2010. november 9., kedd

Kazakh fiatalok a Magyarok Világszövetségénél


IMG_1607.JPG
Kazakisztán legtehetségesebb fiataljainak küldöttsége érkezett a Magyarok Világszövetségéhez, ahol köszöntötte őket az MVSZ elnöke, Patrubány Miklós.
A jutalomkiránduláson levő, huszonkilenc gimnazista éltanuló és kísérő tanáraik Kazakisztán fővárosából, Asztanából érkeztek, de az európányi nagyságú ország minden tartományából válogatták ki őket, képességeik alapján.
Patrubány Miklós a Magyarok Világszövetsége székházának Csontváry-termében fogadta a küldöttséget, akik egész napjukat itt töltötték, Magyarországról és a magyarságról szóló ismereteiket bővítették.
Az MVSZ elnöke minden vendéget megajándékozott Magyarország XX. századi szétdaraboltatásának történetét bemutató térképpel, és a trianoni békeparancs 90. évfordulóján, Versailles-ban rendezett összmagyar megmozdulás poszterével, majd szólt a magyarság keleti rokonairól, kiemelten a rokon kazakh néphez fűződő, gyarapodó kapcsolatairól. Magyar és székely nemzeti lobogó egészítette ki a kazakh fiataloknak adott ajándékokat.
A kazakh-magyar kapcsolatok a magyarság keleti nyitásának részét képezik. A Magyarok Világszövetsége 2004-ben hirdette meg A magyarság és a Kelet című nemzetstratégiai programját.
A magyar-kazakh kapcsolatok építésében fő szerep jut a fenti képen látható Mándoky Ongajsának, Mándoky Kongur István özvegyének. Mándoky Kongur István fontos szerepet töltött be a kazakh nemzeti tudat alakításában. Ázsiában halt meg – vélhetően gyilkosság áldozata lett –, 1992. augusztus 22-én. Sírja az alma-atai temetőben van.
IMG_1573.JPG
 MVSZ Sajtószolgálat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése