2009. május 13., szerda

Mentsünk meg egy világhírű magyar mezőgazdasági kutató családot!

Zircen nagy a baj, fajtamentésre fordult a dolog. Sárváriékat tönkretette a két nagy vetőmagmulti, akikkel szóba álltak. 100 millió Forintért árulják a Zirc belterületi nemesítő telepet, és 40 millióért a mellette lévő, beépíthető, belterületbe vonható, város egyetlen terjeszkedési irányát adó termőföldet. Alul láthatók az ingatlanok adatai…

3 millió Forintnyi, 2 vagonnyi vetőanyag maradt a nyakukon, ebből van még két hetünk vásárolni, vetni, utána kiviszik az erdőbe, feletetik a vadakkal. Természetesen alkulehetőség is van, mivel alig van már kereslet vetőgumóra.

Május végéig vethető a Sárpo Míra. Aki akar segíteni rajtuk, az kérem, keressen egy darab földecskét, rotálja be, és vessen egy zsák Sárpo Mírát! Ez a krumpli meghálálja magát. Érdemes területi összefogásban, tonnás mennyiségben vásárolni. Mi Esztergomba elhozattunk egy tonna (40 zsák) vetőgumót. (Plusz tíz zsáknyit már útközben eladtam Zircről hazafelé.) Amit tudunk, eladunk a helyi őstermelőknek. Ami a nyakunkon marad, azt kalákában elvetjük magunk. Többünknek van darab földje, egyikünk ad rotációs kapát, a maradék csapat pedig kapával és gereblyével kivonul gazolni és vetni. A télire valónk így meglesz, és levan a gondunk krumplira, válságra. A Míra a világ legtárolhatóbb krumplija, amiből egy szem sem rohad meg, és áprilisig ki sem csírázik.

Egy zsák vetőgumó 3000 Forint, 25kg. Várható termés: 12-18 nagy gumó minden vetőgumóból. A krumpli 10 évig újravethető, de nem árt felújítani 2-3 évente.
Sortávolság: 75 cm, tőtávolság 30-35 cm. A legvadabb klímát is bírja. Észak-afrikában is termesztik, persze a multik adták el nekik a vetőanyagot. Leginkább a zöldtrágyát (pillangósokat) hálálja meg, és pihentetett földben hozza a legnagyobb termésátlagot. A NYUGATI BIOGAZDÁK KEDVENCE EZ A FAJTA.

A termesztés hogyanját néhány napon belül megtaláljátok a sarpomira.hu és sarpomira.eu oldalakon. (Addig a honlap fejlesztés alatt áll, olvashatatlan.)

FELHÍVÁS:
Vetőgumó előállításába belevágni kívánó, magyar szívű termelő kerestetik! Nagyban, több tíz hektáron gazdálkodó termelő érdeklődhet a fenti telefonszámon. Szövetkezeti formában képzeli el a nemesítő. Olyan új fajták várnak piacra törésre, amelyek lesöpörhetik a nemzetközi multikat a magyar és az európai piacról! A marketing kidolgozását már megkezdte az Magyarok Szövetsége egy kis csapata. Csatoltunk képeket, fajtaismertetőt, gazdálkodási útmutatót.

FELHÍVÁS:
Sárváriék számára vetőgumó egy részét tároló, Zirc-Akliban lévő majorba kulturális tábort, barantatábort lehet rendezni. A major méretei döbbenetesek (cisztercieké volt), állapota elhanyagolt, és a tulaj csupán segítő kezeket és önellátást vár el cserében. Tábort szervezők vele vehetik fel a kapcsolatot: Vajda Eszter 20/621-9904

Linkek:
http://szeretgom.hu/content/53329-magyar-attores-a-burgonyakutatasban-be...
http://docler.hu/video/15192

Magyarok Szövetsége sajtó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése