2011. május 11., szerda

Úr oltára Te vagy... Magyarok, Fejérek Botond Napi Vására

"Úr oltára Te vagy, emeld fel a fejed" - Magyarok Botond Napi Vására

Ezzel a címmel jelent meg két éve a Fehérvárkörút hasábjain a cikk, amely elindította útjára azt, amelynek ismétlése két hét múlva várható Székesfehérvárott, 2011. május 22-én 10 órától a hajdani - s a mai napig őrizve a hagyományt nevében, a - Marhavásár-téren.

Ízelítőül idézzük csak fel, hogy mit is írtak, mi is jelent meg arról a vásárról, amit ugyanaz a közösség szervezett két éve, mint aki most várja a vendégeket. Ajh, ha az időjárás jobban kegyeibe vette volna a fejéreket, akkor nem kellene oly’ messze nyúlni az időben, hogy felidézzük az emlékeket!


A fejér megyei magyarok szövetsége alaposan előkészítette a Botond Napi Vásárt. Szinte a Vásár tér egész nagy területét sikerült hasznosítani a vasárnapi jeles alkalomra.

A kézmívesek három sátorutcát is belaktak, s még a szegletekben, még imitt-amott is portéka kínálta magát. Az idő remek volt. Némely vásározónak túlságosan is. Aki nem gondoskodott magának megfelelő árnyékról, az bizony három télre való napfényadagot tudott ezúttal eltárolni, szoláriumba meg nem megy már sosem... Száz csontnak is egy a veleje: igen gazdag volt a vásárosok kínálata, méghozzá a valóban míves (még ha nem is olcsó), kilencven százalékban valódi tradíciót megelevenítő termékekből.

Népi, magyaros ékességek, ruházat és kiegészítők, faragványok, ötvös- és bőrmunkák - s főként a magyaros lelkületet megjelenítő holmik. Sok minden, amit most elsorolni sem tudnék, de amik vaskosan húzzák alá: globális világ, tiritarkaság, hunyász világfiság, népolvasztár-idő ide vagy oda, kell hogy jelentsen valamit a szó: Magyarországon magyarnak lenni. S ha jelent, akkor boldogság elmondani, hogy egész nap izgett mozgott a sokadalom a sátrak között, a harci bemutatók arénájánál vagy a színpad előtt (ahol ma senki nem "pléjbekkelt" suhogós naciban a nagyérdemű közönségnek). Ma megvoltunk gagyi nélkül. "Sale"-nélkül (bár a szellő jól esett).

Furcsa dolog ez. Mintha megéledt volna valami. Nem a múlt. Az föl nem éledhet soha. Akkor már inkább a jövő. Amelyben jó lesz magyarnak lenni. Úr oltára te vagy, emeld fel a fejed...

Mi várható két hét múlva? Reméljük, ha az Ég is oly’ kegyes lesz, mint két éve, akkor újra és újfent ugyanaz! Lesz kikiáltó, s lesz ostormenet. Nagykátai huszáros ágyúszóval nyílik meg az idei vásár egy nappal és még százhatvankét évvel azután, hogy felfestették a 48-as magyar huszárok a „Tavaszi Hadjárat” koronáját az égre, mikor huszáros rohammal foglalták vissza Buda várát a független magyar kormány részére. Erre is emlékezve hangzik el a Magyar Himnusz nem akármilyen, de tárogató kísérettel. Megnyílik a vásár, megnyitja kapuját a Fejérek Szövetsége, ahol az egyik jurtában székel a Fejérek Széke, hat társadalmi szervezet szövetsége, hogy Fehérvár lakosai megismerhessék, a közéletet hogyan és mi végre is éli meg nap, mint nap a szervezők közössége.

Simon Péter versével emlékezünk, … emlékezünk Péterre, hajdani kikiáltónkra, a vitézre, a testvérre, akiért a mai napig vérzik a fejérek szíve-lelke, magyarsága. Ám megelevenedik minduntalan,  emléke él, míg marad legalább egy emberfia Fejér megyében, aki az ősi magyar hagyományoknak mindennapos vendége lesz ma és holnap, s velünk  halad. Vesztergám Miklós tárogatóművész szava szól érte, értünk, minden jó magyarért is, kinek lelke tágra nyílik ma is, ha tárogató szava messze hangzik.
Lesz. Hogyne! Persze, hogy lesz most is vásár, nem is akárminő, magyarfajta. Székely-magyar ünneplőbe öltöznek az öreg sátrak, s roskadoznak a székely-magyar termékek a fejér-széki ponyvák alatt.

Az előadók jurtája vagy sátra és a gyermekvigyázók árnyas udvara ad otthont a magyarság történelmének, műveltségének játszva. Lesz lovaglás a Fehérvári Huszár Egyesület jóvoltából, s lesz íjász is, meg bemutató íjászat és vitézi próba a Vértes Lovas-, Sport- és Kulturális Egyesület és Fehérvári Hagyományőrző Íjász Egyesület tegezéből, tarsolyából. Velünk tart a Sárszentmihályi Mákvirágok bábcsoportja és a Csőszi Történelmi, Haditorna és Hagyományőrző Egyesület és a Magyar Királyi Kardforgatók Rendje, a Honvéd Szondi György SE megannyi bajvívója. S, aki bírja, hallhatja, láthatja, vagy akár rophatja a Sárréti Néptánc Együttes, avagy a Cecei Búzavirág Citera- és Népdalkör vagy éppen a Tilinkó Zenekar és az Ikarus Senior Néptáncegyüttes fellépése, műsora alatt a dalolni és táncolni valókat. Fellép László Andrea és a Hungarikum együttes, felcsendül a magyar lélek hangja, magyar népdal tiszta forrásból merített megannyi feldolgozása gyönyörű öltözetben, új hangszerelésbe forgatva. Nincsen vásár táltos dobszó nélkül. Most is messze hangzik majd a Borostyán és Pilisi Dobkör dobszólója, … s a vásárt – mi más, a – Fejér Oroszlánok Szertüze zárja …

Zárja egy évre, a jövőnek, hogy jövőre legyen mire emlékezzék Fehérvár apraja-nagyja!
Szeretettel vár a Botond Napi Vásár, Vásárnap-Vasárnap, a Marhavásár-térre, ím, már két év után, újra Fehérvárra. Hát emeld fel fejed, nézz velünk együtt az égre, mert

Te vagy az Úr oltára – az Úr oltára Te vagy!

Fejér Szövetség Sajtószolgálata

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése