2017. április 2., vasárnap

20 év 8 hónap az autizmussal

Ha kedd, akkor Hétvezér Est…


Ludányi Horváth Attila: Gyorsuló idő - a magyarság feladata (Időpont: 2017.04.04. Helyszín: Királykút Emlékház)

Gregor Károly: Üstökös (Gregor Zolika története) Új időpontban kerül megtartásra 

Figyelem műsorváltozás ! 
Az előadás ideje: 2017. április 04. kedd 18.00 óra    Új időpont: 2017.04.18. !!
Az előadás helye: Királykút Emlékház, Mikszáth Kálmán u. 25.

Igazán rendhagyó lesz a Fejér Szövetség 362. Hétvezér Estje. Egy olyan könyvismertőre hívjuk az érdeklődőket, amely nem irodalmi, vagy történelmi tárgyú. Talán nem is szükséges műfaját meghatározni. A könyv egy fiatalember tragikus és rövid életét örökíti meg azzal a céllal, hogy tanuljon belőle mindenki. A társadalom, a hasonló bajban lévő családok, de legfőképp azok tanuljanak belőle, - ha akarnak - akik életüket a gyógyításnak szentelik, de mégis hibáztak, hibáznak. Vannak az életnek olyan területei és pillanatai, amikor azonban a „hiba” tragikus és visszafordíthatatlan következményekkel jár. Ez a rendhagyó könyv és a könyvbemutató egy ilyen történetről szól. Egy tragikusan fiatalon elveszített autista fiatalember életét örökíti meg.
Április 2-a az Autizmus Világnapja. Mi a cél azzal, hogy egy betegségnek világnapja van? Az, hogy  felhívja a világ figyelmét az autizmusra, az autizmus spektrum zavarra, amely tízmilliókat érint a földön. 2007-ben az ENSZ határozatban kérte a tagállamokat, hogy tegyenek lépéseket annak érdekében, hogy az autizmust minél szélesebb körben megismerjék a társadalmaikban. Ettől az időponttól van ennek a betegségnek világnapja.  
"E kis könyvecskét a 20 év 8 hónapot élt autista gyermekem emlékére írtam. Krónikája fogantatása napjától a halála utolsó percéig szól." - így kezdi elbeszélését Gregor Károly. A könyv megdöbbentő, megrázó, fájdalmas és mélységesen őszinte, amely sokkal többről szól, mint az emlékezésről. 
Az édesapa kendőzetlenül írja le életüket, melyet az autizmussal élő kényszeres viselkedésproblémákkal küzdő fiuk boldogsága köré szerveztek. Mert, hogy ők mindent megtettek - ezt nem az apa mondja, hanem a környezete - mégis az apa sorai mélységes önvádról árulkodnak! Életüket végig kísérte az, hogy a különböző intézmények és ellátórendszerek nem tudtak megfelelően reagálni a fiú problémáira, a tudatlanságból, vagy a nem megfelelő működésből fakadó válaszok visszafordíthatatlan károkat okoztak a családnak. Jól kiolvasható a könyvből, hogy a fiú kényszerei azonnal erősödtek, az állapota súlyosbodott, ha az ellátásában valami változás állt be. Elborzasztó képet fest elénk például az, ahogy a pszichiátriai osztályokon bántak vele, vagy az, hogy a nagy intézményben bántalmazták. Az édesapa beavat minket abba is, hogy mennyire rettegett attól, hogy fiát bentlakásos intézménybe adja. 
Bár már 1988-óta létezik az ebben a betegségben szenvedők és családjaik érdekeit képviselő társadalmi szervezete az autistáknak, akkor még Autisták Érdekvédelmi Egyesülete néven. Azonban az óta is csak sajnálatosan kevesek ismerik és segítik őket. 
Az Autisták Országos Szövetsége  azt szeretné elérni, hogy stabil kiszámítható ellátást kapjanak az autizmussal élők, és ne kelljen "fűhöz-fához kapkodni a megoldásokért" - ha egy család ebbe a helyzetbe kerül. Ehhez elengedhetetlen azonban az, hogy minél többen tudjanak azokról a hiányokról, hiányosságokról, amelyek a mai ellátórendszereket jellemzik. Ehhez is megfelelő eszköz ez a bátorsággal megírt könyv. A könyv megvásárolható lesz az est során, de megrendelhető  az alábbi e-mail címen is: ustokosautista@indamail.hu 
 Mindenkit szeretettel várunk az előadásra.

Az előadás ideje: 2017. április 04. kedd 18.00 óra   
                              Új időpont: 2017.04.18. !!
Az előadás helye: Királykút Emlékház, Mikszáth Kálmán u. 25. 

Fejér Szövetség Sajtószolgálat.     

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése