2023. október 15., vasárnap

Hétvezér Est Bory Jenő hajdani obeliszkjének avatása 103. évfordulós napján

Ha kedd, akkor Hétvezér Est 
Kónyi-Kiss Botond építész és Szili Csaba Gergely történész: A Bory obeliszk - a magyar katona halhatatlan dicsőségének emlékműve

Tisztelt Hétvezér Est Látogatók!

Kónyi-Kiss Botond építész, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom alelnöke, a székesfehérvári önkormányzat
Pénzügyi- Költségvetési és Jogi Bizottságának tagja és Szili Csaba Gergely pedagógus történész, a VÁLASZ Független Civilek Egyesület alelnöke, Fejér vármegyei önkormányzati képviselő lesznek a 614. Hétvezér Est előadói.
 
103 évvel ezelőtt, 1920. október 17-én avatta a Székes Fejér Város és Fejér Vármegye közgyűlése közösen Bory Jenő emlékművét annak tiszteletére, hogy 1919. október 12-én Horthy Miklós vezetésével bevonult a Nemzeti Hadsereg Székesfehérvárra, felszabadítva a királyi várost a román katonai megszállás alól, megszüntetve ezzel a több hónapos terrort, rablást és a lakosság több hónapos zaklatását.

2019-ben,
a felszabadítás 100. évfordulóján az Országzászló Védnöki Testület felkérésére a Fejér Szövetség és a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom Fejér vármegyei szervezete közös felhívással fordult Székesfehérvár és Fejér Vármegye Önkormányzataihoz és Székesfehérvár lakosságához, hogy társadalmi összefogással állítsuk helyre Bory Jenő obeliszkjét, a magyar katona halhatatlan dicsőségének emlékművét, amely kezdeményezést elsőként támogatta a Válasz Független Civilek Egyesület.
 
Egy évvel később, az emlékmű avatásának 100. évfordulóján, 2020. októberében a kezdeményező szervezetek és a Válasz Független Civilek képviselő szervezésében már jelképes alapkő letételre is sor került a város határában, a maroshegyi székelykapunál, mely alapkő tartalmazta a felhívásra érkezett közel ezer személy aláírását. Az alapkő és aláírás gyűjtőívek másod példányát Székesfehérvár nevében Deák Lajosné tanácsnok, míg a megyei önkormányzat nevében Molnár Krisztián, a közgyűlés elnöke vette át.
 
2021. évben készítette el Kónyi-Kiss Botond az emlékmű rekonstrukciós látványtervét, melyet a kezdeményező szervezetek és a Válasz Független Civilek képviselői a Nemzeti Hadsereg bevonulásának 102. évfordulóján adtak át ünnepélyesen a székesfehérvári önkormányzatot és az érintett területet képviselő Brájer Éva tanácsnoknak, Maroshegy körzetének önkormányzati képviselőjének, majd az erre az alkalomra szervezett kiállítás megnyitásával tettek közkinccsé.
 
Az előadás keretében emlékeznek meg az előadók és a résztvevők a Nemzeti Hadsereg Fehérvárt felszabadító megmozdulásáról és mutatják be az elkészült látványtervet, illetve foglalják össze a felhívás óta eltelt 4 évben történteket.
 
Ajánljuk az előadást és a Hétvezér Esték programját figyelmükbe, azaz szeretettel várunk minden régi és új érdeklődőt
 
2023. év Őszhó - Mindszent - Magvető - október havának 17. napján (kedden) 18:00 órától 
a Királykút Emlékházban
(Székesfehérvár, Mikszáth Kálmán út 25.)
Dr. Boór Ferenc moderálásával
Kónyi-Kiss Botond és Szili Csaba Gergely
A Bory obeliszk - a magyar katona halhatatlan dicsőségének emlékműve
 című előadására

A Hétvezér Est Rendezősége nevében:
Fejér Szövetség Sajtószolgálata

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése