2016. július 22., péntek

A kínai "gazdasági csoda" közelről, egy mérnök szemével

Ha kedd, akkor Hétvezér Est…

Sajó Victor: Földünk egyik ipari fővárosa, Shenzen

Sajó Victor
A 330. Hétvezér Est előadója Sajó Victor lesz. Az előadás címében hivatkozott város neve vélhetően nem hangzik nagyon ismerősnek az utca embere számára. A „vájt fülűeknek” a hangzás alapján talán már beugrik, hogy valamelyik kínai megapoliszról lesz majd szó. Ahogy mondani szokás, talált, süllyed. A világutazó turisták utazási célpontjai között sem szerepel gyakran Shenzen. Akkor miért és hogyan kerül képbe ez az Európában kevésbé ismert kínai ipari nagyváros? Sajó Victor segítségével képet kaphatunk majd  a Gyöngy-folyó torkolatában, a Dél-Kínai- tenger partján a Deep (mély) vagy Shenzen-öböl partján épült és épülő, körülbelül 16 millió embernek munkát adó megapolisz hétköznapjaiba. Bepillantást nyerhetünk a kínai "gazdasági csodaként” emlegetett hihetetlen robbanásszerű ipari fejlődést produkáló terület hétköznapjaiba. 
Victor nem hivatásos idegenforgalmi szakember, nem művelődés-történész, vagy kutató, ám mégis világutazó. Az utazás nem fő hobbija, de ennek ellenére úgy hozta az élet számára, hogy már a fél világot bejárta. Mérnökként több hetet töltött  a közelmúltban, ebben a   Budapesttől több mint 14 órás repülőúttal elérhető, Hongkonggal határos tartománynyi méretű nagyvárosban.   Aki Kínába utazik turistaként az elsősorban az emberiség egyik legősibb kultúrájának ránk maradt kincseit keresi fel. Ritkán, de egyre többen keresik már Kínában, a közelmúltban megnyitott Hun Múzeumot és győződnek meg arról, hogy a kínai nagyfalat valóban a hunok betörései ellen építették fel.  
Shenzen repülőtere a Bao'an International Airport 
Nos Shenzen nem kulturális és nem történelmi emlékeiről híres. Akkor mégis mi mindent érdemes tudni erről a XX. vagy inkább XXI. századi elképesztően fejlődő földrajzi területről, amelyet ma már joggal neveznek a Föld – ma még az ”egyik” jelzővel illetett – ipari fővárosának? Shenzen vagy kínaiul Sencsen az ország legnagyobb forgalmát lebonyolító export-import  kikötője. A 412 km2 nagyságú terület 6 metróvonalának a hossza több mint 230 km. Mindezt olyan rövid idő alatt épült meg, hogy szinte hihetetlen. 2004-ben még egyetlen km metróalagút sem volt a városban. Még néhány elképesztő adat erről a hihetetlenül fejlődő kereskedelmi-ipari megapoliszról: épületeinek átlagos életkora 9 év! A 150 m-nél magasabb épületek száma 85 darab és jelenleg 66 van építés alatt. Ugyancsak elképesztő adat, hogy a 300 m-nél magasabb épületek száma Shenzenben 5 és kivitelezés alatt áll 14 darab. Ebből az egyik, amelyet 2016-ban fejeznek be, a Ping An Finance Center, 599 m magas lesz!!  Shenzen repülőtere a Bao'an International Airport talán egy óriás tengeri ráját vagy gigantikus méretű repülőgépet formáz? Ki tudja, talán csak a világhírű tervezője Massimiliano Fuksas olasz építész tudja ezt biztosan. 
Ping An Finance Center
Nos ha mindez lett volna elég a figyelem felkeltésére, akkor álljon még itt két elképesztő hír. Tudta-e a kedves olvasó, hogy Shenzen Budapest testvérvárosa? Az pedig már „csak hab a tortán”, hogy shenzeni Kulturális- és Sportközpontot és Művészeti Múzeumot magyar építészek tervezték !
Ez az írás elérte célját, a figyelem felkeltését, ha ennek köszönhetően eljön a kedves Olvasó erre a kellemes nyáresti úti élménybeszámolóra, melynek során további érdekes részleteket tudhat meg a világ legdinamikusabban fejlődő országának, egyik legdinamikusabban fejlődő részéről, Shenzenről és a kínai "gazdasági csodáról”. 

Szeretettel várunk mindenkit az Országzászló-térre.




Az egyelőre még jelképes
Országzászló Emlékmű

Az előadás ideje: 2016. július 26. kedd 19.00 óra  
Az előadás helye: Székesfehérvár, Országzászló tér 

Rossz idő, vagy bármely előre látható akadály esetén a rendezvény 
helye: MissTee Teabolt, Szfvár, Ady E. u. 32. I. em. (5 percre a tértől)
Kezdete: 19.15 óra (bevárva a térről érkezőket)

Fejér Szövetség Sajtószolgálat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése