2018. július 24., kedd

Szent Kinga magyar királylány a lengyel nemzet nagyasszonya


Ma Szent Kinga napja van...

... a régi magyar naptárban Szent Jakab hava, a székely naptárban Áldás hava, míg a maiban július hónap 24. napja. Hajdan Mandula napja volt az, ami mára Szent Kinga napja.
https://youtu.be/DfGBmUWCuJA
A fenti képre hívható összeállítással a magyar nemzet királyleányára, avagy a lengyel nemzet nagyasszonyára emlékezünk


Ma Szent Kinga napja van.

Önértékelési zavarainkban hajlamosak vagyunk megfeledkezni azokról, kiknek más országokban, népek körében hatalmas kultusza van, holott őket ezen nem magyar népek is magyarként tisztelik. Úgy-e, ha az Angarn tartományból brit földön hét országot és uralkodó házat alapító angar-sachson (talán, ha angol-szászként mondom, sejlik valami) Athelingokról esik szó, ritkán jut eszünkben a Mecseknádasdon született skóciai Szent Margit, Szent István és Vasbordájú Eduárd unokája (krónikáink szerint), az angolok és skótok által a létező összes brit uralkodó ős-anyjaként tisztelt Turul-házi szentünk.

Hallottunk valamit Szent Piroskáról is talán, akit Szent Iréne néven láthatunk viszont a Hagia Szophia mozaikjain. Sejlik is tán valami, hogy Szent László leányát mind a nyugat-római, mind pedig a görög-keleti egyház szentként tiszteli.

S talán arról is hallottunk, hogy a katalán nép legnagyobb tisztelettel övezett és Spanyolországban egyik legnagyobb körmenetével ünnepelt aragóniai–kasztíliai királyné sem más, mint II. András gyermeke, Jolán (: kinek nevét nem is oly rég még úgy magyarázták értelmező szótáraink, hogy e név szláv eredetű, s ha a mai szlávban nem is értelmes, de az ó-szlávban "jó lány" értelmű :). Őt Jolánta, Jolans Regina ex Pannonia, Violant d'Hongria, reina Biolant d’Aragón, Violant d’Hongría, Violante de Hungría, Jolench, Hyolens, Jolans, Hioles néven is emlegetik szóban vagy írásban, hogy szokjuk azt a gondolatot is, hogy az elhajló nyelveken (is) a H-K-G-Gy-J váltó hangkör, H vagy J hangja és B-V-P-F váltó hangkör B vagy V hangja az azonos értelmű szavak elején más-más kiejtéssel, elhajlással (bizony) rendszeresen veszekedik, avagy vetekedik. Különösen, ha Hungar avagy Venger eredetű, avagy greutHungból lett greutVing (Jordanes óta már keleti gótként neveztetik).

Ma viszont Kinga napja van, Lengyelország egyik legnevesebb ünnepnapja is. Kinga IV. Béla apostol magyar király elsőszülött leányaként szentként és a lengyelek nagyasszonyaként tiszteltetik. S Lengyelországban egyre inkább ünneplik is, míg hazánkban jó, ha egyszer-egyszer megemlíttetik, de legalább e napon megneveztetik.
 
Pedig már 1690-ben boldoggá avatta VIII. Sándor pápa, öt évvel később pedig XII. Ince pápa Lengyelország egyik védőszentjévé tette. 1999. június 16-án avatta szentté II. János Pál pápa Ószandecben. Szülővárosában, Esztergomban és Budapesten is közterület (Kunigunda útja) viseli a nevét. Ószandecben a klarissza kolostor udvarában működik a Szent Kinga Háza múzeum, s a körülvevő fal mellett áll egy székelykapu, amit Magyarország ajándékozott a városnak Kinga szentté avatása emlékére. A belvárostól fél óra sétára áll a fából épült szabadtéri oltár, ahol II. János Pál pápa 1999-ben szentté avatta őt. 
A Veszprém megyei Küngös településen Szent Kinga római katolikus temploma viseli nevét.

Szent Kingára, a Turul-házi királyleányra emlékezve kívánunk boldog névnapot is minden Kinga nevű honleányunknak is!


Fejér Szövetség Sajtószolgálat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése