2018. november 18., vasárnap

Diadalmas évtizedekről ad elő és könyvét dedikálja előadó vendégünk, Horváth Béla

Ha kedd, akkor Hétvezér Est…

Diadalmas évtizedek - a magyar hadjáratok kora

Horváth Béla történész, ny. történelemtanár ismert és kedvelt visszatérő előadója a Hétvezér Esteknek. Népszerű formában ismerteti a tanár úr történelmünk egy-egy elhallgatott, avagy agyon hallgatott, esetleg kevésbé, vagy alig ismert, de dicsőséges, tanulságos fejezetét. Most sem lesz másképp, ezen, azaz a 439. Hétvezér Esten.

A soron következő előadásában, a hiteles korabeli források alapján a 895-től 970-ig tartó magyar  hadjáratokról lesz szó, s nem csak a nemzeti öntudatunkat romboló merseburgi és augsburgi csatákról, hanem a több mint 50 hadjáratról, köztük a túlnyomó részt győztesekről! Különb szerepet játszottak eleink, mint ma az ún. „amcsik”, akik többségében hívásra érkeztek, hogy rendet teremtsenek szövetségesük háza táján. 

Bár az előadás témájához szorosan nem kapcsolódik, de a hazaszeretethez és a dicső magyar múlthoz annál inkább, és a közelgő ünnepek okán ajánljuk igen értékes, szép karácsonyi ajándékként az előadó tavaly megjelent könyvét, amely „ 6. (Württemberg) huszárezred az 1848-49-es magyar szabadságharcban” címmel jelent meg.

Ez a könyv a huszárezred példáján keresztül a hazaszeretetről szól. Jól példázza ezt, hogy a hazaszeretet 170 évvel ezelőtt mit jelentett akkori eleinknek. Az ezredhez tartozó Lenkey-huszárok szöktek haza elsőként, mert veszélyben volt az "ides haza". Szívük szavát követték, s hazaszeretetük miatt a rájuk váró büntetéstől sem ijedtek meg. A szabadságharc egy éve alatt 86 összecsapásban vettek részt, mintegy 400 huszár és legalább ugyanennyi ló adta életét a hazáért a csatatereken. A 12 régi huszárezredünk közül a harcokban mutatott példás magaviseletük és a kapott kitüntetések alapján a Württembergek voltak a legkiválóbbak. 1849. október 3-án ők tették le utoljára a fegyvert Komáromban, s amikor az osztrák ostromló sereg vezénylője megkérdezte "vajon volna-e valakinek közülük őfelsége a császár szolgálatába lépni", senki sem lépett át, mert a hazaszeretet hajtotta őket még ekkor is.
A könyvet a szerző helyben dedikálja az érdeklődőknek.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Az előadás ideje: 2018. év Enyészet hava, azaz november 20. kedd 18.00 óra 
Helye: Királykút Emlékház, Mikszáth Kálmán u. 25.

Fejér Szövetség Sajtószolgálat

3 megjegyzés:

  1. https://szkitia.blog.hu/9999/12/31/kitalalt_kozepkor_vagy_vilagkor_matatasok_folytatas_926

    Kerecheny Laszlo = Kun Laszlo = Nagy Koszti csaszar = ''turulhaz''/solyom/solyai/kerecsen
    + Atilla = Ventzel-Ottokar = Buda stb

    VálaszTörlés
  2. Zsigmond Bathory Almos stb 177evekre

    http://szkitia.ingyenblog.hu/evek-hon-napok-kiraly-szuletesek-halalok-stb-2

    a july alatt

    VálaszTörlés
  3. legalo

    Chussal kiraj Dakiabol /Szarmataiabol ''elotte'' Pannoniaba

    http://szkitia.ingyenblog.hu/evek-hon-napok-kiraly-szuletesek-halalok-stb-2

    kozbe a maffia folytassa a hujittest ; uj ''akademia'' nyilt

    https://www.youtube.com/watch?v=14Cx99p0b2M
    ---------------

    P.S. Ferencz ur varom a kitalalt kozepkoros eloadasiat!!!

    VálaszTörlés