2023. április 23., vasárnap

Székesfehérvár román megszállásáról szól az áprilisi utolsó Hétvezér Est Vizi László történész jóvoltából

Ha kedd, akkor Hétvezér Est
Dr. Vizi László, történész főiskolai tanár: Székesfehérvár román megszállása 1919-ben

Tisztelt Hétvezér Est Látogatók!
 
Vizi László történész, a Kodolányi János Főiskola rektorhelyettes főiskolai tanára, a Magyarságkutató Intézet tudományos főigazgató helyettese lesz a Fejér Szövetség közművelődési és közéleti előadás sorozata, a Hétvezér Esték 592. előadója.
 
Április utolsó Hétvezér Estjén, a magyar néphagyomány szerinti tavasz kezdő napját, azaz Szent György napját követő kedden a néhány éve a történészi és tudományszervezői munkájának elismeréséül a Magyar Érdemrend Polgári Tagozatának Tisztikeresztjével kitüntetett előadónk Székesfehérvár román megszállásáról szóló vetített képes előadásával a Fejér Szövetség számára különösen is aktuális és fontos tartalmú történeti áttekintéssel szolgál, hiszen 4 évvel ezelőtt, városunk román megszállás alóli felszabadulásának 100. évfordulóján tette közzé és adta át Fehérvár polgármesterének és a megyei közgyűlés elnökének a Fejér Szövetség és a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom közös felhívását Bory Jenő - e történelmi eseménynek tiszteletére 1920-ban állított - alkotásának, "A magyar katona halhatatlan dicsősége" emlékmű helyreállításáért (https://www.fehervartv.hu/video/index/28964; https://www.fehervartv.hu/video/index/35613).
 
A Budapestre 1919. augusztus 4-én bevonuló román királyi haderő nem elégedett meg a főváros elfoglalásával, hanem tovább folytatta előrenyomulását nyugati irányba. Székesfehérvárra 1919. augusztus 9-én érkeztek meg a román megszállók előőrsei. Ezzel kezdetét vette az egykori koronázóváros közel két hónapos román megszállása.

Székesfehérvárt a románok dunántúli megszállásuk központjaként kezelték. Gazdasági, katonai és logisztikai központnak szánták Fehérvárt. Ebben elsősorban kitűnő közúti, de legfőképpen vasúti közlekedési adottságai játszották a döntő szerepet. Nevezetesen a Székesfehérvár-Veszprém és a Székesfehérvár-Mór-Győr/Komárom vasútvonal kínálta lehetőségek: a gyors csapatmozgatás, átcsoportosítás és nem mellesleg a Dunántúlon összerabolt magyar javak felhalmozása (győri fegyvergyárak, fehérvári, inotai, hajmáskéri, veszprémi katonai raktárak anyagai stb.)

Az előadás bemutatja a megszálló román erők nagyságát, első intézkedéseiket, az atrocitásokat átélt város mindennapjait.

Kitér azokra a katonai és politikai csatározásokra, amelyeket ezekben a hetekben Székesfehérvár átélt. Végezetül ismerteti a város felszabadításának részleteit, a Nemzeti Hadsereg ünnepélyes bevonulását és annak városi fogadtatását.
 
Lásd: https://www.kozterkep.hu/16159/horthy-emlekmu
 
Ajánljuk az előadást és a Hétvezér Esték programját figyelmükbe, azaz szeretettel várunk minden régi és új érdeklődőt
 
2023. év Tavasz - Szent György - Szelek - április havának 25. napján (kedden) 18:00 órától 
a Királykút Emlékházban
(Székesfehérvár, Mikszáth Kálmán út 25.) 
Vizi László történész, főiskolai tanár
Székesfehérvár román megszállása 1919-ben
című előadására

Figyeljék híreinket, hiszen ha kedd, akkor - biztosak lehetünk benne, hogy újra és elmaradhatatlanul - Hétvezér Est!

A Hétvezér Est Rendezősége nevében:
Fejér Szövetség Sajtószolgálata

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése