2018. november 18., vasárnap

Mindennapi találkozás a magyar géniuszokkal

Találmány novella
(Egy képzeletbeli történet)
Írta: Varga János

Egy bolygóműves FORD autó áll meg a ház előtt, közvetlenül egy automata sebességváltós Crysler gépkocsi és egy régi FORDSON traktor között. Egy férfi száll ki belőle, vállán egy polaroid fényképezőgép, kiváló fotó-objektívval felszerelve. Lakásába lépve felkapcsolja a villanyt. A Paksi atomerőműben lassított láncreakcióval atomreaktorban turbinákkal és generátorokkal (dinamóval) termelt, majd transzformálás után továbbított elektromos áramot előszobai, wolframszálas izzójával így használja világításra. A nappaliba lépve fáradtan dől le a színes TV elé. A TV éppen egy csatajelenetet közvetít, helikopterek szállnak le, sugárhajtású repülőgépek emelkednek a magasba, a távolban ejtőernyősök ereszkednek alá. A háttérbe először egy atombomba, majd egy hidrogénbomba robban fel. A sebesültek művért kapnak. Gyorsan egy üres videó kazettát vesz elő, letépi róla a hologramos címkét, a kazettát videomagnójába teszi, hogy a színes kavalkádot megörökítse. Golyóstollat ragad és a rögzített film adatait egy füzetbe írja.

A közvetítés végén előveszi kedvenc mikrobarázdás lemezét, és egy kis Mozart zenét hallgat. Most már kissé pihenten kapcsolja be számítógépét, Excelben elkészíti a főnökének ígért jelentést, majd azt Word dokumentumba illesztve e-mail-ben elküldi. A levelet HP lézernyomtatón 2 példányban ki akarja nyomtatni, de az első példány kinyomtatása után elfogyott belőle a festék. Így a 2. pld-t fénymásolással, állítja elő. Pár perc múlva csöng a telefon és a főnök udvariasan köszöni meg gyorsaságát. Hogy felesége kedvébe járjon, gyorsan ki akarja porszívózni a lakást, de nagy szerencséjére a benne lévő elektromotor zárlata miatt az nem működik. A konyhába megy, a zajtalanul gyulladó gyufával meggyújtja a gázt, hogy kávét főzzön. Hogy idejét ne töltse haszontalanul, egy Rubik-kockát kezdett tekergetni, majd ezt megunva egy okos tojás által rejtett labirintusból próbálja eltávolítani annak pálcikáját.

Az aláhúzott félkövér szavak mind magyar találmányok!

A fentiek megerősítik Bolyai János alábbi gondolatát:

„Hiszem, Isten a magyart sem teremtette rossz kedvében s mostoha indulattal, s nem ruházta fel azt alábbvaló tehetségekkel akármely más nemzetnél.” (Bolyai János)

BERHIDA, 2018.11.15.
A MAGYAR GÉNIUSZOK c. kiállítás megnyitóján a szerző által felolvasott írás

Továbbította a
Fejér Szövetség Sajtószolgálat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése