2017. október 25., szerda

Pálfi György féle tudománytörténet alap-, közép- és felsőfokon

„Minden ország akkora, amennyivel hozzájárul az emberiség fejlődéséhez,
függetlenül attól, hogy a térképen mekkora terület jelöli helyét a világban.”
(Szentgyörgyi Albert)

Tisztelt Pedagógusok és Közművelődési Szervezők!
Tisztelt Zichyújfalu Polgárai!
Tisztelt Szerkesztőségek!

Nagy örömmel jelentjük be, hogy novemberben is egy-egy alap-, közép- és felsőfokú intézményben, azaz újra párhuzamosan és egy újabb megyével is bővülve lesz látogatható a Tudománytörténeti Vándorkiállítás. A Pálfi György nyugalmazott egyetemi tanár által összeállított, s a Kárpát-medence Természeti Értékeiért Alapítvány gondozásában álló és többek között a Magyarok IX. Világkongresszusa és a Magyarok Világszövetsége által is ajánlott Tudománytörténeti Vándorkiállítás Zichyújfaluba látogat. A  2017. november 6-án az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán megnyitott Fejér megyei évad (lásd: Fehérvár TV 2017.09.05. Híradó részlet) második általános iskolai állomása a Fekete István Általános Iskola és Művelődési Ház.

Ezúton hívjuk meg Önöket a Tudománytörténeti Vándorkiállítás 2017/18. évadjának 4. megnyitójára
Zichyújfaluba 2017. november 6-án (hétfőn) 14:00 órára

a Fekete István Általános Iskolába
(8112 Zichyújfalu, Iskola u. 6.)

Pálfi György üzenete
a képre kattintva megtekinthető
A mintegy 330 magyarországi származású személyt és azok világra szóló szellemi alkotásait bemutató „Magyarországi származású tudós elmék világraszóló eredményei” című kiállítás tartalmát Dr. Pálfi György 16 éves tudományos kutatómunkája alapján összeállított és A2 méretű tablóképekben kivitelezett és számos egyéb kiegészítő (szórólapokon terjeszthető, illetve a helyszínen egyedileg kiállítható) ismeretterjesztő anyaga alkotja.

Dr. Pálfi György tudományos igénnyel összeállított gyűjteményének gondozására és a bemutatásban történő közreműködésre a Kárpát-medence Természeti Értékeiért Alapítványt kérte fel, amelynek első elnöke volt.

A kiállítás szervezői elkötelezett hívei a magyarországi származású géniuszoknak és annak a történelmi küldetésnek, hogy nemzetünk felemelkedése szolgálatában a magyarországi származású elődök és a jelenben élők szellemi nagysága iránti tiszteleten keresztül növelhető az utódok önbecsülése és tenni akarása
.

„Mert vannak dolgok, melyeknek emlékezete nélkül nincsen jövendő”
(Kossuth Lajos)

A megnyitó menetrendje:
  • Himnusz (zongorán kísér Panyi Anett tanárnő és a további versszakokat tolmácsolják az iskola hetedik osztályos tanulói felkészítőjük, Kóti Erzsébet jóvoltából)
  • Rideg Jánosné igazgató asszony köszönti a megjelenteket a házigazda Fekete István Tagiskola nevében és
  • Füzesiné Kolonics Ilona polgármester asszony az önkormányzat nevében, majd
  • Dr. Gál Erzsébet elnök a Kárpát-medence Természeti Értékeiért Alapítvány nevében tolmácsolja Dr. Pálfi György professzor üzenetét.
  • Panyi Anett magyar népdalt énekel zenei kísérlettel, majd az iskola felkészítő tanára, Kóti Erzsébet nyolcadik osztályos tanulói szavalják el Ady Endre: Föl-földobott kő c. versét, s végül a kiállítást
  • Fórizs József, a Fejér Szövetség képviselője nyitja meg.
A megnyitó után rövid tárlatvezetést tartanak a szervezők és a kiállítást gondozó Alapítvány képviselői

http://www.fehervartv.hu/video/index/18225
A Fehérvár TV tudósítása a Vándorkiállítás
2016. november 7.-i megnyitójáról a képre kattintva látható
A vándorkiállítás a Fejér Megyei Mérnöki Kamara támogatásával Székesfehérvárott, a Civil Központban a 2016. november 8-án 15 órakor kezdődő "20 éves a Fejér Megyei Mérnöki Kamara" ünnepsége társrendezvényeként indult útjára. A kiállítás ugyanazzal a tartalommal, ám már Fejér megyén belül is párhuzamosan - egy héttel az első novemberi megnyitót követően - a Bugát Pál Szakgimnáziumban, majd november 16-ától pedig első fővárosi állomásként a Budapesti Műszaki Egyetemen folytatja vándorútját. Azaz most is, mint szeptember-október folyamán egyidejűleg a tanulók, diákok mindhárom korosztályához eljutva szólítja meg az ifjúságot és felkészítő tanárokat, az oktatás, a közművelődés és a tudomány műhelyeit. 

A  "Tudománytörténeti Vándorkiállítás" szervezőinek kezdetektől hirdetett, határozott célja és térítésmentes felajánlása, hogy minél több alap-, közép- és felsőfokú oktatási intézményben néhány hétre látogathatóvá tegyék a „Magyarországi származású tudós elmék világraszóló eredményei” című kiállítás anyagát mind a fiatalok, mind pedig szüleik és az érdeklődő felnőttek, pedagógusok számára is, Fejér megyében és azon kívül is megvalósulni látszik.

A vándorkiállítás a következő hetekben tehát további két helyszínen is látogatható lesz:

  1. 2017. november 13-ától a Bugát Pál Szakgimnáziumban (Gyümölcs u. 15.) és 
  2. 2017. november 16.-ától a Budapesti Műszaki Egyetem Gyártástudomány és -technológia Tanszékén (1111. Budapest, Egry József u. 1.),
mindkettő a Magyar Tudomány Ünnepe keretében, s az utóbbi pedig a Vándorkiállítás első fővárosi oktatási intézménybeli tárlatának és a fogadó tanszéki Tudományos Diákköri Konferenciájának nyitányaként.

A Kárpát-medence Természeti Értékeiért Alapítvány és a Fejér Szövetség tisztviselői az egyes helyszíneken a vándorkiállítás megnyitóján ugyancsak térítésmentesen vállalnak tárlatvezetést és igény szerinti kiméretben előadást. 
Előzetes jelentkezéseket a vándortárlat fogadására (jelenleg október eleji időpontoktól)
  • a Fejér Szövetség <fejerszovetseg@gmail.com> címén és/vagy
  • a Kárpát-medence Természeti Értékeiért Alapítvány <karpat.medence2012@gmail.com> címén várjuk.
A vándorkiállítás állomáshelyeinek időegyeztetését a helyi szervezők végzik.
Kapcsolat: Simon Irén, +36309693932 és Sajó Mária, +36205527370

A vándorkiállítás történései és legfrissebb hírei az állandó hírrovatunkban olvashatók: Magyarságtudomány 

Bizalommal az ősi erényben:
Dr. Boór Ferenc elnök, társelnök, a vándorkiállítás ügyvivő koordinátora
Magyarok Világszövetsége Fejér Megyei Szervezete - Fejér Szövetség
Személyes fogadóóra előzetes bejelentkezéssel minden pénteken 17-19 óra között az Alba Mária közéleti műhelyben, Székesfehérvár, Koronázó tér 4. I. em.
fejerszovetseg@gmail.com, www.fejerszovetseg.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése