2018. június 27., szerda

Pálfi György Tudománytörténeti Vándorkiállítás következő állomása MOGY2018 Ópusztaszer

Magyar Tudománytörténeti Vándorkiállítás a MOGY2018-on

forrás: bosztor.hu | 2018/05/26 | Szerző: Vukics Ferenc

A Fejér Szövetségnek köszönhetően a Magyarok Országos Gyűlésén bemutatásra kerül a Dr. Pálfi György nyugalmazott egyetemi tanár, szakmúzeum-igazgató által összeállított Magyar Tudománytörténeti Kiállítás.

A Nobel-díjas Enrico Fermi fizikus felesége az Amerikába emigrált tudósokról írott könyvében külön fejezetet szentelt a magyar tehetség titkának.

Amikor ugyanőt megkérdezték, hisz-e a földönkívüliek létezésében, így válaszolt:
„Már itt vannak közöttünk...magyaroknak hívják őket"
forrás: http://fejerszovetseg.hu
Legendás tudásuk, zseniális fantáziájuk, egymás közt beszélt különös nyelvük, furcsa angol kiejtésük miatt amerikai tudós-körökben tréfásan marslakóknak nevezték azt a mintegy 50 magyar tudóst, akiknek a XX. század legnagyobb felfedezéseit köszönheti a világ.

A magfizika, a kvantumelmélet, a számítástudomány, a fizikai, kémia és a biokémia történetében klasszikusként cseng Wigner Jenő, Neumann János, Szent-Györgyi Albert, Polányi Mihály és más magyarok neve.
A népesség számához viszonyítva igen sok magyar tudós ért el kiemelkedő eredményeket a XX. századi természettudományban, amelyek a természettudományok markánsan újszerű ágaiban születtek. Eredményei révén néhány tudós fellépett a történelem színpadára, és rendkívüli ismertségre tett szert. A kiemelkedő eredményeket nagyobbrészt azonban nem Magyarországon, hanem külföldön érték el, miután a legsikeresebb tudósok elhagyták az országot. Kezdeti impulzusaik, szellemi alaptőkéjük mégis innen származott. 
Kép: Fonyód TTK felállítási csapat
A tudománytörténeti kiállítás a világ fejlődését elősegítő, magyarországi származású tudósok, feltalálók, újítók munkásságát, eredményeit mutatja be.

A kis lélekszámú nemzetek közé tartozó magyarság emelt fővel tekinthet a nagyvilágra, mert számos olyan egyénnel büszkélkedhet, akik felfedezésükkel, találmányaikkal, fejlesztéseikkel segítették az emberiség előrehaladását.

A kiállítás a magyar származású tudósok munkásságát mutatja be, akik ugyan sokszor különböző okokból a hazájuk elhagyására kényszerültek, mégis büszkék lehetünk arra, hogy pályájuk befutásához magyar földről indulhattak el.
Továbbította a
Fejér Szövetség Sajtószolgálat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése