2024. október 13., vasárnap

Hétvezér Est városunk román megszállás alóli felszabadulásának évfordulóján Dr. Vizi László Tamás könyvbemutató előadásával...

Ha kedd, akkor Hétvezér Est 
Dr. Vizi László Tamás történész, jogász: Kényszernek engedve - A trianoni békediktátum aláírása és aláírói
 
Tisztelt Cser-Palkovics András Polgármester Úr!
Tisztelt Molnár Krisztián Elnök Úr!
Tisztelt Városi és Vármegyei Köztisztviselők és Közszereplők!
Tisztelt Szerkesztőségek!
Tisztelt Hétvezér Est Látogatók!
 
Közeledik egy évfoduló, az 1920. október 17-én Székesfehérvár dél-nyugati határában a magyar katona halhatatlan dicsőségére felállított Bory-obeliszk avatásának 104. és az Országzászló Védnöki Testület helyreállítási kezdeményezésének, a FEJSZE és a HVIM közös felhívásának 5. évfordulója. Előadónkkal, mint az emlékmű állítás támogatójával a Bory-obeliszk ledöntésének 77. évfordulóját követően emlékeztünk meg erről egy korábbi Hétvezér Estén.
 
Dr. Vizi László történész, jogász, a Kodolányi János Egyetem főiskolai tanára, megbízott rektora lesz a Fejér Szövetség közéleti és közművelődési előadás sorozata, a Hétvezér Esték 655. előadója.

Ezúttal az Országzászló Védnöki Testület kérésenek engedve az évfordulós Hétvezér Est apropóját és tartalmát Vizi László Tamás legújabb, az előadás címével azonos címmel megjelent könyve alkotja, mintegy könyvbemutató előadásként emlékezve meg a Nemzeti Hadsereg városunk felszabadítása utáni Budapestre bevonulását követő, a békediktátum létrejöttének szűk egyetlen esztendejéről.
 
Ezúton hívjuk meg Önöket Vizi László Tamás könyvbemutató előadására
 
„Szegényen, tehetetlenül heverünk a földön. Egyelőre vállunkon a kereszt, viselnünk kell.” Ezekkel a szavakkal jellemezte a megcsonkított ország helyzetét Windisch-Graetz Lajos legitimista politikus 1920-ban.
 
Vizi László Tamás előadása az 1919 decembere és 1920 novembere közötti válságos hónapok magyar politikai történéseit helyezi középpontba. Bemutatja az Apponyi Albert vezette magyar békedelegáció kilátástalan küzdelmét, a békediktátum elfogadásának vagy elutasításának a magyar kormányra nehezedő dilemmáját, az aláírásra kijelölt személyek körüli vitákat, a két aláíró életpályáját, az 1920 júniusi versailles-i napokat, a trianoni diktátum aláírásának körülményeit. Rámutatva ezzel a korszak politikai elitje előtt tornyosuló nemzeti sorskérdésekre.
 
Ajánljuk mindőnk és egyben rendszeres látogatóink figyelmébe az előadást és a Hétvezér Esték programját, azaz szeretettel várunk minden régi és új érdeklődőt

2024. év Őszhó - Mindszent - Magvető - október havának 15. napján (kedden) 18:00 órától 
a Királykút Emlékházban
(Székesfehérvár, Mikszáth Kálmán út 25.) 
Dr. Vizi László Tamás történész, jogász
Kényszernek engedve
című előadására

A Hétvezér Est Rendezősége nevében:
Fejér Szövetség Sajtószolgálat

2024. október 6., vasárnap

Kardkovácsolás japán módra Fejérben...

Ha kedd, akkor Hétvezér Est 
Barcsa-Turner Gábor közszereplő: Egy kovácsmester, akinek a munkásságát Japánban  is elismerik.

Tisztelt Hétvezér Est Látogatók!

Barcsa-Turner Gábor életének középpontban a japán kard áll.
"Át szeretnék valamit adni a tér- és idő feletti szellemiségből" - különleges japán művészetben alkot a Guttamásiban élő fiatalember.
Barcsa-Turner Gábor a közéleti tevékenysége mellett a japán művészetekben is jártas, azon belül legbehatóbban a japán kardkovácsolást gyakorolja.
image.png
Előadásában betekintést nyújt a kardkovácsolás folyamatain túl a japán kard történetébe, illetve magába a japánkardba is. 
Mítoszokat, legendákat is mesél, hiszen egy szakrális tevékenységről van szó, és a szamurájok fegyvere, a „katana” is egy szimbólummá vált. 
Az előadást egy kisebb kiállítással is egybeköti a kardkovács.

Mestere a kincsesbányai Kovács András, iskolájukat Japánban is elismerik.


image.png

Ajánljuk látogatóink figyelmébe az előadást és a Hétvezér Esték programját, azaz szeretettel várunk minden régi és új érdeklődőt

2024. év Őszhó - Mindszent - Magvető - október havának 
8. napján (kedden) 18:00 órától 
a Királykút Emlékházban
(Székesfehérvár, Mikszáth Kálmán út 25.) 
Barcsa-Turner Gábor 
Egy kovácsmester, akinek a munkásságát Japánban  is elismerik
című előadására

A Hétvezér Est Rendezősége nevében:
Fejér Szövetség Sajtószolgálat