2017. október 1., vasárnap

Egy rendkívüli felajánlás Fehérvár számára a 385. Hétvezér Estén

Ha kedd, akkor Hétvezér Est…
Tóth Sándor: Magyarország virágzása és romlása a középkorban

Tóth Sándor lesz ím már harmadszor a Fejér Szövetség által szervezett Hétvezér Esték előadás sorozatának 385. előadó vendége. Különös alkalom ez, hiszen előadónk nem csupán egy újabb - eddigi tapasztalataink szerint kivételesen rendezett, logikus és élvezetes - előadással jelentkezett, hanem egy rendkívüli és kivételes felajánlással is, amelyet ezen a Hétvezér Esten jelent be hivatalosan is a fehérvári közönségének jelenlétében.

Legjobb, ha magának az előadónak azon beharangozóját továbbítjuk mi is, amelyet a - több tagunk által is színesített - Fehérvár Anno és Most facebook csoport oldalán írt a minap bejegyzésében.

Tisztelt fehérvári csoporttagok!

Szeretettel hívom meg a magyar történelem iránt érdeklődőket egy a városban rendezett előadásra. Az előadás címe: "Magyarország virágzása és romlása a középkorban". A téma legfőképpen a virágzó Magyarországról, majd az azt követő mongol inváziókról szól. Az előadó Tóth Sándor egri történész. A témában megjelent könyv bemutatására is sor kerül, amely megvásárolható. Címe: Tóth Sándor: "Az Arany Horda alkonya". Az esemény során az előadó történelmi lehetőségként felajánl Székesfehérvár városának egy nagy értékű műkincs gyűjteményt, amely egykoron az egri Történeti Fegyvertár anyaga volt. A gyűjtemény az őskortól az 1848-as szabadságharc végéig mutatja be a kézifegyverek fejlődésének történetét. Számos történelmi relikviát tartalmaz a műkincs gyűjtemény, Így pl. Rákóczi Ferenc eredeti temetési zászlaját is.


Az előadás ideje: 2017. október 03. kedd 18.00 óra
Az előadás helye: Királykút Emlékház, Székesfehérvár, Mikszáth Kálmán út 25. 

Ajánljuk mindenki figyelmébe az éppen két évvel ezelőtt, Tóth Sándornak "A királysírok története" című előadásához Keresztes Imre tagunk által írt beharangozót, mely most különösen is érvényessé vált a fenti felajánlás miatt is. 

Október 06-án a Nemzeti Gyásznapon, a 13 aradi vértanú halálának évfordulóján, olyan előadó lesz a 291. Hétvezér Est vendége, aki nem csak szakmai, tudományos munkásságával, hanem tetteivel is bizonyítja hazaszeretetét, elkötelezettségét a magyarság dicső múltjának gyakorlati ápolásában is. Tóth Sándor Phs történész, ugyanis Eger városában megalapította nemzetünk első önálló had-történeti múzeumát, az Egri Történeti Tárházat, Fegyvertárat, amely az egri vár bejáratának szomszédságában található meg. A fegyvertárban a Kárpát haza hadszíntereinek emlékanyaga látható az őskortól az 1848-49-es szabadságharc végéig. A kiállítás anyaga a kézi fegyverek fejlődésének történetét mutatja be kronológiai sorrendben. Nem csak történelmileg, de ipar- és képzőművészetileg is jelentős ritkaságok láthatók itt. Számos névhez kötődő, főleg magyar történelmi emlékkel rendelkeznek. Így Zichy Ferenc arany címeres szablyája, Máriássy János honvédtábornok szablyája, Dózsa Endre Kolozs vármegye alispánjának ezüst veretes díszszablyája, Csernos Emánuel Kossuth pénzügyi államtitkárának, Radvánszky Antal Zólyom megyei főispán kartusa is itt van kiállítva. Az egyik legbecsesebb kiállítási darabja a Tárháznak Rákóczi Ferenc fejedelem eredeti temetési zászlaja.

Kép az egri Történeti Tárházból
Ezüstveretes magyar szablya
Tóth Sándor Székesfehérváron, a Helyőrségi Klubban is tartott már előadást. Több könyvet is írt, legismertebb műve a Győztes csatáink sorozatban a Pozsonyi csata című műve. Erről a témáról Tóth Sándor írt először. Ezt az írását a Magyarok Világ Szövetsége is kiadta Magyarságtudományi Füzetek Kis-enciklopédia sorozatában. Szintén keresett munkája a Király sírok a Tarna mentén, amely legfőképpen Attila hun nagy király temetésével foglalkozik. Tóth Sándor járja az országot, sok előadást és ünnepi megemlékezést tart országszerte, amelyek a Magyar Nemzet sorsfordító eseményeiről szólnak. Mostani előadása jól illeszkedik ebbe a sorba, amely bizonyítja elhivatottságát, a magyar történelem iránti elkötelezettségét. Szeretettel várjuk azokat, akik Tóth Sándorhoz hasonlóan, szeretik és érdekli őket a magyarság múltja. 

Szeretettel várjuk vendégeinket a különleges eseményre

Az előadás ideje: 2017. október 03. kedd 18.00 óra
Az előadás helye: Királykút Emlékház, Székesfehérvár, Mikszáth Kálmán út 25.
Fejér Szövetség Sajtószolgálat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése