2011. május 8., vasárnap

Laikusok gondolkozzatok - a Hun-völgy csak emlék?

Hogy is kerültek a hunok Svájcba, mikor még nem volt Svájc, az Uri kantonba, a Hun-völgybe,  a Val d’Anniviers (Anniviers-völgy) területére. 

"Így alapították meg az uruki egyisten-közösséget az „Élet-Temploma” folytonosságaként, és Uruk városában elindították az új hit szellemében a fiatalság kiképzését. A Pártusok Birodalma minden szellemi és vallási mozgalmat támogatott. Az új mada-manda-magya-mandeus központokba ifjúságukat elküldték, csupán Katésifon fővárosukat emelték Garé-isten központtá. Az uruki beavatottak Jézussal állandó levelezésben állottak. Jézus-Nazír agadei rovásokkal írt leveleit az Uruki Szent Könyvben megörökítették és a Szentélyben helyezték el örök emlékül."
"Egykorú agadei rovások szerint a 25 karéjos Jézus csoportjában csak Júdás tudott írni agadei rovással; Keresztelő János a manda-mada-magya egyisten-hívők szertartásait követve, akit arra méltónak talált, beavatott jellel megkeresztelt. A görögök és rómaiak feljegyzései szerint ezen mandeus szokásban csupán az részesülhetett, aki a jelképes megtisztulás egy bizonyos fokán már túljutott."

"Az ordoszi képzés után Hungár előbb Úzvárra (Ungvár), a mari kereskedők által Uzsgorodnak (Őskert>Úskeret>Úzsgorod) nevezett városba költözött. Mikor a parajdi lázadozások miatt Kövesd császár elfogató parancsáról az ifjú Kövesdtől értesült Kr.u. 33.-ban, még idejében, Júdeán keresztül Nippurba menekült az orrgyilkosok elől. Így találkozott Úrban Nazír-Jézussal, aki ott adta át Hungárnak a 22 betűs agadei-féle hikszosz-tárkány rovással írt feljegyzéseit és Jézus által Töbetben talált hatalmas Élet-gyökeret. Hungár az erőszakos pártus Garé isten térítés elől menekülőkből nagyra nőtt kíséretével Nagypályiban találkozott újra az ifjú Kövesddel, hogy átadja Jézus-Nazír ajándékait és üzenetét."

"Hungár végül az Úr városban csatlakozott nagyszámú kíséretével Engadi völgyében, a mai Uri kantonban (Svájc) telepedett le, miután feladatát Izsboldó beavatott vette át tőle. Emléküket a mai napig őrzik Val d’Anniviers (Anniviers-völgy) lakói hun regéikben és elnevezéseikben. Legnagyobb településük Vissoie (Vizsoly) és nevezetességük Pinsec (Penszék) egyik háza különös és egyedi rovásfelirataival."
Jegyzetek Paál Zoltán: ARVISURA I-II művéből
Az ECHO TV hajdani műsora a Hun-völgyről:
https://www.youtube.com/watch?v=1EyJv5rdOiI
Pozsgai Zsolt filmje a képre kattintva megtekinthető
Hogy miért is ajánlom figyelmünkbe újra ezt?
"A Val d’Anniviers-völgyben a magyarság testalkata, élettani jellemzői, 'mongol' foltja, 'mongol' redője, marker jegyei, rovásírása, népművészete, életfái, tulipánjai, kopjafái, ételkultúrája és nyelve átvészelte az évszázadok viharait, ma is tanulmányozható. Az anniviers-völgyi magyarság nem kuriózum, hanem egy csodálatos tanúságtétel fennmaradásunkról és vitalitásunkról" 
Őrizzük ezt is!
Ferenc (az öreghegyi)
Pozsgai Zsolt filmje
ui: egy zenés kisfilm: https://www.youtube.com/watch?v=PfnH_WZiEY8
s egy másik kisfilm: https://www.youtube.com/watch?v=ELkVEqDjHVk

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése