritást vállaló magyaroknak szerte a világból, hogy hitet tegyenek amellett, hogy Székelyföld autonómiáját a jog eszközével lehet kivívni, és ennek elengedhetetlen feltétele a biztonság és a béke. A háború eszkalációjának hívei, a fegyverüzletben érdekeltek nem kerekedhetnek a józan gondolkodású emberek fölé, ezért legyen Székelyföld Autonómiájának Napján fellobbanó minden láng figyelmeztető jel: az emberiség többsége, ezen belül a székelyek is békét akarnak. A fellobbanó láng legyen egyben a szolidaritás lángja is a kárpátaljai magyarokkal és minden olyan közösséggel, amely ma veszélyben van és amelynek sorsát csak a területi autonómia tudja szavatolni, a hegyi-karabahi örményektől a koszovói szerbekig és nyilván minden, Magyarországtól elszakított nemzetrésszel.

Ezen a napon irányuljon minden ima a gyűlölet lebontására. Azért imádkozzunk, hogy ne kelljen erőszakos halállal meghalnia egyetlen orosz vagy ukrán embernek sem, és rendeződjön békés úton a világ minden fegyveres konfliktusa. Azért imádkozzunk, hogy békésen, a jog eszközével szülessen meg az autonóm Székelyföld.

A hagyománynak megfelelően Székelyföld Autonómiájának Napján délelőtt templomainkban imádkozunk, este 17:30-kor egyszerre fognak fellobbanni Székelyföldön az őrtüzek lángjai.

Mindezeket figyelembe véve azt kérjük Székelyföld, de a nagyvilág magyar közösségeitől, hogy népszerűsítsék ezt a napot. A felhívásban leírt programnak megfelelően tegyék emlékezetessé a nagyvilág számára.

Marosvásárhely, 2023. szeptember 26.

Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke

Esztendők óta október utolsó vasárnapja előtt arra buzdítjuk a keresztény magyar gyülekezeteket, hogy Székelyföld Autonómiájának Napján közösen imádkozzunk Székelyföld területi autonómiájáért. Tesszük ezt annak tudatában, hogy az elmúlt száz évben a magyar történelmi egyházak döntő szerepet játszottak abban, hogy az erdélyi magyar nemzeti közösség, ezen belül a székelység magyar nemzeti identitását megőrizze, ellenálljon az asszimilációs nyomásnak. A hűség a szülőföldhöz, a családközpontúság olyan hitre épülő értékek, amelyek a közösséget megtartják és értelmet adnak az életnek. Ma a világpolitikára a háborús konfliktusok hangulata nyomja rá a bélyegét. A székelység békés úton, jogi eszközökkel akarja elérni Székelyföld területi autonómiáját, és ez példaértékű lehet az egész világnak. A mi számunkra hivatkozási alap nemzetközi fórumok előtt: az ő felelősségük, ha a békés törekvést mellőzik.

Ma Európában két olyan veszély fenyegeti a keresztény értékeket, amelyek sajnos Erdélyben is megjelentek. Az egyik a elvilágiasodás folyamata, a szekularizáció, a másik az állami bürokrácia terjeszkedése az egyházi közösségek kárára (szekularizálás). Az előbbit, bár részben spontánnak nevezhető nem független az oktatástól, a közművelődéstől és a sajtótól. Az utóbbit szülőföldünkön a román állam erőltetett asszimilációs politikájával hajtotta és hajtja napjainkban is végre az egyházi vagyon elkobzásával, a felekezeti iskolák államosításával és számtalan megszorító intézkedéssel.

Örömmel állapítjuk meg, hogy Magyarország nemzeti kormányának támogatásával közel ötszáz templom újult meg Erdélyben. Amikor mi Székelyföld Autonómiájénak Napjára készülünk, az a gondolat vezérel bennünket, hogy a megújult falak közé vigyük be nemzeti sorskérdéseinket, és a közös imával erősítsük a nemzeti összetartozás érzését, miközben keresztény alázattal a Jóisten kezébe helyezzük jövőnk minden reménységét.

Ezért bízunk abban, hogy lelkészeink megértik ennek a törekvésnek a lényegét,  vasárnapi prédikációikban belefoglalják Székelyföld területi autonómiáját.

Október 29-én közösen imádkozzunk, hogy a szekularizáció ellenére erősödjön meg az emberek hite, küzdőképessége, mert ezek nélkül gyermekeinknek, a jövendő nemzedéknek nem lesz miben reménykednie.

Marosvásárhely, 2023. október 18.  

Izsák Balázs
a Székely Nemzeti Tanács elnöke
Továbbította a
Fejér Szövetség Sajtószolgálata

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése