2017. augusztus 21., hétfő

„Magyarnak lenni nem állapot, magyarnak lenni magatartás” – Márai Sándor

Ha kedd, akkor Hétvezér Est…

Born Gergely: NAPPILIS ÉS HOLDPILIS - A kettős Pilis-működés titkai 

A 379. Hétvezér Est vendége Born Gergely lesz, aki negyedik alkalommal tart előadást HVE-n. Ezúttal a megszokottól eltérően nem a magyar néptáncról tart előadást, hanem új oldaláról ismerheti meg a HVE közönsége az előadót. Az ősvallási tartalmakat és helyeket nem csak a magyar néptánc üzenetei rejtik magukban, mint ahogy Born Gergely korábbi előadásaiból megismerhette a HVE közönsége. A Kárpát-medencének talán nincs olyan pontja, amelynek megismerése ne gazdagítaná ismereteinket múltunkról és a magyarság eredetéről, hagyománykincseiről. Mindenekelőtt, azonban vannak olyan kitüntetett, sőt különleges helyek, amelyek jelentőségét minden magyar embernek illő megismerni s tudnia. Ezen helyek közül a Pilis-hegység nem csak a magyarságnak a legfontosabb helye.

„Miközben a Dalai Láma a magyarországi látogatásakor elsőként az általa a világ legfontosabb és legcsodálatosabb helyének, a Föld szív-csakrájának nevezett Pilis-hegységbe siet, India nagykövet asszonya pedig rendszeresen a Dobogókőhöz látogat „feltöltekezni”, a Szent Hegységtől mindössze félórányi autóútra lévő Budapesten, és általában Magyarországon, az emberek többségének még mindig nincs fogalma arról, hogy milyen értékes helyre született.
Az ősi, romlatlan vallások követői szerint ugyanis a Föld szíve a Kárpát-medencében, s azon belül is a Pilis-hegységben dobog. Őseink nem véletlenül adták a terület középpontjában lévő csúcsnak a Dobogókő nevet. A Pilis-vidéke, a körül ölelő Duna segítségével, egykor maga is egy tökéletes szív alakot öltött, mint ahogy az is tény, hogy a hegység csúcsai az égbolt fő csillagainak megfelelően helyezkednek el. Mindezek ellenőrzéséhez elég rátekinteni a térképre, vagy végig barangolni a vidéket. A régi, elpusztított világ azonban kéretlenül is kezd újra feltámadni, előbukkanni a föld mélyéről. Évről évre több ezren, egyre többen gyűlnek össze feltöltődni a Pilis hegyei közé, ahol újra templomot állítanak maguknak az emberek.

Miről beszél a Pilis? Talán egyetlen szent helyünkkel kapcsolatban sem merült fel annyi kérdés, ellentmondás, talány és épp ezért nem foglalkozott vele annyi kutató sem, mint épp a Pilissel. A jelentőségét, szakralitását és rejtélyét taglaló irodalom ma már igen számottevő. Born Gergely a kérdés legfontosabb csomópontjait és az eddigi legfőbb kutatási eredményeket foglalja össze, kiegészítve ezeket saját kutatásaival és tapasztalataival. A Pilis, mint szent hely talán legfontosabb sajátossága: mint ahogy a Kárpát-medence, úgy a Pilis is a világ kicsiben. Már legalábbis ami a világban megnyilvánuló vallásalakulatokat és a hozzájuk kötődő szent helyeket illeti. Persze ez csak akkor okozhat igazán meglepetést, ha nem tudjuk, hogy a világ működésének épp ez a szervesség az egyik legfontosabb sajátossága, amely a Kárpát-medence és a magyarság esetén különösen hangsúlyos jelentőségű.” (forrás: Born Gergely)  

Szeretettel várunk minden érdeklődőt az előadásra. 
Az előadás Ideje: 2017. augusztus 22. kedd 18.00 óra
Helye: Királykút Emlékház, Mikszáth Kálmán u. 25   

Fejér Szövetség Sajtószolgálat   


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése