Magyarságtudomány

AZ OLDAL TARTALMA:
 1. Tudománytörténeti Vándorkiállítás (tartalom és menetrend)
 2. Merjünk nagyok lenni! magyarságtudományi, tudománytörténeti szakmai verseny
 3. Magyarságtudományi Füzetek (MTF) rendelése, megjelent példányai
1. PÁLFI GYÖRGY TUDOMÁNYTÖRTÉNETI VÁNDORKIÁLLÍTÁS
(A Kárpát-medence Természeti Értékeiért Alapítvány lektorálásával megjelentetett közlemények)
„Minden ország akkora, amennyivel hozzájárul az emberiség fejlődéséhez,
függetlenül attól, hogy a térképen mekkora terület jelöli helyét a világban.”

(Szentgyörgyi Albert)

2016. november 7-én 16 órakor
a fenti jelmondattal nyitotta meg és bocsátotta útjára Székesfehérvárott,
a Civil Központ emeleti halljában a Kárpát-medence Természeti Értékeiért Alapítvány a

Pálfi György Tudománytörténeti Vándorkiállítást 
és a 2016/17 évadot
MERJÜNK NAGYOK LENNI! 
címmel az első Tudománytörténeti Szakmai Verseny Fejér megyei fordulója
 2017. év májusában, Székesfehérvárott zárta.
A mintegy 330 magyarországi származású személyt és azok világra szóló szellemi alkotásait bemutató „Magyarországon született tudós elmék világraszóló eredményei” című kiállítás tartalmát Dr. Pálfi György 16 éves tudományos kutatómunkája alapján összeállított és A/2 méretű tablóképekben kivitelezett és számos egyéb kiegészítő (szórólapokon terjeszthető, illetve a helyszínen egyedileg kiállítható) ismeretterjesztő anyaga alkotja. 

A kiállítás szervezői elkötelezett hívei a magyarországi származású géniuszoknak és annak a történelmi küldetésnek, hogy nemzetünk felemelkedése szolgálatában a magyarországi származású elődök és a jelenben élők szellemi nagysága iránti tiszteleten keresztül növelhető az utódok önbecsülése és tenni akarása.

Mert vannak dolgok, melyeknek emlékezete nélkül nincsen jövendő (Kossuth Lajos) 

A vándorkiállítás első bemutatójára Székesfehérvárott, a Civil Központban a Fejér Megyei Mérnöki Kamara támogatásával és a 2016. november 8-án 15 órakor kezdődő "20 éves a Fejér Megyei Mérnöki Kamara" ünnepsége társrendezvényeként, a megelőző napon, 2016. november 7-én került sor. 

A "Tudománytörténeti Vándorkiállítás" szervezőinek határozott célja és térítésmentes felajánlása, hogy minél több alap-, közép- és felsőfokú oktatási intézményben néhány hétre látogathatóvá tegyék a „Magyarországi származású tudós elmék világraszóló eredményei” című kiállítás anyagát amiképpen a fiatalok, azonképpen szüleik és az érdeklődő felnőttek, pedagógusok számára is. A Kárpát-medence Természeti Értékeiért Alapítvány és a Fejér Szövetség tisztviselői az egyes helyszíneken a vándorkiállítás megnyitóján ugyancsak térítésmentesen vállalnak tárlatvezetést és igény szerinti kiméretben előadást. 

Szeretettel és tisztelettel várjuk az oktatási és közművelődési intézmények jelentkezéseit a Fejér Szövetség  <fejerszovetseg@gmail.com>, az északkelet-magyarországi területekről a Pásztói Szabadidő SE <szabadidose@invitel.hu> vagy <muzslaci@gmail.com>, a középkelet-magyarországi területekről a Bánkis Diákokért Alapítvány <bakoandras@t-online.hu> és a délkelet-magyarországi területekről az Aquarius67 Alapítvány <aquarius67z@gmail.com> villanyposta címeken. 

A vándorkiállítás állomáshelyeinek időegyeztetését általában:
Simon Irén, +36309693932 és Sajó Mária, +36205527370 végzik, 
míg az északkelet-magyarországi területeken:
Forstner Antal, +36309349480 <forstner@gmail.com> és Illés Rudolf, +36704567284, 
a középkelet-magyarországi területeken: Bakó András, +36203621006
és a délkelet-magyarországi területeken: Uhljár Zita, +36307373283 várják a jelentkezőket.

A "MERJÜNK NAGYOK LENNI!" Tudománytörténeti Verseny Nevezési lapja letölthető a Fejér Szövetég honlapjáról a Magyarságtudomány fülre kattintva és kitöltve leadható a helyi kiállítások éppen érvényes helyszínén az iskola (fogadó intézmény) által megadott rend szerint, amennyiben a helyi versenyt megrendezik.
 
Bizalommal az ősi erényben:
Dr. Boór Ferenc elnök - társelnök
Fejér MAG Egyesület - Fejér Szövetség

a Tudománytörténeti Vándorkiállítás ügyvivő koordinátora
@-levél: fejerszovetseg@gmail.com; Tel: +36302038648
Személyes fogadóóra előzetes bejelentkezéssel minden pénteken 17-19 óra között
az Alba Mária közéleti műhelyben, Székesfehérvár, Koronázó tér 4. I. em.

A szerzőről

Dr. Pálfi György egyik kimagasló eredménye, hogy a Kétegyházán létrehozott - bátran kijelenthető, hogy világhírű - mezőgazdasági gyűjteményéből 1987-ig, az átadó ünnepségig, munkatársaival, hajdani tanítványaival közösen hozta létre Gödöllőn is, a Széchenyi István Egyetem kezelésébe tartozó - világ minden táján jegyzett - Mezőgazdasági Eszköz- és Gépfejlődéstörténeti Szakmúzeumot, miközben Kétegyházán az ifjúság körében folytatta tovább oktató-kutató műhelymunkáját. Elegendő megtekinteni csupán a Múzeum hivatalos honlapjának Kiadványok rovatát, hogy képet kapjunk Dr. Pálfi György alkotóerejéről. 

Már nyugalmazott egyetemi tanárként bővítette ismereteit a magyarországi származású tudósok világraszóló találmányainak és eredményeinek területén és alkotta meg lépésről-lépésre kiállítását. S minthogy hivatástudata hajtotta, nemcsak létrehozta a kiállítást, de számtalan általános-, közép- és felsőfokú iskolában, múzeumban és művelődési központban, belföldön és külföldön egyaránt szervezte évről-évre „Magyarországi származású tudós elmék világraszóló eredményei” címmel a kiállítását, tartott a magyar géniuszok tiszteletére évről évre több tucat emlékezetes és lebilincselő előadást.

Nem más, vagy mások, mint Dr. Pálfi György, az irigylésre méltóan "nyughatatlan" nyugalmazott egyetemi tanár tette a kiállítását közkinccsé, s teszi ím már 90 évesen ma is az Alapítvánnyal közösen a kiállítás fejlesztőjeként, tanácsadóként, s ha egészségi és erőnléti állapota engedi, rendkívül energikus előadóként is, mint hajdanán.

A Tudománytörténeti Vándorkiállítás 
a 2017/18-as tanulmányi évadban már egy időben, párhuzamosan több helyszínen 
- Békés, Budapest, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Nógrád, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Felvidéken és Erdélyben is -
azonos készlettel folytatódik

A kiállítási helyszínekről
A Tudománytörténeti Vándorkiállítás 2018 októberben az alábbi helyszíneken látogatható:
 1. Móricz Zsigmond Általános Iskola Vécsey Károly Tagintézménye; 2018. szeptember 29.-től  október 31.-ig
  Cím: 4400 Nyíregyháza, Vécsey köz 27.
 2. Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár; 2018. október 22.-től november 9.-ig
  Cím:
  535600 Székelyudvarhely, Kőkereszt tér 2.
  Tudománytörténeti "Kiskáté"
  Tudnivalók a kiállítást terjeszteni, támogatni és fogadni szándékozók számára (szerkesztés folyamatos)
  1. Tartalom: Mi a kiállítás tartalma (alapja)?
   Magyarországi származású tudós elmék világraszóló eredményei
   - 330 magyarországi származó tudós személy találmányainak összefoglalója 3 fő területre tagolva: Nobel díjas tudósok a kiállítás egynegyedén, míg a kiállítás
   második részén egyenlően a közlekedés és egyéb területek nemzetközi díjakat nyert tudósai osztoznak
  2. Forma: Mi a kiállítás kiviteli formája (technikája)?
   80 db A/2 méretű laminált tablókép - felső szegélyében 3 szegecselt felfüggesztő gyűrűvel
  3. Szerzői jog: Ki a kiállítás tartalmi, szellemi, szerzői tulajdonosa?
   Pálfi György nyugalmazott egyetemi tanár, a Kárpát-medence Természeti Értékeiért Alapítvány első elnöke
  4. Gondozás: Ki a kiállítás gondozója, kivitelezésének kizárólagos tulajdonosa?
   Kárpát-medence Természeti Értékeiért Alapítvány
   , annak képviselője - jelenleg Dr. Gál Erzsébet
  5. Terjesztés: Ki terjesztheti, szervezheti a kiállításokat időszakos kiállítás, vagy vándorkiállítás formájában?
   A kiállítást gondozó Kárpát-medence Természeti Értékeiért Alapítvány és nem kizárólagos jelleggel a vele megállapodásban terjesztést vállaló személyek, szervezetek - jelenleg a Fejér Szövetség (elnöke: Sajó Victor gépészmérnök) és Dr. Boór Ferenc műegyetemi tudományos munkatárs (a Tudománytörténeti Vándorkiállítás ügyvivő koordinátora) továbbá Északkelet-Magyarországon a Pásztói Szabadidő SE (képviselő: Parádi László) és Illés Rudolf (Nógrád megyei ügyvivő), míg Délkelet-Magyarországon az Aquarius67 Alapítvány (képviselő: Uhljár Zita, Békés megyei ügyvivő).
  6. Kivitelezés: Ki sokszorosíthatja, nyomtathatja a kiállítás tablóképeit?
   A kiállítást gondozó Kárpát-medence Természeti Értékeiért Alapítvány és nem kizárólagos jelleggel a vele külön megállapodásban terjesztést vállaló szervezetek - jelenleg a Fejér Szövetség
  7. Ajánlás: Kik a kiállítás ajánlói és támogatói?
   Minden egyes fogadó közművelődési, közoktatási intézmény, közösség, szervezet, amely legalább három hétre biztosította a kiállítás nagy nyilvánosság előtti bemutatását, látogathatóságát, azaz mindazok, akik korábban és a Tudománytörténeti Vándorkiállítás 2016. november 7.-i megnyitóját követően az alább látható időrendben helyet biztosítottak a vándorkiállítás számára.
  8. Támogatás: Kik a kiállítás kiemelt ajánlói és támogatói a szerzőn és a gondozó Alapítványon kívül?
   A jelentős munka-, vagy anyagi (pénzügyi) hozzájárulást vállalt személyek és szervezetek, amelyek révén lehetővé vált a kiállítás terjesztése (külön tabló - IMPRESSZUM - tartalmazza a kiemelt támogatók listáját).
   A kiállítást a gondozó Alapítvány
   és a Fejér Szövetség Pálfi György Tudománytörténeti Vándorkiállítás címmel, mint Kárpát-medencei vándorkiállítást 2016. év őszén, a Fejér Megyei Mérnökkamara székesfehérvári 20. jubileumi ülése alkalmával Fejér megyében bocsátotta útjára a Magyarok IX. Világkongresszusán bemutatott formában, a Magyarok Világszövetsége kifejezett ajánlásával. A tárlat a kedvező Fejér megyei fogadtatásra és a szervezési tapasztalatokra alapozva a Nagycenki Iparoskör és a GYSEV hathatós támogatásával 2017. nyarán Győr-Moson-Sopron megyébe is eljutott, majd 2017. őszén a Tudomány Ünnepe eseménysorozat részeként a Műegyetemre vándorolt, hogy 2017. telétől az északkelet-magyarországi terjesztést vállaló Pásztói Szabadidő SE jóvoltából Nógrád megyében is és a környező északkelet-magyarországi intézményekben (Szécsény, Fülek) is látogatható legyen. A 2018. évben a szervezők a Fejér Szövetség jóvoltából megsokszorozott kiállítási készletekkel már Somogy megyére és tavasztól a felvidéki Dunaszerdahelyre is kiterjesztették a kiállítást. A délkelet-magyarországi terjesztést vállaló Aquarius67 Alapítvány segítségével indult el Békés megyében és 2018. nyarától a középkelet-magyarországi terjesztésbe bekapcsolódó Bánkis Diákokért Alapítvány támogatásával Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is a terjesztés azzal a céllal, hogy a világ minden magyar közösségéhez eljuttassa a szerző, Pálfi György üzenetét, hogy "Emeljük a magyar tudomány zászlaját olyan magasra, hogy ne csak az egész világon, mindenütt, de Magyarországon is láthatóvá váljék!". 2018. évben a terjesztők és a készletek önerős bővülésével a vándortárlat már 7 magyarországi (Fejér, Győr-Moson-Sopron, Budapest, Nógrád, Somogy, Békés, Szabolcs-Szatmár-Bereg) megyében párhuzamosan járja az alap-, közép- és felsőfokú oktatási intézményeket, művelődési központokat, s az érdeklődés növekedését jelzi, hogy az ország határon túl, Felvidéken és Székelyföldön is elkezdődött a terjesztés.
  9. Megrendelés: Hogyan és kitől rendelhető meg a kiállítás?
   Közvetlenül a gondozó Kárpát-medence Természeti Értékeiért Alapítványtól (Dr. Gál Erzsébet képviselő, karpatmedence2012@gmail.com), vagy a Fejér Szövetségtől (Dr. Boór Ferenc ügyvivő koordinátor, fejerszovetseg@gmail.com), illetve Északkelet-Magyarországon a
   Pásztói Szabadidő SE-től (Parádi László, Nógrád megyei ügyvivőmuzslaci@gmail.com vagy Illés Rudolf megyei szervező, szabadidose@invitel.hu), Délkelet-Magyarországon az Aquarius67 Alapítványtól (Uhljár Zita, Békés megyei ügyvivő, aquarius67z@gmail.com) és Középkelet-Magyarországon a Bánkis Diákokért Alapítványtól (Bakó András, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei ügyvivő, bakoandras@t-online.hu). Természetesen bármelyik területről is érkezik igény, terjesztőink folyamatos kapcsolatban állva segítik azok kielégítését a fenti területi beosztástól függetlenül is. Jelentkezéseket bármely címen szívesen fogadjuk.
  10. Költségvállalás: Mik a kiállítás költségei a fogadó intézmények számára?
   A kiállítás alapvetően térítésmentes, azaz a vándorkiállítás formában ajánlottan 3 hét (
   legfeljebb egy hónap) időtartamra térítésmentesen megrendelhető, melybe a megnyitó napján, annak keretében igény szerint ingyenes tárlatvezetés nyújthat a szerző, Dr. Pálfi György, vagy Dr. Bódy Sándor magántanár vagy Dr. Boór Ferenc műegyetemei oktató-kutató. A fogadó intézmény biztosítja a kiállíthatóság technikai feltételeit, költségeit (a paravánokat és a kiállítás helybéli kezelésének esetleges járulékos költségeit). Egy hónapnál hosszabb időtartamú kiállítás rendezés esetén az Alapítvány és a fogadó intézmény közötti egyedi megállapodástól függően a terjesztők legfeljebb 25.000 Ft/hónap jogdíjat számolhatnak fel minden megkezdett hónap utáni költségként. 
  11. Rendezés: Mik a kiállítás rendezésének, megnyitásának és lezárásának szabályai?
   Helyszín: A kiállítás
   tartalmához méltó helyiség(ek)ben, az intézményi épületen belül nyitott (azaz külön sohasem zárt), forgalmas területen kényelmesen bejárható paravánokon, hozzáférhető falakon elhelyezve lehetséges csupán.
   Sajtó: Előírt legkésőbb a megnyitó előtt egy héttel mind a terjesztők, mind pedig a fogadó intézmény részéről (egyeztetett) részletesen tájékoztató sajtóhírt kiadni a kiállításról és a megnyitóról (hely, időpont, menetrend, közreműködők). A sajtóhír kötelező elemei: a kiállítás címe, a gondozó, a terjesztő és a kiállítást fogadó intézmény pontos megnevezése, a kiállítás és a megnyitó helye, időtartama, látogathatósága és a megnyitó programja.
   Megnyitó: Általánosan ajánlott a megnyitóra legfeljebb 4
   (2-2 a fogadó és terjesztő által) felkért megszólalót tervezni közöttük helyi irodalmi és/vagy zenei szereplők betétjeivel. Ajánlott menetrend: Köszöntés (a fogadó intézmény vezetője); Méltatás (felkért szakmai és/vagy közéleti személyiség); Átadás (a gondozó alapítvány képviselője); Megnyitás (a terjesztő képviselője). A gondozóval és terjesztővel előzetesen egyeztetett módon a megnyitó szakmai előadással, avagy tárlatvezetéssel is kiegészíthető. A megnyitó eszközigényeinek (hangosítás, asztal és díszlete, ...) kielégítését a fogadó intézmény vállalja.
   Kiállítás fel- és leszerelése: csakis a gondozó és/vagy a terjesztő jóváhagyásával és közreműködésével engedélyezett a fogadó intézmény munkatársainak bevonásával, esetleges közreműködésével és az előzetesen egyeztetett időpontokban. 
  12. Országhatáron túl: Mik a kiállítás országhatáron túlnyúló terjesztésének, rendezésének egyedi szabályai?
   A
   lapvetően nincs különbség (a fentiektől esetlegesen eltérő tudnivalókat, a felmerülésüket követően azonnal és ugyancsak itt, vagy egyedileg ismertetjük).
  A kiállítások menetéről (frissítve: 2018.10.19-én)

  A Tudománytörténeti Vándorkiállítás eddigi és jövőbeni menetrendje
  (az Alapítvánnyal együttműködésben szervezett eddigi állomások)
  1. 2016. november 07. (hétfő) 16:00 Megnyitó a Civil Központban
   Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi Ferenc út 25.; 2016. november 18. péntekig kiállítás a Civil Központban
  2. 2016. november 28. (hétfő) 16:00 Megnyitó a ZFSZC Hunyadi Mátyás Szakgimnáziumban
   Cím: 8000 Székesfehérvár, Várkörút 35.; 2016. december 16. péntekig kiállítás
  3. 2016. december 19. (hétfő) 14:30 Megnyitó a Seregélyesi Baptista Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában;
   Cím: 8111 Seregélyes, Fő út 201.; 2017. január 13. péntekig kiállítás
  4. 2017. január 16. (hétfő) 15:00 Megnyitó a Cecei Általános Iskolában
   Cím: 7013 Cece, Árpád u. 3.; 2017. február 10. péntekig kiállítás
  5. 2017. február 15. (szerda) 14:00 Megnyitó a Tóparti Gimnáziumban
   Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő sor 5.; 2017. március 2. csütörtökig kiállítás
  6. 2017. március 6. (hétfő) 14:00 Megnyitó a Vasvári Pál Gimnáziumban
   Cím: 8000 Székesfehérvár, Prohászka u. 71.; 2017. március 24. péntekig kiállítás
  7. 2017. március 27. (hétfő) 15:00 Megnyitó az Abai Atilla Király Gimnáziumban és a "MERJÜNK NAGYOK LENNI!" Tudománytörténeti Szakmai-Tanulmányi Verseny első Fejér megyei döntőre szóló felhívás és versenykiírás részletes ismertetése
   Cím: 8127 Aba, Kisfaludy u. 12./c; 2017. április 12. szerda 16:00 óráig kiállítás
  8. 2017. április 19. (szerda) 14:00 Megnyitó a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum Rudas Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma gondozásában
   Cím: 2400 Dunaújváros, Római körút 47-49.; 2017. május 5. péntekig kiállítás
  9. 2017. május 8. (hétfő) "15:00" Megnyitó a KLIK 072006 Zámolyi Csanádi Imre Általános Iskolában
   Cím: 8081 Zámoly, Kossuth u. 51.; kiállítás 2017. június 2. péntekig

   2017. május 21. (vasárnap) 10:00 "MERJÜNK NAGYOK LENNI!" Tudománytörténeti Kiállítás és Szakmai-Tanulmányi Verseny Fejér megyei első válogatójának 1. fordulója: csapatverseny - elődöntő

   2017. május 29. (hétfő) 10:00 "MERJÜNK NAGYOK LENNI!" Tudománytörténeti Szakmai-Tanulmányi Verseny Fejér megyei első válogatójának 2. fordulója: egyéni verseny - döntő - eredményhirdetés és díjkiosztás 12 órakor
  10. 2017. július 8. (szombat) 15:00 Megnyitó a Nagycenki Széchenyi Múzeumvasút területén
   Cím: 9485 Nagycenk, Kiscenki út 3.; kiállítás szeptember 21.-ig (csütörtök)
   ---
   ---
   3 kiállítási készlettel indulva a 2017/18-as évadnak ---
   ---
  11. 2017. szeptember 5. (kedd) 9:00 Megnyitó az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán
   Cím: 8000 Székesfehérvár, Budai út 45. K. ép. Aula; kiállítás szeptember 29.-ig

   2017. szeptember 11. (hétfő) meghiúsult megnyitó (Kolping Ház, Cím: 3200 Gyöngyös, Török Ignác u. 1.)
  12. 2017. szeptember 13. (szerda) 13:00 Megnyitó Székesfehérvárott a Vörösmarty Mihály Ipari Szakképző Iskolában
   Cím: 8000 Székesfehérvár, Balatoni út 143.; kiállítás október 13.-ig
  13. 2017. szeptember 25. (hétfő) 14:30 Megnyitó a Munkácsy Mihály Általános Iskolában
   Cím: 8000 Székesfehérvár, Munkácsy Mihály u. 10.; kiállítás október 27.-ig
  14. 2017. november 6. (hétfő) 14:00 Megnyitó Zichyújfalun, a Fekete István Tagiskolában
   Cím: 8112 Zichyújfalu, Iskola u. 6.; kiállítás december 1.-ig (péntek)
  15. 2017. november 13. (hétfő) 13:30 Megnyitó a Bugát Pál Szakgimnáziumban
   Cím: 8000 Székesfehérvár, Gyümölcs utca 15.; kiállítás december 8.-ig (péntek)
  16. 2017. november 16. (csütörtök) 8:30 Megnyitó a "Magyar Tudomány Ünnepe" sorozat keretében a Tudományos Diákköri Konferencia résztvevőinek részvételével a Budapesti Műszaki Egyetem, Gyártástudomány és -technológia Tanszék G. épület (kiállító) csarnokában és a 116-os előadójában
   Cím: 1111 Budapest Egry József út 1.; kiállítás 2017. november 24.-ig (péntek)
  17. 2017. november 30. (csütörtök) 16:00 Megnyitó a pásztói Teleki László Városi Könyvtár és Művelődési Központban (a 2. készlet északkelet-magyarországi kiállítási készletként szolgál tovább)
   Cím: 3060 Pásztó, Nagymező u. 3; kiállítás 2017. december 29.-ig (péntek)

   ---
   --- már 7 kiállítási készlettel a 2018-as évben --- 
   --- Készletek: 1. Központ; 2. Északkelet; 3. Délkelet; 4. Középkelet; 5. Felvidék; 6. Fejér; 7. Nyugat ---
  18. 2018. január 29. (hétfő) 17:00 Megnyitó a kaposvári Együd Árpád Kulturális Központban
   Cím: Kaposvár, Nagy Imre tér 2. (exGPS: Csokonai Vitéz Mihály utca 2.); kiállítás 2018. február 23.-ig (péntek)
  19. 2018. február 1. (csütörtök) 16:00 Megnyitó a szécsényi Kubinyi Ferenc Múzeumban (Forgách-kastély)
   Cím: 3170 Szécsény, Ady Endre út 7.; kiállítás 2018. március 10.-ig (péntek)
  20. 2018. március 8. (csütörtök) 17:00 Megnyitó az Aranykéz Gimnáziumban
   Cím: 8000 Székesfehérvár, Budai út 90.; kiállítás 2018. március 20.-ig (kedd)
  21. 2018. március 13. (kedd) 16:00 Megnyitó Hollókőn, a Dr. Román András Látogatóházban
   Cím: 3176 Hollókő, Kossuth út 50., kiállítás március 27.-ig (kedd)
  22. 2018. március 14. (szerda) 15:00 Megnyitó Szarvason, a Cervinus Teátrum galériában (az Aquarius67 Alapítvány szervezésében; a 3. készlet délkelet-magyarországi kiállítások készleteként szolgál tovább)
   Cím: 5540 Szarvas, Kossuth tér 3.; kiállítás 2018. április. 15.-ig (vasárnap)
  23. 2018. március 19. Megnyitó a Magyar Tanítási Nyelvű Magángimnáziumban (a 4. készlet a felvidéki kiállítások készleteként szolgál tovább)
   Cím: Dunaszerdahely, utca/Hlavná 21., kiállítás május 4.-ig (péntek)
  24. 2018. április 5. (csütörtök) 17:30 Megnyitó az ELTE TTK Kari Könyvtárban
   Cím: 1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/c; kiállítás 2018. június 10.-ig (szombat);
  25. 2018. április 9. (hétfő) 13:30 Megnyitó a Mátyás Király Gimnáziumban
   Cím: 8640 Fonyód Hunyadi János u. 3; kiállítás 2018. április 27.-ig (péntek);
  26. 2018. április 9. (hétfő) 15:00 Megnyitó a Füleki Gimnáziumban
   Cím: Hősök tere 2/Námestie padlých hrdinov 2, 986 15 Fülek/Fiľakovo; kiállítás 2018. április 23.-ig (hétfő);
  27. 2018. április 16. (hétfő) 14:00 Megnyitó az Iszkaszentgyörgyi Általános Iskola szervezésében az iszkaszentgyörgyi Amádé-Bajzáth-Pappenheim Kastélyban
   Cím: 8043 Iszkaszentgyörgy, Kastély u. 8; kiállítás 2018. június 1.-ig (péntek);
  28. 2018. április 24. (kedd) 16:00 Megnyitó a Balassi Bálint Megyei Könyvtárban
   Cím: 3100 Salgótarján, Kassai sor 2.; kiállítás 2018. május 24.-ig

   május 7-8. (hétfő-kedd) Magyar Majális, Dunaszerdahely
   Cím: Dunaszerdahely, Városi Szabadidőpark; időközi kiállítás


  29. 2018. május 11. (péntek) 10:00 Megnyitó a Dankó Pista Művelődési Házban
   Cím: 6763 Szatymaz, Dózsa György u. 42.; kiállítás 2018. május 21.-ig
  30. 2018. május 12. (szombat) 14:00 Megnyitó a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Bánki Donát Műszaki Középiskolája és Kollégiumában (az 5. készlet az közép-keletmayarországi kiállítások készleteként szolgál tovább)
   Cím: 4400 Nyíregyháza, Korányi Frigyes út 15.; kiállítás 2018. június 2.-ig
  31. 2018. május 16. (szerda) 10:00 Megnyitó a Vámbéry Ármin Alapiskolában
   Cím: 92901 Dunaszerdahely, Hviezdoslav utca 2094/2; kiállítás 2018. június 8.-ig (péntek)
  32. 2018. május 25. (péntek) 10 óra, Megnyitó a Kállai Ferenc Kulturális Központban
   Cím: 5500 Gyomaendrőd, Jókai utca 6.; kiállítás 2018. június 15.-ig
  33. 2018. június 06. (csütörtök) 10:45 Megnyitó a Siófoki Perczel Mór Gimnáziumban
   Cím: 8600 Siófok Március 15. park 1.; kiállítás 2018. június 30.-ig;
  34. 2018. augusztus 17. (péntek) 10:00 Megnyitó a Magyarok Országos Gyűlésén (MOGY)
   Cím: Ópusztaszer (Kunszentmiklós); kiállítás 2018. augusztus 19.-ig
  35. 2018. augusztus 19. (vasárnap) 12:30 Megnyitó Szentegyházán a Gábor Áron Művelődési Házban
   Cím: 535800, Szentegyháza, Köztársaság u., 24.; kiállítás szeptember 14.-ig;
  36. 2018. szeptember 14. (péntek) 18:00 Megnyitó a Szabadművelődés Háza, Kisfaludi Közösségi Ház
   Cím: 8000 Székesfehérvár-Kisfalud, Könyves Kálmán utca 10.; 2018. október 13. szombat, 16 óra kiállítás záró tárlatvezetés
  37. 2018. szeptember 29. (szombat) 10:00 Megnyitó a Móricz Zsigmond Általános Iskola Vécsey Károly Tagintézményében
   Cím: 4400 Nyíregyháza, Vécsey köz 27.; kiállítás október 31.-ig
  38. 2018. október 22. hétfő 18:00; Megnyitó a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtárban
   Cím: 535600 Székelyudvarhely, Kőkereszt tér 2.; kiállítás november 9.-ig

  39. 4. készlet: 2018. november 10. (szombat) 10:00 2. évfordulós jubileumi megnyitó a Debreceni Református Kollégium Gimnáziumában
   Cím:
   4026 Debrecen, Péterfia u. 1-7., kiállítás előreláthatólag december 1.-ig
  40. 5. készlet: 2018. november 14. (szerda) 09:30 Megnyitó a Gregorovits Lipót Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola szervezésében a Művelődési Házban
   Cím:
   925 23 Jóka, Iskola u. 399/1; kiállítás november 30.-ig; 
  41. 6. készlet: 2018. november 15. (hétfő) 17:00 Megnyitó a Berhidai Kultúrház és Könyvtárban
   Cím: 8181 Berhida, Kossuth L. u. 18.; kiállítás 2018. november 29.-ig;
  42. 3. készlet: 2018. november 24. szombat 17:00 óra; Megnyitó Borszéken, a Borvízmúzeumban
   Cím: 510009 Borszék, B-Dul 7 Izvoare Nr. 31/a; kiállítás - előreláthatólag - egy hónapig lesz látható 
  43. 3. készlet: 2019. <hónap nap> (<hét napja>) <óra:perc>; Megnyitó a Gyulafehérvári Gróf Majláth Gusztáv Károly – Önálló Magyar Iskolában
   Cím:
   510009 Gyulafehérvár (Alba Iulia), Béke út 4.; kiállítás - előreláthatólag - egy hónapig lesz látható
  44. 3. készlet: 2019. <hónap nap> (<hét napja>) <óra:perc>; Megnyitó az Ars Hungarica Fesztivál keretében, a Tanács Toronyban
   Cím:
   Nagyszeben, Kis tér 1.; kiállítás előreláthatólag november 18.-ig;
  45. ...
  Hírek innen-onnan
  A Vándorkiállításról megjelent tudósítások


  -------- 2018 november --------

  2018. november 12. hétfő Egy kiállítás két helyen, egymás után két napon, határon innen és túl 
  2018. november 10., szombat Hajdu online: A polihisztor professzora emlékeztek Debrecenben 
  2018. november 8., csütörtök DELHIR.HU: Hatvani Istvánra emlékezik a Református Kollégium
  2018. november 8., csütörtök Pálfi György tudománytörténeti kiállítása újabb megyeszékhelyen, Debrecenben
  2018. november 3.,  szombat EVENSI:
  -------- 2018 október --------
  2018. október 23:, kedd Mit kotyog a magyar nemzet a világba? 
  2018. október 22., hétfő Tudománytörténeti kiállítás, Székelyudvarhely
  2018. október 18., csütörtök Minden ország akkora, amennyivel hozzájárul az emberiség fejlődéséhez 
  2018. október 13., szombat Kisfaludiak XIII. Baráti Találkozója

  -------- 2018 szeptember --------
  2018. szeptember 26., szerda "Magyar géniuszok" lesznek a Vécsey Hetek rendezvény vendégei
  2018. szeptember 9., vasárnap Szarvashét: Magyar tudósok látogattak Székelyföldre 
  2018. szeptember 7., péntek Kisfalud a Pálfi György Tudománytörténeti Vándorkiállítás 3. évadjának első állomása

  -------- 2018 július-augusztus --------

  -------- 2018 június --------
  https://youtu.be/njibUnu5XE4?t=9m17s
  Fonyód TV összeállítása a Fonyód Tükör
  műsorban a díjkiosztóról (a képre kattintva)
  2018.06.12., kedd Fonyód Tükör: Tudománytörténeti pályázat - díjkiosztó
  2018.06.11., hétfő fonyod.hu: "Barátkozás géniuszokkal" díjátadás
  https://youtu.be/N3HJqSNZulI?t=12m16s
  Somogy TV Híradó 2018.06.08-án a 33.
  megnyitóról Siófokon (a képre kattintva)
  2018.06.08., péntek Magyar géniuszokra nyíltak a szemek Siófokon is, harmincharmadszor is 
  2018. június 8., péntek Somogy TV Híradó: Géniuszok a Perczelben
  2018. június 5., kedd Tudománytörténeti kiállítás a Perczel Mór Gimnáziumban

  -------- 2018 május --------
  https://youtu.be/gdQyMK5_4-w
  Nyíregyháza TV Híradó 2018.05.17.
  2018.05.17., csütörtök varmin.eu: Tudománytörténeti vándorkiállítás 
  2018.05.17., csütörtök Nyíregyházi Televízió Híradó (11:40-14:11-ig) és helyszíni felvétel
  2018.05.16., szerda nyiregyhaza.huKülönleges kiállítás a Bánkiban – A magyar találékonyságnak nincs párja! (videófelvétel a cikkbe foglalva) 
  2018. május 16., szerda A nyírségi állomásról tudósított a királyi televízió
  2018.05.15., kedd M1TV Hungarian Reports: Hungarian inventors exhibits in Nyíregyháza 9:08-tól kb. 9:38-ig 
  https://www.mediaklikk.hu/video/ma-delelott-2018-05-15-i-adas-3/
  M1TV tudósítás a nyíregyházi kiállításról
  2018.05.15-én (videó 6:49-től)
   2018. május 15., kedd M1TV MA délelőtt: Tudománytörténeti kiállítás Nyíregyházán 6:49-től 
  2018. május 15., kedd A Pálfi György Tudománytörténeti Vándorkiállítás 3. dunaszerdahelyi állomása 
  2018. május 13., vasárnap SZON, Kelet: Tudománytörténeti ritkaság a Bánkiban 
  2018. május 12., szombat Emeljük a zászlót oly magasra, hogy vegyük észre végre, hogy mit, miért és mi végre!
  2018. május.11. SZON, Kelet: Szellemi kincsekre nyílhat az ifjak szeme
  2018. május 11., péntek Tisztelgés az ízig-vérig magyar tudós emlékére és újabb terjesztői megállapodás
  2018. május 10., csütörtök bankidonat.hu: Pálfi György Tudománytörténeti Kiállítás
  2018. május 8., kedd kozossegekhete.hu: Magyar Géniuszok - Vándorkiállítás 
  https://youtu.be/KEUXgsdF2vM
  Megnyitó Salgótarjánban 2018.04.24
  2018. május 7., hétfő A "tudósok" Kelet-Magyarországon folytatják vándorútjukat 
  2018. május 7., hétfő kozossegekhete.hu: Dr. Pálfi György Tudománytörténeti Vándorkiállítás 
  2018. május 5., szombat Salgó TV: Dr. Pálfi György Tudománytörténeti Vándorkiállítás 
  2018. május 4., péntek Tudósok látogattak az ELTE TTK Kari Könyvtárba

  -------- 2018 április --------
  2018. április 29., vasárnap Állították, nem mondhatjuk el senkinek ...
  https://youtu.be/BeAb6A_RT0Q
  Megnyitó az ELTE TTK Kari Könyvtárában
  2018. április 5-én
  2018. április 28., szombat Magyarságtudomány, tudománytörténet és történelmi magyar szerep 
  2018. április 27., péntek Tudománytörténeti Vándorkiállítás az ELTE TTK Könyvtárban 
  2018. április 20., péntek Minden ország akkora, amennyivel hozzájárul az emberiség fejlődéséhez 
  2018. április 19., csütörtök Fonyód Tükör
  2018. április 18., szerda bbmk.hu: Tudománytörténeti Vándorkiállítás (Salgótarján)
  Iszkaszentgyörgyi megnyitó 2018.04.16.
  (képalbum a képre kattintva)
  2018. április 17., kedd Iszkaszentgyörgyön nyílt meg a vándortárlat 27. állomása 
  2018. április 12., csütörtök muzsa.sk: Magyarországon született tudós elmék világraszóló eredményei (Fülek)
  2018. április 9., hétfő felvidek.ma: Kiállítás megnyitó: Dr. Pálfi György Tudománytörténeti Vándorkiállítása (Fülek)
  https://youtu.be/aHiJZ3SGMT4?t=7m8s
  25. megnyitó 2018.04.09-én a fonyódi
  Mátyás Király Gimnáziumban
  2018. április 9., hétfő somogyiprogram: Dr. Pálfi György Tudománytörténeti Vándorkiállítása Fonyódon 
  2018. április 4., szerda ttk.elte.hu: Pálfi György Tudománytörténeti Vándorkiállítás megnyitója (ELTE)
  2018. április 3., kedd Negyedszázadik: a vándorkiállítás 25. állomása Fonyód vagy Fülek

  -------- 2018 március --------
  2018. március 31., szombat Dr. Székelyhidi László, Leibniz díjas matematikus előadásával nyílik meg a Pálfi György Tudománytörténeti Vándorkiállítás az ELTE TTK könyvtárában
  2018. március 29., csütörtök iszkaszentgyorgy.hu: Kiállítás az iszkaszentgyörgyi Szent György Napokon
  2018. március 29., csütörtök Dr. Pálfi György Tudománytörténeti Vándorkiállítás Fonyódon
  https://youtu.be/qZvHvuo6iR0
  Dunaszerdahelyi TV a 2018.03.19.-i
  megnyitóról (a képre kattintva)
  2018. március 26., hétfő Felvidékre is eljutott Pálfi György és a Kárpát-medence Természeti Értékeiért Alapítvány üzenete
  2018. március 23., péntek Dunaszerdahelyi TV: A tárlat bemutatja, mivel gazdagították a világot a magyar tudósok 
  2018. március 23., péntek newsag.hu: A jövő generációját szolgálja a napokban megnyílt Magyar Géniuszok tárlat
  2018. március 22., csütörtök KörösTV: Magyar géniuszok - március végéig látogatható Szarvason a vándorkiállítás (megtekinthető 5:35-10:37, illetve ide kattintva)
  2018. március 18. dunaszerdahelyi.sk: Pálfi György Tudománytörténeti Vándorkiállítás a magángimiben 
  KörösTV Szarvas Híradó 2018.03.22
  (a képre kattintva)
  2018. március 18., vasárnap Szarvasi Híradó: Kiállítás nyílt a magyar géniuszokról 
  2018. március 16., péntek BEOL: Hazai tudósokról tanulhatunk Szarvason
  2018. március 15., csütörtök hir6.hu: Magyar géniuszok Szarvason
  https://youtu.be/36Sah8K2h6Y
  A 20. megnyitó 2018. március 8-án
  Székesfehérvár,  Aranykéz Gimnázium
  2018. március 10., szombat A 20. állomás, amely székely es, magyar es, csíkszeredás es, székesfejér es! 
  2018. március 11., vasárnap
  Szarvason nyitja meg ünnepélyesen délkelet-magyarországi vándorútját Pálfi György tudománytörténeti kiállítása
   
  szarvasihet.hu: 2018. március 7. csütörtök Magyarországon született tudós elmék világraszóló eredményei 
  2018. március 3., szombat Nógrádban Hollókő a tudománytörténeti kiállítás következő állomása

  -------- 2018 február --------
  https://youtu.be/GV4OLB9iPyg
  Megnyitó a szécsényi Forgách-kastélyban
  2018.02.01-én /Szécsény TV felvétele/

  2018. február 22. csütörtök: Szécsény TV a Pásztói Patrióták áldásos tevékenységének második állomásáról
  2018. február 11. vasárnap NOOL: Nobel-díjasok a szécsényi tárlaton
  2018. február 10. szombat Szécsény TV: Szécsény Híradó (2. rész 33:00 perctől) és Szécsényi Hírek
  2018. február 1. csütörtök kubinyimuzeum.hu: Tudománytörténeti kiállítás nyílik február 1-én

  -------- 2018 január --------
  http://kaposvarmost.hu/videok/kaposvar-most/2018/01/30/akikre-buszkek-lehetunk-a-magyar-tudomany-torteneteben.html
  Kaposvár Most: 2018. január 30., kedd Akikre büszkék lehetünk a magyar tudomány történetében
  2018. Január 30., kedd KaposPont: Tablókon a tudomány
  2018. január 29., hétfő
  Kapos TV Híradó (11:53-12:42): Kapospont
  2018. január 22., hétfő Január 29-én nyílik meg Kaposvárott a Pálfi György Tudománytörténeti Vándorkiállítás
  https://youtu.be/Ne4MB9q8Br8
  2017.10.30., Pásztó, Teleki Pál Városi
  Könyvtár és Művelődési Ház (képre kattintva)

  -------- 2017 december --------
  2017. december 12., kedd NOOL: Büszke lehet minden magyar

  -------- 2017 november --------
  2017. november 26., vasárnap Pálfi Görgy Tudománytörténeti Vándorkiállítás Nógrád megyében is
  https://youtu.be/jkzT6yQU-m0
  Megnyitó a Műegyetemen 2017.11.16-án
  (képre kattintva)
  2017. november 26., vasárnap X-media: Dr. Pálfi György tudománytörténeti kiállítása 
  2017. november 18., szombat A Pálfi György Tudománytörténeti Vándorkiállítás egy éves évfordulója előtt egy nappal
  2017. november 13., hétfő A Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat keretében nyílik meg Pálfi György Tudománytörténeti Vándorkiállítása a Műegyetemen 
  https://youtu.be/eEixRN-OhUU
  Megnyitó a Bugát Pál Szakgimnáziumban
  2017.11.13-án (képre kattintva)
  2017. november 13., hétfő FEOL: Tudománytörténeti séta a magyar géniuszok előtt
  2017. november 12., hétfő FEOL: Önbecsülés és tenni akarás
  2017. november 9., csütörtök zichyujfalu.hu: Pálffy György Tudománytörténeti Vándorkiállítás Zichyújfaluban 
  2017. november 8., szerda Meghívó a Tudománytörténeti Vándorkiállítás 2017/18. évadjának 2. középiskolai állomására
  https://youtu.be/KGYU6PATVoI
  Megnyitó Zichyújfaluban 2017.11.06-án 
  2017. november 8., szerda Alapítványi levél a szervezőknek - Zichyújfalui élmény 
  2017. november 5., vasárnap Zichyújfaluban folytatódik a Tudománytörténeti Vándorkiállítás 

  -------- 2017 október --------
  2017. október 25., szerda Pálfi György-féle tudománytörténet alap-, közép- és felsőfokon 

  -------- 2017 szeptember --------
  http://www.fehervartv.hu/video/index/21326
  Fehérvár TV a 2017.09.25.-i megnyitóról
  a Munkácsy Mihály Általános Iskolában
  2017. szeptember 25., hétfő FehérvárTV: Híradó 18:00 Tudománytörténeti Vándorkiállítás 
  2017. szeptember 25., hétfő ökk.fehervar: Tudománytörténeti Vándorkiállítás 
  2017. szeptember 21., csütörtök Tudománytörténeti Vándorkiállítás a Munkácsy Mihály Általános Iskolában is
  2017. szeptember 11., hétfő A Vörösmarty Szakiskolában folytatja a 2017/18-as évadját Fejér megyében a Tudománytörténeti Vándorkiállítás
  http://www.fehervartv.hu/video/index/21101
  Fehérvár TV a 2017.09.05.-i megnyitóról az
  Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán
  2017. szeptember 5., kedd Heves megyében is megkezdi vándorútját a tudománytörténeti kiállítás

  -------- 2017 augusztus --------
  2017. augusztus 28., hétfő FEOL: Folytatódik a Tudománytörténet
  2017. augusztus 27., vasárnap A Tudománytörténeti Vándorkiállítás 3 megyében kezdi a 2017/18. évadot 

  -------- 2017 július --------

  -------- 2017 május --------
  "Merjünk nagyok lenni!"
  Az első megyei döntő résztvevői

  2017. május 07., vasárnap FEOL: Zámoly: vándorkiállítás, tudománnyal
  Zámoly: a szervezők a vándorkiállítás
  első évadjának utolsó iskolai állomásán
  2017. május 5., péntek Az évad utolsó iskolai állomásához érkezett a Tudománytörténeti Vándorkiállítás (frissítve) 

  -------- 2017 április --------
  2017. április 22., szombat Bő egy hónappal a megyei verseny előtt ért Dunaújvárosba a Tudománytörténeti Vándorkiállítás 
  https://www.youtube.com/watch?v=uRjtMePs4CA
  D+ TV Híradó (részlet) a dunaújvárosi
  megnyitóról 2017.04.19. (7:22-től)
  2017. április 19., szerda DUOL: Világraszóló magyarokról nyílt kiállítás a Rudasban 2017. április 17., hétfő FEOL: Tudománytörténeti vándorkiállítás a dunaújvárosi Rudasban
  2017. április 07., péntek FEOL: Merjünk nagyok lenni! Az országos tudománytörténeti verseny megyei fordulói2017. április 06., csütörtök FEOL: Merjünk nagyok lenni! – Az országos tudománytörténeti verseny megyei fordulói

  -------- 2017 március --------
  2017. március 28., kedd FEOL: Tudománytörténeti Vándorkiállítás az abai Atilla Király Gimnáziumban
  http://www.fehervartv.hu/video/index/19346
  Megnyitó a Vasvári Pál Gimnáziumban
  /képre kattintva FTV Híradó (15:30-tól)/
  2017. március 7., kedd Felemelő megnyitó résztvevői voltunk a Vasvári Pál Gimnáziumban 
  2017. március 7., kedd Tablókon a magyar származású géniuszok a Vasvári Pál Gimnáziumban 
  2017. március 6., hétfő ÖKK: Tudománytörténeti Vándorkiállítás megnyitója 
  2017. március 6., hétfő FEOL: A Vasváriba vándorolt a tudománytörténet 
  2017. március 2., csütörtök A Vasváriba vándorol a tudománytörténet márciusra 

  -------- 2017 február --------
  2017. február 15., szerda ÖKK: Tudós elmék és alkotásaik egy kiállításon (Galéria)
  2017. február 15., szerda Magyarország jövője ifjainkban éled 
  http://www.fehervartv.hu/video/index/19162
  Megnyitó a Tóparti Gimnáziumban
  /Fehérvár TV tudósítása a képre kattintva/
  2017.február 15., ÖKK: Tudománytörténeti Vándorkiállítás a Tópartiban 
  2017. február 13., ÖKK: Tudománytörténeti Vándorkiállítás nyílik szerdán
  2017. február 9., csütörtök FEOL: Folytatásos kiállítás 
  2017. február 2., csütörtök FEOL: Vándorkiállítás: tudós elmék

  -------- 2017 január --------
  2017. január 24.,  kedd Tudománytörténeti Kiállítás
  2017. január 19., csütörtök Bogárd és Vidéke XXVIII. évf. 3. szám 4. oldal
  2017. január 18., szerda Hajrá magyarok! Hajrá székelyek! Hajrá ceceiek!
  2017. január 17., kedd FEOL Tudós elmék tablókon
  2017. január 13., péntek A Tudománytörténeti Vándorkiállítás 3. iskolai állomása 
  2017. január 09., hétfő FEOL: Tudománytörténeti vándorkiállítás Cecén

  -------- 2016 december --------
  https://www.youtube.com/watch?v=h8162eq00DQ
  Zenés összeállítás a Vándorkiállítás első
  iskolai megnyitójáról a képre kattintva
  2016. december 18., vasárnap A Tudománytörténeti Vándorkiállítás 2017. januárjának közepéig Seregélyesen látogatható 
  Hunyadi SZC: 2016. december 5. Természettudományos tudománytörténeti kiállítás, Fotógaléria

  -------- 2016 november --------
  http://www.fehervartv.hu/video/index/18225
  Tudománytörténeti Vándorkiállítás indítása
  a Fejér Megyei Mérnöki Kamara 20. jubileumi
  ülése nyitányaként, a Civil Központban
  /Fehérvár TV tudósítása a képre kattintva/
  2016. november 25., péntek A Hunyadi Mátyás Szakgimnázium a Tudománytörténeti Vándorkiállítás első iskolai állomása
  2017. november 09., szerda Fehérvári Hírek: Megkezdte vándorútját a Tudománytörténeti Vándorkiállítás
  2017. november 07., hétfő Magyarországon született tudós elmék világraszóló eredményei a Civil Központban 
  2016. november 07., hétfő FEOL: Tudós elmék a tárlaton
  2016. november 07., hétfő Merjünk nagyok lenni! - Megkezdte vándorútját a Tudománytörténeti Vándorkiállítás

  Hírek a vándorkiállításon innen és túl, s a régmúltból
  híradások Pálfi György tudománytörténeti kiállításairól (máig a világhálón) a vándorkiállítás meghirdetése előtti időből, mikor maga szerző és az általa elnökölt Kárpát-medence Természeti Értékeiért Alapítvány terjesztette csupán a kiállítást az Egyesült Államoktól Ausztráliáig és itthon.
  Különösen is ajánlott azoknak figyelmébe, akik a szerző jóhiszeműségét kihasználva nem átallják 2017 közepe óta Pálfi György tudománytörténeti kiállítását a saját kiállításukként, s - mi több - a tulajdonukként (!) terjeszteni, újabban árulni (?!), s mi több azokat vádolni kisajátítással és kiszervezéssel, akik a szerzővel kötött megállapodás alapján térítésmentesen terjesztik a kiállítást. Figyelmeztetésül azoknak is, akik a tények ellenére is képesek a plagizálók minket és a terjesztőket érintő szemen-szedett rágalmainak hitelt adni, bedőlni, s a nyilvánvaló plágium felett szemet hunyni!  2. "MERJÜNK NAGYOK LENNI!"

  Országos Tudománytörténeti Verseny
  (első megyei verseny emlékei, összefoglalója)
  Nevezési lap

  Előzetes - eredményes és eredménytelen - nevezések iskolánként bontásban (2017. március 27.-i állapot szerint):
  1. Hunyadi Mátyás Szakiskola (48) 
  2. Cecei Általános Iskola (14)
  3. Tóparti Gimnázium (45)
  4. Vasvári Pál Gimnázium (13fő)
  5. Abai Atilla Király Gimnázium (1 fő)
  6. Vörösmarty Mihály Szakiskola (23 fő)
  7. Dunaújvárosi Rudas Szakiskola (5 fő)
  A részvételi feltételeket és a Fejér megyei versenykiírást a 2017. május 21.-i első - csapatos - és a 2017. május 29.-i második - egyéni - versenyfordulóra 2017. március 27-én 15 órakor Abán, a hatodik iskolai helyszínen, az Atilla Király Gimnázium kiállításának megnyitóján hirdettük ki az alábbiak szerint.
  a "Merjünk nagyok lenni" Országos Tudománytörténeti Verseny Fejér megyei fordulóira
  (első körlevél) 

  „Mid van, mi még, hazám! mi lelkesíthet? Mi e kuszált jelenben egyesíthet?
  Csak törpe nép felejthet ős nagyságot, csak elfajult kor hős elődöket”
  – kiáltott fel feledhetetlen szavakkal Garay János: Az Árpádok című művében

  S, ha egy hajdani vagy mai tudóst hősnek nevezni, kicsit túlzottnak is tűnhet, kell-e hangsúlyozni, hogy a Kárpát-medence szülötteiként hazánkból hosszú évtizedes útra indult szellemi nagyjaink a saját harcaikat sem éppen „párnák közt” vívták meg. S, ha hajdan tudták, hogy a tudás hatalom, akkor ma még inkább tudnunk kell, hogy a tudás is lehet fegyver. Talán a legjobb fegyver, hogy harcainkat ne vérrel, ne rombolással, hanem a szellem erejével és alkotással, teremtéssel vívjuk meg nemzeti és emberi sorsunk jobbítása érdekében. 

  Kedves Diákok, Ifjak! Kedves Tanárok! Tisztelt Iskolai Közösségek! 

  A Kárpát-medence Természeti Értékeiért Alapítvány és a Magyarok Világszövetsége által gondozott és támogatott tudománytörténeti kiállítás, mint vándorkiállítás a megyénkben, itt, Fejérben a hatodik iskolai állomásához érkezett. A sors hozta így, hogy a vándorkiállítás állomásainak szervezési feladatai közepette éppen itt és most, az Atilla nagykirályunkról elnevezett gimnáziumban jött el az idő, hogy a – már a Vándorkiállítás megnyitóján, 2016. novemberében – „Merjünk nagyok lenni!” címmel meghirdetett Országos Tudománytörténeti Szakmai Verseny májusra tervezett Fejér megyei fordulóinak részletes versenykiírását ismertethessük a résztvevőkkel, a nevezni szándékozó diákokkal, tanáraikkal és szüleikkel, családtagjaikkal. 

  Kedves Diákok, Nevelők és Tanítók! 

  Ezúton hívunk és szólítunk Benneteket, várjuk Önöket, hogy vegyetek, vegyenek részt a
  „Merjünk nagyok lenni!”
  Országos Tudománytörténeti Verseny
  alábbi helyszínen és időben rendezett
  Fejér megyei kétfordulós döntőjén,

  amelynek első 3 helyezettje és az általuk megnevezett résztvevőkkel kibővített csapat tagjai (összesen legfeljebb 15 fő) jogosultságot nyer és meghívást kap az országos verseny következő fordulójára, az országos elődöntőbe. 

  Előzetes nevezés: 2017. május 14.-ig hiánytalanul és helyesen kitöltött és az iskolai titkárságokon leadott nevezési lappal (minden egyes résztvevő számára kötelező) 

  A megyei verseny első fordulója: Csapatverseny (ajánlottan 3-5, legfeljebb 5 fős csapatokkal)
  • időpontja: 2017. május 21-én (vasárnap) 10 óra (esőnap: 2017. május 28-án 10 óra)
  • helyszíne: Székesfehérvár, Zichy liget (Tudománytörténeti Versenypont)
  • helyszíni nevezés: 2017. május 21-én 8-9 óráig a versenykiírásnak megfelelő alkotás(ok) átadásával a verseny döntőbizottságának és érvényes nevezési lappal rendelkező csapattagok megnevezésével
  A megyei verseny második fordulója: Egyéni döntő (nemcsak az első forduló résztvevői számára)
  • időpontja: 2017. május 29-én (hétfő) 10 óra
  • helyszíne: Székesfehérvár, Hunyadi Mátyás Szakgimnázium (Szfvár, Várkörút 35.)
  • helyszíni nevezés: 2017. május 29-én 8-9 óráig érvényes személyi okmánnyal, vagy igazolással a helyszíni regisztrációs ponton
  Feladatkiírás a megyei verseny első fordulójára; a csapatversenyre teljesítendő feladat:
  1. kötött csapatfeladat: Talányos zár, avagy közkeletű nevén: ÖRDÖGLAKAT és/vagy (tehát nem kötelező, azonban ajánlott mindkét feladatot teljesíteni; hiszen az összes pontszámra nagyobb esélyt jelent)
  2. szabad csapatfeladat: Egy szabadon választott – a kiállításban szereplő nem Nobel díjas – magyar tudós személyét, vagy alkotását, vagy életét megjelenítő (címmel megnevezett) MŰALKOTÁS
  létrehozása és bemutatása a megyei versenyen
  Ördöglakat verseny feladattal szemben támasztott műszaki előírások, feltételek:
  • legfeljebb 5 kg súlyú és szabványos futball labda méretű helyen tárolható,
  • (ajánlottan természetes anyagokból, de) bármilyen anyagból készített,
  • a csapat bármely kijelölt tagja által legfeljebb 1 perc alatt kinyitható, megfejthető szerkezet
  Műalkotás verseny feladattal szemben támasztott előírások, feltételek:
  • egyetlen személy által is hordozható (ajánlottan természetes anyagokból, de) bármilyen anyagból készített képzőművészeti műalkotás (grafika, festmény, szobor, építmény, …) vagy
  • a csapat tagjai által előadott, bemutatott irodalmi vagy zenei műalkotás, színjáték (vers, színdarab, próza, képzelt/valós történet, dal, vagy hangszeres zenemű)
  • ám a csapat tagjai által legfeljebb 5 percben bemutatható, ismertethető műalkotás, amely bemutató során az alkotó és alkotása nem hangozhat el, azonban előny, ha a műalkotás szemlélője, hallgatója találja ki a címét (melyből az alkotóra, vagy az alkotásra fény derül).
  Az elbírálás fő szempontjai:
  • ötletesség és a kivitelezés minősége (esztétikusság),
  • nemes egyszerűség és könnyedség,
  • a célt megtestesítő kifejező képesség
  Helyszíni díjazás és eredményhirdetés:
  1. Az első fordulón résztvevő és az előzetes nevezés feltételeit teljesítő minden csapattag
   a) a részvételt és eredményt hitelesítő oklevelet kap és jutalomban részesül és
   b) a csapat által elért eredménytől függően legfeljebb 50% pontot szerezhet (egységesen és egyénenként) a megyei verseny második, egyéni fordulójára, azaz a megyei döntőbe
  2. Az első három helyezett csapat tagjai különdíjban részesülnek
  3. A legnépszerűbb alkotás(ok) a helyszínen külön közönségdíjban is részesülhetnek
  Az első fordulón csapattagként (igazolt) részvétel – az elért pontszámtól és jelenléttől függetlenül – a megyei döntőre, azaz a megyei verseny második fordulójára nevezés alapfeltétele (a csapattagságot a csapat jelenlévő tagjai által maguk közül választott helyi vezető, vagy az iskola képviselője igazolhatja).

  További részletek és felkészülési segédletek itt, a fejlécben megjelölt honlap Magyarságtudomány rovatán folyamatosan frissítve olvashatók
  Dr. Boór Ferenc sk. elnök, társelnök
  MVSZ Fejér megye – Fejér Szövetség


  A versenyre ajánlott felkészülési lehetőségek, ismeretanyagok
  • A szabadon választott műalkotáshoz <választható feltalálók> listája,
   akiket, vagy akiknek alkotását, életútját szemléltetheti a műalkotás
  • Állandó Tudománytörténeti Kiállítás, Magyarok Világszövetsége Székháza, Kossuth terem (Budapest, Semmelweis u. 1-3.; Tel/Fax: +3614854060
  • Magyarságtudományi Füzetek 11. szám - Cúth János: Magyarságtudatunk forrásvidékei
  • Tudós magyarok | Magyar Nemzeti Múzeum (mnm.hu/hu/kiallitasok/tudos-magyarok) Figyelem! A Tudós magyarok című kiállítás, a Magyar Nemzeti Múzeum 2004-ben nyílt állandó, tudománytörténeti kiállítása már csak 2017. április 9-ig látogatható! 
  • Tudománytörténeti Tananyag (bemutató pdf-ben)
  • Tudósaink (bemutató) 
  Megyei elődöntő és döntő
   A Kárpát-medence Természeti Értékeiért Alapítvány és a Magyarok Világszövetség
  "Merjünk nagyok lenni" Tudománytörténeti Verseny
  megyei döntőjének megnyitója
  2017. május 29-én (hétfőn) 9:30 óra
  a Hunyadi Mátyás Szakgimnáziumban
  (8000 Székesfehérvár, Várkörút 35.)
   
  A megnyitó menetrendje:
  • Bökönyi-Benedek Csilla, a Hunyadi Mátyás Szakgimnázium általános igazgatóhelyettese köszöntötte a megjelenteket az iskolaközösség nevében,
  • Dr. Gál Erzsébet elnök, a Kárpát-medence Természeti Értékeiért Alapítvány képviseletében tolmácsolta Pálfi György professzornak, a kiállítás alkotójának üzenetét
  • Dr. Szepes András, a Vándorkiállítást kiemelten patronáló Fejér Megyei Mérnöki Kamara elnöke, a döntőbizottság tiszteletbeli elnöke kívánt sok sikert a döntőn résztvevő diákok számára
  • Dr. Boór Ferenc, a Magyarok Világszövetsége Fejér Megyei Szervezetének elnöke nyitotta meg a versenyt 
  A versenyen minden előzetesen érvényesen nevező diák részt vehetett függetlenül attól, hogy részt vett-e a 2017. május 21.-i megyei elődöntőn. 


  A 2017. május 21.-i elődöntő helyezettjei és eredményei:

  Első helyezett csapat (döntőre vitt pontszámuk csapattagonként 45-45 pont):
  Karafi Viktória, Kéri Virág, Klupács Olívia, Neukunft Adél, Pats Enikő
  Második helyezett csapat (döntőre vitt pontszámuk: csapattagonként 40-40 pont):
  Magyar Réka, Meszecsov Bettina, Rapai Zoé, Stupián Kinga, Tóth Fruzsina
  Harmadik helyezett csapat (döntőre vitt pontszámuk csapattagonként 36-36 pont):
  Magyar Dániel, Nagy Patrik
  Pontot szerzett csapat még (döntőre vitt pontszámuk csapattagonként 35-35 pont):
  Németh Orsolya, Németh Zsófia, Osztotics Dorina, Széklai Gréte, Vicsacsán Panka

  A megyei döntő menetrendje (igazodva az iskola tanrendjéhez):

  08:30-tól 09:25-ig Regisztráció a helyszínen
  09:25-től 09:35-ig Megnyitó
  09:35-től 10:20-ig Felzárkóztató csapatforduló (az elődöntőn helyezettek segítségével)
  10:20-tól 10:30-ig Szünet
  10:30-tól 11:15-ig Egyéni (kieséses) döntő
  11:15-től 11:30-ig Szünet (első három helyezett csapatválasztása a területi döntőbe)
  11:30-tól 12:00-ig Oklevelek és díjak átadása, Záró  A 2017. május 29.-i megyei döntő helyezettjei:

  Első helyezett (1 ponttal, külön ráadáskérdés megválaszolásával megelőzve vetélytársát):
  Tóth Fruzsina
  Második helyezett (1 ponttal lemaradva vetélytársától):
  Magyar Réka
  Harmadik helyezett (a helyezett társaival az elődöntőn még 2. helyezett csapat tagjaként):
  Stupián Kinga

  Az első három helyezett a döntő után megnevezhették csapattársaikat (plusz 4-4 fő), akikkel a magasabb szintű versenyekre meghívást elfogadva egyúttal mindannyian részvételi lehetőséget nyertek.

  Minden résztvevő elismerő oklevelet és ajándék könyvet kapott a Fejér Szövetségtől. A helyezettek és csapattársaik, Jászter Gabriella és Bökönyi-Benedek Csilla felkészítő tanárok pedig a helyezést igazoló oklevelek mellett a Magyarok Világszövetsége és a Fejér Szövetség összesen mintegy 100.000 Ft-os értéknek megfelelő ajándékkönyveit és -tárgyait vehették át.

  A megyei verseny döntőbizottsága:
  Dr. Szepes András, a Fejér Megyei Mérnök Kamara elnöke
  Dr. Gál Erzsébet, a Kárpát-medence Természeti Értékeiért Alapítvány képviselője
  Dr. Boór Ferenc, az MVSZ FMSZ elnöke
  Sajó Victor, a Fejér Szövetség elnöke


  A Fejér megyében megnyitott Tudománytörténeti Vándorkiállítás első iskolai állomása és a "Merjünk nagyok lenni!" országos tudománytörténeti verseny első megyei döntőjének helyszíne, a Hunyadi Mátyás Szakgimnázium, uz egyazon helyen lebonyolított megnyitó és megyei döntő méltó keretet biztosított a magyar tudománytörténet előtt tisztelgő kiállítássorozat első 2016/17. évi évadjának, melyre alapozva az önkéntes szervezés új lendületet kapott és már párhuzamosan, több készlettel és több megyében tervezte a következő, 2017/18. évadot.

  3. MAGYARSÁGTUDOMÁNYI FÜZETEK (és megrendelésük)  Megrendelése: Sokan érdeklődtek már, hol lehet megrendelni a Magyarságtudományi Füzeteket. Mától a következő lehetőségek közül lehet választani:
  • Írj egy e-mailt a fejerszovetseg@gmail.com címre, hogy az eddig megjelent példányokból melyikeket kéred és mennyit! Add meg az elérhetőséged (pl. telefonszám, @-levél), hogy értesíteni tudjunk, ha megérkeztek vagy hol vehetők át a kiadványok, vagy
  • látogass el az Alba Mária örökség boltba (Székesfehérvár, Koronázó tér 4. első emelet)
  • vagy a Királykút Emlékházba (Székesfehérvár, Mikszáth Kálmán út 25.) a kedd esténkénti Hétvezér-Estékre; ott is megrendelhetők, illetve átvehetők a készletből.
  A kiadványok ára jelenleg 700 Ft/db. Előreláthatólag több éven át, eleinte minden hónapban, a 2016. évtől negyed-, félévente jelent/jelenik meg egy-egy füzet.

  Eddig megjelent füzetek (1-30):
  Az eddig megjelent összes Magyarságtudományi Füzet (1-30) egy csomagban történő megrendelése esetén a kedvezményes ár: 15.000 Ft + postaköltség
  A postaköltség személyes átvétellel kiiktatható a keddenként este 18:00 órától kezdődő Hétvezér Estéink alkalmával, a Királykút Emlékházban.

  Nincsenek megjegyzések:

  Megjegyzés küldése