2017. április 22., szombat

Bő egy hónappal a megyei verseny előtt ért Dunaújvárosba a Tudománytörténeti Vándorkiállítás

"Merjünk nagyok lenni!" Versenyre fel! - szólt a megnyitón az üzenet. 

https://www.youtube.com/watch?v=uRjtMePs4CA
D+ TV Híradó 2017.04.19.
(részlet 7:22-től)
a képre kattintva
Bő egy hónappal a tudománytörténeti verseny megyei elődöntője előtt már Dunaújvárosban jár a Kárpát-medence Természeti Értékeiért Alapítvány és a Magyarok Világszövetsége gondozásában álló Tudománytörténeti Vándorkiállítás. Az elődöntőre 2017. május 21-én Székesfehérvárott, a Zichy ligetben rendezésre kerülő 8. Botond Napi Vásár és Hagyományőrző Családi Találkozó keretében kerül sor.

https://youtu.be/DwM6_TQdaQ0
Zenés összeállítás a megnyitóról
a képre kattintva (Németh János)
A megnyitón a szervezőket most Sajó Mária, a Fejér Szövetség társelnöke, a Magyarok Világszövetsége Fejér Megyei Szervezetének titkára köszöntötte, mind a kiállítás alkotójának, a kiállítást gondozó Alapítványnak és az Országos Tudománytörténeti Versenyt is meghirdető Magyarok Világszövetsége nevében. Szavaiból kiderült, hogy a tudománytörténeti versenyre nevező összes diák két ajándék kiadványt kap ajándékba. A Magyarok Világszövetségétől a Magyarságtudományi Füzetek 11. számát, míg a Fejér Szövetségtől egy Trianon könyvet Radics Géza, az Egyesült Államokban élő történész tollából.

Lássuk a dunaújvárosi tudósításokat a megnyitóról!

Világraszóló magyarok
forrás duol; 2017. április 20. (csütörtök) 8:15 - Vass Ádám

Három héten át hazánk legnagyobb tudósainak, feltalálóinak munkáját ismerhetik meg a diákok a Rudasban nyílt tárlaton, a kiállítás pedig különböző, történelem és természettudományi tantárgyak oktatásában is nagy szerepet kap ajd.
A több, mint 330 magyar származású tudóst és azok világra szóló szellemi alkotásait bemutató „Magyarországon született tudós elmék világraszóló eredményei” című kiállítás szerda délután érkezett a Rudas iskolába. Sajó Mária, a Fejér Szövetség társelnöke nyitotta meg a kiállítást és köszönte meg az intézménynek, hogy otthon ad a május 5-ig látogatható tárlatnak. Mint mondta, Dunaújváros már a hetedik állomása a novemberben nyílt vándorkiállításnak, ahol a diákok megismerkedhetnek a magyar tudósok, feltalálók munkáival.

A hatalmas tablóképek az iskola kollégiumának egyik nagytermében kaptak helyet, mivel a tervek szerint a következő hetekben több osztály is különböző természettudományi vagy történelem óráit is itt tervezik megtartani a tanárok, kihasználva a kiállítás adta lehetőségeket. A bemutatónak hála a tanulók nem csak az olyan, mindenki által ismert tudósokról láthatnak bővebb információkat, mint Rubik Ernő vagy Jedlik Ányos, hanem olyanokról is, akik kevesebb figyelmet kaptak, vagy csak rövid ideje mutatták be eredményeiket, mint a pár évvel ezelőtt szabadalmaztatott, széles körűen felhasználható átlátszó beton feltalálója, Losonczí Áron.
-------

Részletes ismeretek a Tudománytörténeti Vándorkiállításról és a "Merjünk nagyok lenni!" Országos Tudománytörténeti Versenyről honlapunk Magyarságtudomány rovatán - folyamatosan frissítve olvashatók.

Korábbi vonatkozó tudósítások honlapunkról: 

Fejér Szövetség Sajtószolgálat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése