2017. augusztus 7., hétfő

Nemzedékek feledékenysége, vagy valami más …

Ha kedd, akkor Hétvezér Est…

Kovács Lajos: A kínai orvoslás magyar gyökerei - a Csikung bemutatása

A 378. Hétvezér Est vendége Kovács Lajos lesz, aki első alkalommal tart előadást Hétvezér Esten. Az előadás témája és természetesen az előadó neve csak annak hangzik ismeretlenül, aki sohasem halott még a Csikungról és Kovács Lajosról. Mi a Csikung? 

A Csikungot évszázadok óta úgy tekintik, mint egy régi kínai művészetet, amely megszabadít a betegségektől, megerősíti a fizikai testet, meghosszabbítja az életet, megszilárdítja a szellemet, megismerteti a világot annak igazi mélységében.

A Csikung  a kínai kultúra és életvezetés szerves részét  képezi. Két írásjellel jelzik, mivel két részre oszlik csi, vagy ki (Qi) – szubsztancia, amely a világegyetem minden pontján létezik. Többféle meghatározása van. Lehet: anyagi, energetikai, információs szint. Mondhatnánk energiának. Minden energia – Minden-Ki azaz Csi. Kung – cselekvés, munka. Csikung – az energia felhasználásának a művészete. A Csikungra szánt időt erőfeszítést magyarán munkának, kínaiul kung-fu nevezzük. Többfajta Csikung irányzat létezik. Ezeket sorolhatnánk: konfuciánus, taoista, buddhista, gyógyító, harcművészeti, kategóriák alá. A Csikung rendszer alapelemei:  jin-jang koncepció. Azaz minden részecske két egymással ellentétes, de nem szemben álló ős princípiumból áll. Jin – nőies, lágy, hideg, sötét, passzív, nyugalmas Jang – férfias, szilárd, forró, világos, aktív, mozgó. Ezek az energiák soha nincsenek nyugalomban, folyton váltakoznak, mind a napszakok, évszakok, átváltozhatnak egymás ellentétévé. Szervezetünk Jin szervei: vese, máj, szív, szívburok, lép, tüdő. Szervezetünk Jang szervei: húgyhólyag, epehólyag, vékonybél, gyomor, vastagbél, hármas melegítő vuhszing (U-SIN) rendszer: az ősi tanítások öt csoportra tagolták a világot, amelyet közismerten az öt elemnek, azaz öt elem tanának hívnak. A hagyományos kínai gyógyítás alapja. Három szállító rendszere van az emberi testnek: vérkeringés, nyirokkeringés , energetikai (meridián) rendszer. Összeköti a test felületét a belső szervekkel. Minden meridiánon több biológiailag aktív pont van, ezek alkotják a rendszer be-, és kilépő pontját, amelyen keresztül történik meg az ember és a világegyetem közötti Csi (energia ) csere.

Mielőtt további részletekbe mennénk bele – amely egyébként lehetetlen vállalkozásnak bizonyulna, hogy egy érdekfeszítő előadás rövid, figyelem felkeltője legyen – arra kell terelnünk a kedves olvasó figyelmét, hogy az előadás témáját nem meríti ki a Csikung alapjainak ismertetése. Kovács Lajos olyan meghökkentő ismereteket fog elénk tárni, amely talán még a Csikung-ot jól ismerők számára is igazi újdonság lesz, a Csikung, kapcsán, a kínai orvoslás magyar gyökereivel ismerkedhet meg, aki eljön erre az előadásra.
 
Nemzedékek feledékenysége, vagy valami más az oka, hogy ezekről a gyökerekről nem hallani? Az előadáson erre is fény derül majd.
Szeretettel várunk minden érdeklődőt az előadásra. 

Az előadás ideje: 2017. augusztus 08. kedd 18.00 óra
Helye: Királykút Emlékház, Mikszáth Kálmán u. 25   

Fejér Szövetség Sajtószolgálat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése