2014. november 1., szombat

Különös - '56-os Hősöket érintő - kegyeleti érzéketlenség az Ősök Napján!

Tisztelet Olvasóink! Fejérek!

Vágatlanul továbbítjuk a Fejér Szék meghívott tagjának, felsővárosi tagunk, Keresztes Imre mai beszámolóját. A mai napra, hagyományaink szerint az Ősök Napjára való tekintettel is ajánljuk figyelmetekbe észrevételeit. Egyúttal itt, alul, a (Rácz Sándor koszorúképe melletti) baloldali képre kattintva tekinthető meg a HVIM '56-os fehérvári megemlékezésről készített videó összefoglaló is.

https://vimeo.com/110067984
A koszorúnk, mely előtt
- a terveink szerinti november 4.-i
időpont helyett - csupán október 31.-ig
őrizhettük a szabadságharc lángját
(a képre kattintva a megemlékezés szónoklatai
- utolsóként a Rácz Sándorra emlékező is -
megtekinthetők és meghallgathatók)

















A levél:
---------- Továbbított levél ----------
Feladó: Imre Keresztes; Dátum: 2014. november 1. 19:25
Tárgy: Érzéketlenség a kegyelet iránt, vagy emberi túlbuzgóság?
Címzett: Fejér Szövetség <fejerszovetseg@gmail.com>

Kedves Mind!

A mai napon,  alkonyatkor,  egészen pontosan fél öt tájékán, ismét meg akartuk gyújtani a mécsesek lángját a Magyar Király Szálló falán lévő 56-os Emléktáblánál elhelyezett koszorúnknál.
Ezt a honlapon is közzétettük, hogy november 05.-ig, a szovjet csapatok inváziójának, a szabadságharc leverésének évfordulójáig, mindennap pótoljuk és újra gyújtjuk az emlékezet és tisztelet jeléül a mécseseket.

Megdöbbenve tapasztaltuk, hogy szó szerint  eltakarították az összes virágot, koszorút és mécsest. 

Az Ősök napjára virradóra! Mindenszentek napjára, vagyis mára, November 1.-re, a Halottak Napja előtt, amikor egész  Európa, a keresztény és főként a katolikus világ, elhunyt szeretteikre emlékeznek, akkor Fehérvárott az 56-os Hősöket, köztük Rácz Sándort ismeretlen tettesek szerint már nem illeti meg, hogy az emlékükre elhelyezett virágok, koszorúk és mécsesek ezeken a napokon a helyükön maradjanak?!

Nem értjük vajon kik, és milyen megfontolásból cselekedtek így? 

Ha csak a "hivatalos" megemlékezők koszorúi estek volna áldozatul ennek az elhamarkodott "takarításnak",  akkor is magyarázatra szorul ez az igyekezet!

Mint láthatjuk, nemcsak Székesfehérvár Megyei Jogú Város és a városvezetéssel együtt elhelyezett koszorúk estek áldozatul ennek, hanem Rácz Sándoré is, s mindazoké, akik a HVIM által szervezett méltó megemlékezésen helyezték el koszorúikat és mécseseiket. Joggal abban a hitben, hogy nincs olyan hivatalos személy, aki ne tudná, hogy a szabadságharcot november 4-én verték le, amely napig a koszorúk sem évülhetnek el! A koszorúk, virágok állapota egyáltalán nem indokolta a történteket, hiszen a hűvös időjárás teljesen jó állapotban tartotta azokat.

A csupasz emléktáblák és falak látványa különösen az Ősök Napján lehangoló. Számtalan helyen és számtalanszor láttunk szerte az országban már összeszáradt állapotban lévő koszorúkat köztéri emlékhelyeken és az soha senkit nem zavart. Majdhogy nem hozzá is tartoznak az idő konzerválta koszorúk az emlékhelyekhez, amelyeket legtöbbször egy friss virággal lecserélve, legkésőbb az  újabb évforduló közeledtével szoktak eltávolítani.   

Érthetetlen ami itt történt!

Úgy gondolom, hogy ennek utána kell járjunk, szóvá kell tegyük, nem csak a honlapon, de a sajtóban is.

Én a magam részéről vasárnap végigjárom azokat a helyeket a városban, ahol akár 56 kapcsán, akár a Halottak Napja okán hivatalos koszorúzás történt a városban, hogy a koszorúk, mécsesek helyükön vannak-e.

Ezek ismeretében fogom javasolni végleges véleményünk kialakítását.

Javaslom továbbá, hogy ha a sajtót megkeressük, akkor szerezzük be - akiktől lehet - a koszorút elhelyező más szervezetektől is támogató egyetértésüket, aláírásukat, hogy ami történt, arra kapjunk magyarázatot a sajtó nyilvánosság bevonásával .

Mert felettébb visszatetsző ez a nagy igyekezet. 

Bár hivatalosan nem jeleztük szándékunkat a Városgondnokságnak, de erre gondolni sem mertünk, hogy a Halottak Napja előtt eltüntetik a koszorúkat, virágokat, amikor bármerre járunk kelünk ebben az időszakban, csak a megemlékezés virágait és mécseseit láthatjuk még a temetőkön kívül is, azaz gyakorlatilag mindenhol.

A Városgondokság honlapján utalást nem találtam, hogy mennyi a "szavatossági" ideje a közterületre kihelyezett koszorúknak. Talán a városrészi felelős tud magyarázatot adni a történtekre, de ezt ne mi nyomozzuk ki, ez legyen a sajtó feladata.


Áldás, békesség: 
                                  Imre ( a felsővárosi)

Fejér Szövetség Sajtószolgálat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése